POTPORA strateškim institucijama hrvatskog naroda u BiH: Šest milijuna kuna Sveučilištu u Mostaru i HNK Mostar POTPORA strateškim institucijama hrvatskog naroda u BiH: Šest milijuna kuna Sveučilištu u Mostaru i HNK Mostar
”Ovo je ulaganje u ljude, koji su – kako svjedočimo i ovih dana kroz sportske uspjehe – najvrjedniji resurs svake zemlje, a upravo ulaganjem... POTPORA strateškim institucijama hrvatskog naroda u BiH: Šest milijuna kuna Sveučilištu u Mostaru i HNK Mostar

”Ovo je ulaganje u ljude, koji su – kako svjedočimo i ovih dana kroz sportske uspjehe – najvrjedniji resurs svake zemlje, a upravo ulaganjem u Sveučilište u Mostaru i Hrvatsko narodno Kazalište Mostar nastojimo stvarati temelje i uvjete da mladi ljudi, prije svega Hrvati ostaju živjeti, stvarati i pobjeđivati u svojoj domovini – u Bosni i Hercegovini“ -naglasio je Milas

Piše: Anto PRANJKIĆ

U prostorijama Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske danas su potpisani ugovori o dodjeli financijskih potpora za programe i projekte koji su od strateškog interesa za Hrvate u BiH a koje provode Sveučilište u Mostaru i Hrvatsko narodno kazalište u istom gradu.

Podsjetimo kako je Vlada Republike Hrvatske za provedbu nastavnog procesa, stručnog rada, razvojnih planova usavršavanja i promicanja rada Sveučilišta te pratećih aktivnosti te za niz drugih aktivnosti Sveučilištu u Mostaru dodijelila 4.000.000 kuna. Ova sredstva bit će, između ostaloga, utrošena za realizaciju rekonstrukcije i izgradnje infrastrukturnih projekata, za opremanje sveučilišnih prostorija, za podmirenje troškova održavanja i rekonstrukcije sveučilišnih prostorija te zakupa istih, za nabavu stručne opreme i literature, za podizanje kvalitete rada, stručnosti, konkurentnosti i kompetitivnosti kao i za promicanje i razvoj izvrsnosti kroz nastavne i istraživačke procese, za organizaciju interdisciplinarnih i zajedničkih studija i organizaciju konferencija i znanstvenih i stručnih radova.
Rektor sveučilišta u Mostaru i predsjedavajući rektorskog savjeta BiH prof. dr. Zoran Tomić je kazao da se radi o sveučilištu koje je specifično i po tome što je na njemu hrvatski jezik službeni jezik, a iz toga proizilazi i jedna od misija Sveučilišta a to je promicanje kulture, obrazovanja i znanosti na području BiH s posebnim naglaskom na hrvatski jezik. Kazao je kako na Sveučilištu studira 14.000 studenata te kako u nastavnom procesu sudjeluje preko tisuću nastavnika i 189 stručno-administrativnih djelatnika.

U ime HNK Mostar ugovor je potpisao ravnatelj Ivan Vukoja, koji nije krio zadovoljstvo potporom Vlade ovoj instituciji naglašavajući kako je potpora Vlade RH značajna na dvije osnove. Prije svega, jer bez ovih sredstava HNK ne bi mogao raditi, ali druga stvar je značajnija i ona je puna simbolike.
– Nama mnogo znači kada znamo da pripadamo jednom širem nacionalnom korpusu i kada znamo da uvijek možemo računati na pomoć iz RH. Naše je duboko uvjerenje, visoka svijest i velika ljubav prema RH i svim Hrvatima čiji dio jesmo i želimo biti. Na ovaj se način jačamo i stvaramo novu dodanu vrijednost koja je od koristi ne samo Hrvatima BiH nego i Hrvatima Republike Hrvatske i diljem svijeta, kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja. Sredstva u vrijednosti od dva milijuna kuna namijenjena su za provedbu kulturnih projekata i programskih aktivnosti poput gostovanja, festivala i premijera, za proširenje ansambla i tehničko-produkcijskog osoblja, za nabavu scenske, tonske, informatičke i slične opreme, za izradu integriranog informatičkog sustava e-Kazalište, za podmirenje izdataka potrebnih za ishođenje razne dokumentacije, rješenja, dozvola, elaborata a u svrhu nastavka izgradnje zgrade HNK Mostar kao i za troškove redovitog održavanja i popravka zgrade HNK Mostar. HNK Mostar ima 22 zaposlena djelatnika.

Državni tajnik Zvonko Milas istaknuo kako je ovo ulaganje ulaganje u ljude, koji su najvrijedniji resurs svake zemlje, a upravo sredstvima dodijeljenim Sveučilištu Mostar i Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar nastoji se stvoriti temelje i uvjete da mladi ljudi, prije svega Hrvati ostaju živjeti, stvarati i pobjeđivati u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.
– Potpora Sveučilištu u Mostaru je ulaganje u razvoj kulture, obrazovanja i jačanje intelektualnih potencijala Hrvata u BiH,a time i cijelog društva te je doprinos dugoročnom opstanku Hrvata u BiH, kazao je ovom prigodom državni tajnik Zvonko Milas.

 

Komentari