POMAGALA je nasiromašnijima, najbjednijima, ONIMA OD KOJIH SU SVI DIGLI RUKE POMAGALA je nasiromašnijima, najbjednijima, ONIMA OD KOJIH SU SVI DIGLI RUKE
PREDSTAVA NASTALA PO ZAPISIMA MAJKE TEREZE

POMAGALA je nasiromašnijima, najbjednijima, ONIMA OD KOJIH SU SVI DIGLI RUKE

Kultura 19. listopada 2016. D.K.

‘Svetica u tami’ prati kronologiju života Majke Tereze; Na putu prepoznajemo silnu snagu i energiju kojom ta sitna žena svjedoči ispravnost svoga puta, ne... POMAGALA je nasiromašnijima, najbjednijima, ONIMA OD KOJIH SU SVI DIGLI RUKE

‘Svetica u tami’ prati kronologiju života Majke Tereze; Na putu prepoznajemo silnu snagu i energiju kojom ta sitna žena svjedoči ispravnost svoga puta, ne gledajući na vjeru, boju kože i nacionalnost, imajući na umu samo čovjeka kojemu treba ljubav i pomoć. Premijera je 22. listopada

svetica-u-tamiInspirativni životni put spoznaje, sazrijevanja i sumnji najveće svjetske humanitarke Majke Tereze okupio je zvučnu glumačku ekipu u Centru za kulturu Trešnjevka kako bi prikazali hrvatsku praizvedbu teksta makedonskog prozaiste i dramatičara Venka Andonovskog nastalog prema autentičnim zapisima Majke Tereze.

Glavnu ulogu u predstavi tumači karizmatična Kostadinka Velkovska, dok će se u ostalim ulogama naći poznati kosovski glumac Ilir Tafa te Velimir Čokljat, Mia Krajcar, Šiško Horvat Majcan i Ljiljana Čokljat. 

Dramaturginja predstave je Željka Turčinović, redateljica Ivana Peroš, a kostimografkinja Doris Kristić. Izbor glazbe potpisuje Igor Savin, Dizajn svjetla u nadležnosti je Saše Mondekara, a oblikovatelj fotografija i videa je Ivan Šurina. Tekst je s makedonskog preveo Borislav Pavlovski.

Predstava ‘Svetica u tami’ prati kronologiju života Majke Tereze; njezinu skromnu katoličku obitelj (majka Drana, brat Lazar) albanskih korijena u kojoj se rodila u Skoplju 1910. godine, rađanje želje da se zaredi i posveti siromašnima, kao i njezin put preko Zagreba, Irske do indijske Kalkute gdje osniva red Misionarki ljubavi.

Na putu prepoznajemo silnu snagu i energiju kojom ta sitna žena svjedoči ispravnost svoga puta pomažući najsiromašnijima i najbjednijima, onima od kojih su svi digli ruke, ne gledajući na vjeru, boju kože i nacionalnost, imajući na umu samo čovjeka kojemu treba ljubav i pomoć. Upravo zbog takvoga života Majka Tereza dobila je Nobelovu nagradu za mir, a nedavno je proglašena svetom.

Premijera predstave zakazana je za 22. listopada.

Komentari