Podobnima otpisuju milijarde duga, imena im kriju; Barici ni lipe zateznih kamata: ‘ne žele joj pogodovati’! Podobnima otpisuju milijarde duga, imena im kriju; Barici ni lipe zateznih kamata: ‘ne žele joj pogodovati’!
TweetEmailPrint Država – koja bez milosti baca na ulicu obične građane zbog kašnjenja s plaćanjem minimalnog duga, u isto vrijeme oprašta svake godine velikim... Podobnima otpisuju milijarde duga, imena im kriju; Barici ni lipe zateznih kamata: ‘ne žele joj pogodovati’!


Država – koja bez milosti baca na ulicu obične građane zbog kašnjenja s plaćanjem minimalnog duga, u isto vrijeme oprašta svake godine velikim (tajnim?) poreznim dužnicima čak oko dvije milijarde kuna dugovanja! Otprilike toliki dug svake godine ode u zastaru (nikada se ne naplati) Dr. Lovrinović je od Ministarstva financija zatražio da objasne tko nije plaćao porez, tko su najveći dužnici te zašto ih porezna nije ovršila, kao što ovršuju obične građane…, no nisu mu htjeli odgovoriti, već su se pozvali na institut porezne tajne! Barici K. i njezinoj kćeri iz Zagreba (o kojima smo nedavno pisali), kao i drugim potrebitim ljudima ne žele, s druge strane, otpisati ni lipe zateznih kamata – s obrazloženjem da zakon ne dopušta pogodovanje pojedincima?!

Tri aktualne priče iz Hrvatske, o kojima pišu ili su pisali mediji, svjedoče o dosegnutoj alarmantnoj razini nepravde i nejednakosti u Republici Hrvatskoj – što, pak, djeluje vrlo vjerojatno na daljnje iseljavanje iz zemlje (većina onih koji su zadnjih godina iselili u Njemačku – društvenu nepravdu, nepotizam, korupciju i nemoral političkih elita navode kao  glavni razlog iseljavanja iz RH).

Nacional je u utorak objavio dokument u kojem su navedeni iznosi javne nabave za stan kojim u ime države upravlja tvrtka Državne nekretnine, a koji koristi predstojnik Ureda premijera, Zvonimir Frka Petešić (lažno prijavljen na Dugom otoku, kako bi mogao dobiti državni stan u Zagrebu?!). Iz dokumenta je vidljivo koliko je država platila obnovu tog stana te koliko je ažurna u toj obnovi bila. I dok su drugi građani strpljivo čekali donošenje Zakona o obnovi koji je tada bio tek prijedlog, a zakupnici i vlasnici obnovu poslovnih prostora, ovdje je država odlučila ekspresno obnoviti stan koji koristi državni moćnik.

U prvom slučaju odmah saniraju stan kojim upravljaju, u drugom – ne

”Ažurnost se vidi iz činjenice da je već 5. svibnja 2020., otprilike mjesec i pol nakon potresa, sklopljen ugovor po provedenoj jednostavnoj nabavi za sanaciju navedenog stana s tvrtkom Graditelj Zaprešić na iznos od 123.573,00 kuna, a mjesec nakon toga, 25. lipnja 2020. i ugovor na iznos od 32.065,00 kuna. I dok su svi stanari iselili iz svojih stanova, Zvonimir Frka Petešić se u ekspresnom roku vratio u državni stan”, piše Nacional.

Zbog skandala koji je nakon objave priče izbio u javnosti, brzo su priopćenjem reagirale Državne nekretnine:

”Društvo je utrošilo sredstva trgovačkog društva sanirajući stan kojim upravlja, odnosno za popravak konstruktivnih i nekonstruktivnih oštećenja vezanih za nekretninu, a što se odnosilo na mjere hitne sanacije. Društvo je do sada na lokacijama Zagreb i Sisak saniralo sedam objekata te je za još dva objekta sanacija u tijeku; riječ je objektima na upravljanju Društva”, istaknuli su, između ostaloga, u priopćenju za javnost na svojim web stranicama.

U isto vrijeme ista ta tvrtka, dakle Državne nekretnine, nije pokazala ni približno toliko razumijevanja za iznimno siromašnu udovicu četiri puta ranjavanog hrvatkog branitelja, Baricu K. i njezinu kćer, koje već godinama žive u stravično nehumanim uvjetima – u po zdravlje opasnom, posve vlažnom i u potresu te poplavi oštećenom podrumu u središtu Zagreba – kojim upravljaju također Državne nekretnine, a o kojima smo nedavno pisali u tekstu: ‘Branio Vukovar, dao život za Hrvatsku, a kćer i žena mu žive u vlažnoj rupi; hoće ih izbaciti na ulicu?!

