Poslove javne rasvjete Grad ŽELI DATI PRIVATNICIMA, zbog čega je oporba napustila sjednicu Poslove javne rasvjete Grad ŽELI DATI PRIVATNICIMA, zbog čega je oporba napustila sjednicu
”Ovo je najgori primjer kako Zagreb ne obavlja određene poslove, a trebao bi, a to vidimo i iz točke poslovanja Holding grupe i toga da... Poslove javne rasvjete Grad ŽELI DATI PRIVATNICIMA, zbog čega je oporba napustila sjednicu

”Ovo je najgori primjer kako Zagreb ne obavlja određene poslove, a trebao bi, a to vidimo i iz točke poslovanja Holding grupe i toga da sve manje prihoda prihoduje iz osnovnih djelatnosti”, kazao je Molan, ustvrdivši kako privatni interesi i interesi grupa nadjačavaju i imaju utjecaj na Gradsku upravu i zastupnike

Nastavak 14. sjednice zagrebačke Gradske skupštine prekinut je u utorak 26. lipnja zbog nedostatka kvoruma. Prije toga, oporbeni su zastupnici napustili dvoranu uoči glasovanja o prijedlogu gradonačelnika Bandića o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju poslova javne rasvjete koji se financiraju iz gradskog proračuna.

“U ovom dogovoru ili sukobu između pojedinih klubova vladajuće većine nećemo sudjelovati i zato pozivam zamjenicu gradonačelnika, radi nastavka sjednice po pitanju ostalih točaka dnevnog reda, da se povuče ova točka i nastavimo s radom sjednice.  Ili će zastupnici oporbe izaći i neće sudjelovati u glasovanju oko ove točke dnevnog reda”, kazao je SDP-ov zastupnik Matej Mišić nakon stanke koju je Klub gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez zatražio uoči glasovanja.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) je nakon toga zatražio da se utvrdi kvorum i zaključio da nema kvoruma jer su oporbeni gradski zastupnici napustili dvoranu, u kojoj su ostala samo 24 zastupnika vladajuće većine.

Prekinuo je 14. sjednicu zagrebačke Gradske skupštine, a novu je zakazao za ponedjeljak, 2. srpnja, u 12 sati.

Točka oko određivanja poslova javne rasvjete redom je dobivala negativne kritike oporbenih zastupnika pa je tako u ime Kluba SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez Saša Molan kazao da ne mogu prihvatiti takav prijedlog odluke jer smatraju da ovakav posao trebaju odrađivati trgovačka društva u vlasništvu Grada Zagreba.

“Ovo je najbolji, odnosno najgori primjer kako Zagreb ne obavlja određene poslove, a trebao bi, a to vidimo i iz točke poslovanja Holding grupe i toga da sve manje prihoda prihoduje iz osnovnih djelatnosti”, kazao je Molan, ustvrdivši kako privatni interesi i interesi grupa nadjačavaju i imaju utjecaj na Gradsku upravu i zastupnike te da interes građana nema prioritet u ovom gradu.

U ime Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Stanko Kordić ustvrdio je da ova točka očito ima “ugrađeni problem” te da je, s obzirom na uvjete koje traži, napravljena u dogovoru s postojećim izvođačem radova.

Naglasivši da ovaj prijedlog dolazi treći put za redom na dnevni red Gradske skupštine u gotovo nepromijenjenom obliku, Sandra Švaljek je u ime Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a kazala da je “žalosno da zastupnici padaju na ispitu čestitosti i ne uspijevaju interes građana koji su ih izabrali, staviti ispred vlastitog interesa”.

Predsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) uoči nastavka sjednice u izjavi novinarima rekao je kako će učiniti sve da sjednica kao i svaki puta do sada bude regularna, jer je njezin početak u četvrtak bio obilježen protestnom šutnjom oporbenih zastupnika, s čime se, rekao je, on ne može složiti.

Ta je sjednica u četvrtak bila obilježena šutnjom oporbenih zastupnika zato jer su zastupnici vladajućih većinom glasova podržali prijedlog Kluba Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti – da se s dnevnog reda makne prijedlog zaključka o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma, koji su predložili Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a te Klub zastupnika Lijevog bloka.

“Oni na taj način govore najviše sami o sebi. Molim sve zastupnike da se drže Poslovnika, on je donešen, on je na snazi i nadam se da ćemo uspjeti završiti danas sjednicu”, istaknuo je Mikulić.

Mikulić je najavio da gradski zastupnici HDZ-a neće podržati točku o smanjenju naknada gradskim zastupnicima za pet posto, što predlaže Odbor za izbor i imenovanja na inicijativu Kluba gradskih zastupnika Bandić Milan 365, Zelene liste i Narodne stranke – Reformisti, ali niti prijedlog gradonačelnika Bandića o smanjenju plaća pročelnika, posebnih viših savjetnika gradonačelnika – specijalista, viših savjetnika gradonačelnika – specijalista i viših savjetnika predsjednika Gradske skupštine – specijalista, za šest posto.

“Nećemo je podržati. To je stav našeg Kluba. U nekoliko navrata gradonačelnik ponavlja istu točku. Kada gledate koji je to iznos i koja je to masa u ukupnom dijelu proračuna, onda je to jako malo, a jednom dobrom, kvalitetnom preraspodjelom mogli bi doći do tih sredstava. Dakle, ovo je jedan demagoški prijedlog”, istaknuo je Mikulić.

Kazao je i kako se može dogoditi da kod točke vezano za smanjenje naknada gradskim zastupnicima, Klub HDZ-a izađe s “kontraprijedlogom”, jer Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a, amandmanom predlaže da se naknade gradskim zastupnicima smanje za trećinu.

Na pitanje kakav će stav Kluba HDZ-a biti u vezi prijedloga gradonačelnika Bandića o izmjenama i dopunama odluke o određivanju poslova javne rasvjete koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba, Mikulić je rekao da Klub HDZ-a to neće podržati.

 

Komentari