POVRATNIK iz VENEZUELE: U Hrvatskoj je raj, nitko te ne otima i ne pljačka na ulici; tamo je kaos, ne vraćam se POVRATNIK iz VENEZUELE: U Hrvatskoj je raj, nitko te ne otima i ne pljačka na ulici; tamo je kaos, ne vraćam se
TweetEmailPrint Maduro je rekao da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak te izjavio kako je u Venezueli moguć građanski rat te veliko... POVRATNIK iz VENEZUELE: U Hrvatskoj je raj, nitko te ne otima i ne pljačka na ulici; tamo je kaos, ne vraćam se


Maduro je rekao da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak te izjavio kako je u Venezueli moguć građanski rat te veliko krvoproliće. No, valja naglasiti da je stanje u Venezueli već godinama kaotično, o čemu je za naš portal prije gotovo dvije godine progovorio povratnik iz te zemlje, Hrvat Mihael Brozović

Iz Ministarstva vanjskih poslova priopćili su da je Hrvatska među zemljama Europske unije koje priznaju Juana Guaidoa za predsjednika Venezuele.

EU će osnovati kontaktnu skupinu za nove predsjedničke izbore u Venezueli
Snažno osuđuju ”kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih uhićenja”.

Ministarstvo u priopćenju navodi da žele mirno i demokratsko rješenje ”u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venezuele”.

Hrvatska podržava građane Venezuele u njihovoj želji za prestankom nasilja i mirnim i demokratskim rješenjem krize. S partnerima u EU radimo na omogućavanju pružanja humanitarne pomoći, koju zbog zabrane režima nije moguće dostaviti. U tom kontekstu Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venezueli”, stoji u priopćenju.

Zajedničku izjavu u kojoj priznaju Guaidoa za predsjednika osim Hrvatske potpisali su još i Španjolska, Portugal, Njemačka, Velika Britanija, Danska, Nizozemska, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Latvija, Litva, Estonija, Poljska te Švedska.

No, predsjednik Venezuele, Nicolas Maduro, odbacio je ultimatum više europskih zemalja o organizaciji novih predsjedničkih izbora.

U razgovoru za španjolsku televiziju La Sexta, Maduro je rekao da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak.

Maduro je izjavio i kako ne može isključiti mogućnost građanskog rata te velikog krvoprolića…

No, valja naglasiti da je stanje u Venezueli već godinama kaotično i teško podnošljivo, o čemu je za naš portal još prije dvije godine progovorio povratnik iz te zemlje, Hrvat Mihael Brozović.

”Sada sam drugi put u Hrvatskoj. Prvi puta došao sam učiti hrvatski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Morao sam se, potom, vratiti u Južnu Ameriku da prodam stan i sve stvari, kako bih se zauvijek mogao vratiti u Hrvatsku. Ne mislim se vraćati. U Venezueli je užasna situacija. Nema kave, brašna, šećera, za kruh se čeka dva sata u redovima. Zar je to život?”, pitao se još u lipnju 2017. Mihael (56), čiji su majka i otac 1958. iz Jugoslavije otišli (pobjegli) najprije u Columbiju, a desetak godine kasnije – u Venezuelu.

”Moja mama i brat su iz Jugoslavije ’56. otišli u Graz, gdje su dvije godine čekali tatu, koji je u to vrijeme služio JNA. Napokn su 1958. zajedno otputovali u Columbiju. Tamo sam rođen četiri godina kasnije. Kada sam imao četiri godine, preselili smo u Venezuelu. U toj zemlji moji roditelji su pokrenuli tvornicu plastike. Kada mi se otac razbolio, preuzeo sam vođenje tvrtke. No potom su umrli tata, pa mama, situacija u zemlji se pogoršala, pa sam odlučio prodati tvornicu. Samo tri mjeseca nakon što sam je prodao, država je čovjeku – koji ju je kupio – otela tu tvornicu?! Tamo vam je kaos i nered, komunizam, ali i građanski rat ”, ispričao nam je još 2017. povratnik iz Latinske Amerika koji zbog brojnih neugodnih iskustava u Venezueli, na Hrvatsku gleda posve drugim očima.

”Život je ovdje raj! Imam slobodu, mogu ići gdje god hoću, mirno hodam ulicom, jer ništa mi se neće dogoditi. U Venezueli nije tako. Tamo su me tri puta opljačkali. Došli bi s pištoljem, kidnapirali me, ugurali u automobil i prijetili smrću te me natjerali da uzmem novac iz bankomata te sve njima dam. Opasno je. Zato sam odlučio zauvijek otići”, naglasio je magistar turizma i hotelijerstva, koji je u Zagrebu, nakon puno muke, našao posao – skladištara…

 

Komentari