Kako po zdravlje opasan vlažni podrum možete nazvati stanom?

Kako je moguće da Državne nekretnine tu opasno vlažnu rupu nazivaju stanom? Zbog čega taj podrum ne obnove (kao što su eskpresno obnovili stan Plenkovićevog predstojnika), odnosno kako je moguće da za boravak u toj nesnosnoj vlazi ikome mogu naplaćivati najamninu? I pri tom se ne žele odreći niti zateznih kamata, iako znaju da su majka i kćer vrlo siromašne (a plaćaju najamninu godinama redovito te žele otplatiti i ono što su ranije ostale dužne)?

Odgovore na ta i druga pitanja pokušali smo dobiti od odgovornih u Državnim nekretninama, kao i od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te smo im poslali novinarske upite sljedećeg sadržaja:

”Neshvatljivo je da odgovorni u Državnim nekretninama d.o.o. ne pokazuju ni malo suosjećanja i razumijevanja za iznimno težak položaj gospođe Barice K., nevjenčane udovice pokojnog branitelja Vukovara i hrvatskog ratnog vojnog invalida – i njihovu kćer, koji žive u posve nehumanim uvjetima u nezdravo vlažnoj rupi, koju vi nazivate ‘stanom’ u Zagrebu, za koju im naplaćujete nevjerojatno visoku naknadu od čak 517,47 kuna mjesečno, odbijajući im otpisati zateznu kamatu i odbijajući obustaviti naplatu naknade za taj nezdravi vlažni podrum, barem dok se taj prostor ne sanira te osposobi za stanovanje.

Je li itko od odgovornih iz Državnih nekretnina d.o.o. pogledao posve vlažni podrumski prostor u kojem živi Barica K. i njezina kćer, nakon poplave koja je prije dvije godine posve uništila taj ‘stan’?

U vašim Godišnjim financijskim izvještajima i izvješću revizora za 2020. godinu, na str. 13 naveli ste da je Društvo u 2020. godini, u obliku mjera pomoći zbog posljedica pandemije, zabrane rada, potresa i poplave oslobodilo korisnike nekretnina u vlasništvu RH od plaćanja zakupa u iznosu od 8,55 milijuna kuna. Po kojem kriteriju su korisnici bili oslobođeni plaćanja zakupa i zašto isto nije primijenjeno i na “stan” u kojem u nehumanim uvjetima, dodatno pogoršanim potresom i poplavom, žive gospođa Barica i njena kćer?

Mislite li da je ispravno vlažni i devastirani podrumski prostor koji nema osnovne uvjete za život nazivati “stanom” i naplaćivati naknadu za stambeni prostor?

Je li kriterij jednak za sve?

Je li to uobičajena praksa i imate li još takvih slučajeva ili je ovo iznimka (imamo informacije da postoje korisnici koji plaćaju sličnu naknadu za uistinu uređeni životni prostor sa osiguranim uvjetima za život u njemu)?

Naveli ste kako nemate zakonsku osnovu po kojoj biste mogli otpisati zakonsku zateznu kamatu, pa vas molim za informaciju je li točna tvrdnja da Državne nekretnine d.o.o. niti jednom korisniku do sada nisu otpisale kamate? Ukoliko ipak jesu, molim vas informaciju, po kojem kriteriju?

Navodite da dug nije zastario, a na naš upit (novinara Promise.hr) ste naveli da se radi o osmogodišnjem dugovanju. Znači li to da ne postoji starije dugovanje koje je već bilo u zastari? Ili osmogodišnji dug nije bio zastario? Lijepo vas molim pojašnjenje koja je od oprečnih tvrdnji točna?

Na uplatnici koju vam je volonterka T. I. bila priložila u njenom upitu vidljivo je kako svaki mjesec gospođa B. K. plaća i obračunate kamate. Ukoliko im se kamate uredno naplaćuju svaki mjesec, za koje kamate gospođu dužite u iznosu od 4.421,72 kune?…”, stoji između ostaloga u našem upitu Državnim nekretninama.

Iz te tvrtke su nam ponovno poslali stare ‘odgovore’ (koje smo objavili u prethodnim tekstovima), a koji na mnoga naša pitanja nisu istinski odgovorili:

Iz Horvatovog ministarstva ne odgovaraju na upit

”Trgovačko društvo Vam je već uputilo odgovor vezan za bespravnu korisnicu gđu. B.K.  dana 14. prosinca 2021. iz kojeg je razvidno da nemamo mogućnost pomoći više od već pruženoga te ga ovim putem i ponavljamo u privitku maila uz napomenu kako utuženi dug nije zastario, a Društvo je kako smo već i naveli, suglasno s otplatom na rate o čemu je obaviješteno i državno odvjetništvo koje vodi postupak, a kojemu su se gđa. i njezin odvjetnik trebali očitovati o prijedlogu nagodbe za reguliranjem otplate.  Gđa. B. K.  je slobodna u bilo kojem trenutku, osobno ili njezin opunomoćenik, ponovno se javiti Društvu ili doći u Društvo i dobit će ponovno sve potrebne informacije kao i analitičku karticu koju je zajedno sa svim potrebnim informacijama dobila i posljednji puta kada je bila u Društvu.”, stoji u dodatnom objašnjenju Samostalnog odjela za odnose s javnošću Državnih nekrentina.

Iz Ministarstva koje vodi u javnosti ‘omiljeni’ ministar Darko Horvat, nisu ni odgovorili na pitanja koja smo im poslali  još 11. siječnja.

Iz svega navedenog može se zaključiti da tvrtke u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i institucije RH, imaju posve različite kriterije za dvije različite skupine građana: puni su razumijevanja za privilegiranu kastu vladajućih, moćnih i podobnih, a okrutni i bešćutni prema većini običnih smrtnika, a pogotovo prema – najpotrebitijima.

Tajnim dužnicima opraštaju dvije milijarde kuna duga godišnje!

Koliko je uistinu dubok kanjon nepravde – koji dijeli privilegiranu kastu od većine običnih smrtnika u Hrvatskoj, još bolje oslikava priča o otpisu milijardi kuna poreznoga duga privilegiranim moćnicima – čija imena se drže u tajnosti, dok se, s druge strane, Barici K. i njezinoj kćeri (o kojima smo nedavno pisali), kao i drugim potrebitim ljudima ne otpisuje ni lipa zateznih kamata – s obrazloženjem da zakon ne dopušta pogodovanje pojedincima (tako nam je u telefonskom razgovoru djelatnica Državnih nekretnina protumačila zbog čega ne mogu otpisati zatezne kamate potrebitoj ženi koja živi u nehumanim uvjetima)?!

O skandalozno pogodovanju Ministarstva financija, odnosno porezne uprave, pisali smo ranije u tekstu: Velikim dužnicima otpisuju milijarde, IMENA IM KRIJU! Sirotinju ovršuju i deložiraju zbog siće!

Ovdje prenosimo dijelove te priče:

Bivši saborski zastupnik, dr. sc. Ivan Lovrinović upozorio je, podsjetimo, ranije da pojedinci i tvrtke Poreznoj upravi, odnosno Republici Hrvatskoj, duguju sveukupno čak 28 milijardi kuna (odnosno iznos koji je ravan svoti koja se iz proračuna godišnje izdvaja za cjelokupno zdravstvo (23 milijarde) i obranu (pet milijardi kuna)!

Istaknuo je da država – koja bez milosti ovršuje i baca na ulicu obične građane zbog kašnjenja s plaćanjem minimalnog duga, u isto vrijeme oprašta svake godine velikim (tajnim?) poreznim dužnicima čak oko dvije milijarde kuna dugovanja! Otprilike toliki dug, tumači dr. Lovrinović, svake godine ode u zastaru (nikada se ne naplati!), no o tome se u javnosti ne govori i ne piše, upozorio je bivši zastupnik, ujedno i profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

”Javnost je bila frapirana kada je čula, ili pročitala na društvenim mrežama, koliki se dugovi pojedincima otpisuju. Ljudi ne mogu vjerovati da je to moguće. Ovaj podatak je velikoj većini ljudi nepoznat, a jasno je i zašto se skriva: Zato što bi javnost htjela znati zašto država nije naplatila čak 28 milijardi kuna poreza”, istaknuo je Lovrinović u razgovoru za Promise.hr.

Skrivaju istinu pozivajući se na poreznu tajnu!

Dodao je da je od Porezne uprave i Ministarstva financija u zastupničkom pitanju zatražio da objasne tko nije plaćao porez, koliko pojedinci duguju, tko su najveći dužnici te zašto ih porezna uprava nije ovršili i uzela im imovinu, kao što ovršuju obične građane. Pitao je i na temelju čega je nastupila zastara na silne milijarde kuna dugovanja…, no izravne odgovore nije dobio.

”Nisu htjeli odgovoriti, već su se pozvali na institut porezne tajne! Ovrhe i deložacije običnih građana zbog sitnih dugova su, dakle, brutalne i nehumane ali javne, a milijunski porezni dugovi i opraštanje velikim dužnicima je tajno! Budemo li u prilici, hrvatskoj javnosti ćemo otkriti tko je to privilegiran, odnosno kome opraštaju milijunska dugovanja i zbog čega. Otkrit ćemo i jesu li političke veze bile presudne za oprost tolikih dugovanja, odnosno što stoji u pozadini ovog skandala. Tu ne smije i ne može biti porezne tajne”, rezolutan je tada bio Ivan Lovrinović.

Velikima otpisuju dug, zato mali moraju platiti više!

Napomenuo je da razni inspektori kod ‘kumica’ na placu utjeruju paušale, na pekarima i cvjećarima pokazuju mišiće, a tamo gdje treba – ni ne idu.

”Zastara naplate poreznih dugovanja nastupa za šest godina, zbog čega Republika Hrvatska svake godine u prosjeku otpisuje oko dvije milijarde kuna poreznog duga. Zamislite koliko su milijardi kuna duga otpisali u posljednjih 15 do 20 godina: najmanje 30! A još 28 milijardi kuna duga je ostalo! I upravo zato država uvodi stopu PDV-a od čak 25 posto, zato je porezni pritisak na obične građane tako nepodnošljiv: jer drugi trebaju platiti umjesto onih kojima su otpisane milijarde”, objašnjava čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Lovrinović naglašava da se u Hrvatskoj vodi politika sustavnog uništavanja svih segmenata hrvatskog gospodarstva: od brodogradnje, prehrambene industrije do trgovine.

U poreznoj upravi kriju grozne tajne

”Porezna uprava morala bi biti izdvojena iz ministarstva financija. Ova vlada ju je vratila u ministarstvo, zbog čega je došlo do sukoba interesa. Porezna uprava mora biti potpuno autonomna, da bi mogla raditi svoj posao i svima naplaćivati porez bez razlike.

O ovome premijer Plenković i ministar Marić ne govore i očito imaju razloge zbog čega su poreznu upravu vratili pod okrilje Ministarstva financija. Njima je to normalno, ali mi osjećamo posljedice. Iscrpljuju se radnici i umirovljenici. Zaposlenima se porez odbija odmah od plaće, umirovljenici s mirovinom višom od 3600 kuna također moraju platiti porez na mirovinu. U isto vrijeme, silne milijarde poreznog duga cure i nikome ništa!”, objašnjava Ivan Lovrinović. Smatra da se u Poreznoj upravi kriju grozne tajne koje se moraju pod svaku cijenu otkriti javnosti.

I poznati ekonomist i ekonomski analitičar dr. sc. Guste Santini smatra da je to što se nekima opraštaju dugovi, dok drugi poreze moraju plaćati, skandalozna i vrlo opasna činjenica.

Santini: Što radi porezni Uskok?

”Sve i da ne valjaju, zakoni se moraju poštivati. Ako neki porezni obveznici ne izvršavaju porezne obveze, oni krše zakon i morali bi biti sankcionirani. Postoje institucije kojima je dužnost da kažnjavaju one koji krše zakone. Što su oni činili? Zašto su dozvolili da porezni dužnici ostanu nekažnjeni? Ako postoje grupe ljudi koji nisu sankcionirani – iako su kršili zakon, to znači da su oni iznad zakona. Ako ne promijenimo ponašanje, nije pitanje hoće li Hrvatska nestati, nego je samo pitanje – kada će nestati!”, vrlo izravan je ugledni ekonomist.

Sirotinja nebitna, osim kada dođe dan izbora; onda im tepaju!

Kaže da ga zanima što je učinjeno protiv djelatnika Porezne uprave koji su trebali voditi brigu o naplati poreza.

”Što radi porezni uskok? Zašto dobivaju plaću, ako ne rade svoj posao? Neplaćanje poreza i opraštanje poreznih dugovanja je kršenje ustavnih načela! To je čisto pogodovanje nekome! Na taj način dovodite u pitanje privatno vlasništvo. Jer jedni porez plaćaju, a drugi ne plaćaju. To je čisto reketarenje putem državnog sustava. Porezne prihode ostvaruje sirotinja, a ne bogataši. Ista ta sirotinja je nebitna, osim kada dođe dan izbora. Onda političari govore: Nemojmo se danas dijeliti! A prije toga se dijelimo na one koji plaćaju porez i one koji ne plaćaju”, ogorčen je dr. sc. Guste Santini.

Ovo će još više potaknuti odlazak mladih iz Hrvatske

Podsjeća da zakon mora biti jednak za sve, jer u suprotnom rušimo porezni sustav!

”Sjetite se Al Capone-a. Najpoznatiji mafijaš na robiji je završio zbog neplaćanja poreza, a ne zbog ubojstava ili organiziranog kriminala. Ako je točno sve što je rekao gospodin Lovrinović, onda je to jako loše. Činjenica da neki ne plaćaju poreze i da im se dugovi opraštaju, ne smije biti tajna. Jasno je da u Vladi RH o tome šute. To je vrlo ozbiljan problem koji će još više potaknuti odlazak mladih ljudi iz Hrvatske. Jer, s jedne strane su ljudi za koje zakoni ne vrijede i koji zbog toga povećavaju bogatstvo, a s druge strane su idioti koji plaćaju poreze i zato su siromašniji. U tome je suština”, naglašava dr. Santini.

Ministarstvo: Trebat će nam vremena da odgovorimo; dvije godine kasnije – još nema odgovora?!

Pokušali smo doznati kako informacije o opraštanju milijardi kuna poreznog duga komentiraju u Poreznoj upravi i Ministarstvu financija Republike Hrvatske;

”Je li točna informacija, koju je nedavno iznio saborski zastupnik Ivan Lovrinović, da Porezna uprava Republike Hrvatske ima nenaplaćenih sveukupno oko 28 milijardi kuna duga od poreznih dužnika, koji se prikupio tijekom godina? Je li točno da se pojedini dugovi s vremenom otpisuju te da otpisani dug u prosjeku godišnje iznosi oko dvije milijarde kuna?

Za koliki iznos poreznog duga sveukupno je nastupila porezna zastara u 2018. godini, a za koliko u 2017. godini? Za čiji konkretno porezni dug je nastupila zastara tijekom 2017. i 2018. godine (koje tvrtke, koji pojedinci)? Možete li navesti najveće porezne dužnike čiji su dugovi otišli u zastaru u te dvije godine?

Možete li potvrditi informaciju da zastupnik Lovrinović nije dobio odgovore na pitanja o poreznim dužnicima jer se Porezna uprava i Ministarstvo financija pozivaju u takvim slučajevima na institut porezne tajne? Kako je moguće da se veliki porezni dužnici štite poreznom tajnom, da im se opraštaju porezna dugovanja (odlaze u zastaru), dok se mali dužnici (obični građani) ovršuju masovno i svakodnevno bez milosti i zbog sitnih dugova, deložiraju ih u vrlo nehumanim, ali javnim deložacijama?

Zašto institucije RH pa i porezna uprava, kada je naplata dugovanja u pitanju, na isti način ne postupaju i s velikim poreznim dužnicima? Zašto ‘mišiće vježbaju’ na malim i siromašnim građanima, poduzetnicima i obrtnicima, a imena velikih dužnika kriju, a dugove im opraštaju?

Zbog čega Porezna uprava nije izdvojena iz Ministarstva financija, kako bi mogla biti neovisna i autonomna? Je li točna informacija da mnogi veliki trgovački lanci u Hrvatskoj već godinama ne plaćaju porez na dobit? Zbog čega? Koji su to lanci?”, upitali smo u službenom mailu.

”Vaš upit je zaprimljen i proslijeđen nadležnim ustrojstvenim jedinicama na postupanje. Zbog obujma Vašeg zahtjeva nećemo moći ispoštovati traženi rok, ali ćemo ga riješiti čim je prije moguće”, odgovorili su nam iz Odjela za informiranje Ministarstva financija Republike Hrvatske još 23. prosinca 2019. godine.

Do danas, više od dvije godine kasnije, njihovi odgovori nisu stigli!

Evo kako pomoći udovici branitelja Vukovara i njihovoj kćeri, koji žive u posve nehumanim uvjetima

FOTO: Arhiva Promise.hr; preslika odgov0ra Ministarstva financija na zastupničko pitanje Ivana Lovrinovića