Pravobraniteljica: Ako bi osobi s invaliditetom stvarno prijetilo izbacivanje na ulicu, svakako bi poduzeli mjere Pravobraniteljica: Ako bi osobi s invaliditetom stvarno prijetilo izbacivanje na ulicu, svakako bi poduzeli mjere
TweetEmailPrint ”Nama je do sada poznato nekoliko slučajeva deložacija obitelji u kojima su jedan ili više članova bili osobe s invaliditetom ili djeca s... Pravobraniteljica: Ako bi osobi s invaliditetom stvarno prijetilo izbacivanje na ulicu, svakako bi poduzeli mjere


”Nama je do sada poznato nekoliko slučajeva deložacija obitelji u kojima su jedan ili više članova bili osobe s invaliditetom ili djeca s teškoćama u razvoju. U pravilu  je u periodu koji prethodi samom činu deložacije centar za socijalnu skrb u suradnji s obitelji i drugim nadležnim tijelima planirao i dogovarao primjereno zbrinjavanje vodeći posebno računa o ranjivim skupinama kao što su djeca, nemoćne stare osobe i osobe s invaliditetom, ali nemamo  podatak koliki je to često u Zagrebu ili Republici Hrvatskoj”, stoji u odgovorima Anke Slonjšak, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

I Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, odgovorila je na naša pitanja u vezi s tužnom činjenicom da ženi s visokim invaliditetom iz Zagreba o kojoj smo pisali (gospođa V. K. preboljela je dječju paralizu te ima 80 postotni invaliditet, doživjela je infarkt te ima ugrađen stent) prijeti deložacija iz stana, odnosno izbacivanje na ulicu!

”Može li Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, pomoći supružnicima, konkretno gospođi V. K., osobi sa osamdeset postotnim invaliditetom i na koji način? Što bi supružnici trebali učiniti, odnosno kome se obratiti za pomoć u ovoj situaciji (pod prijetnjom izbacivanja na ulicu)? Jesu li u Gradu Zagrebu, odnosno u Republici Hrvatskoj, česti slučajevi da se i osobe s invaliditetom deložiraju iz stana u kojem žive i izbacuju na ulicu? Što Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom poduzima, odnosno – što može poduzeti, da bi spriječila ovakve slučajeve (deložacije osoba s invaliditetom, odnosno njihovo izbacivanje na ulicu)?”, upitali smo Pravobraniteljicu osoba s invaliditetom.

”Obitelj nam se dosad nije javila”

”Moram naglasiti da deložaciji uvijek prethodi pravomoćna sudska odluka sudski postupak u kojemu su se utvrđivale sve bitne okolnosti. Nitko pa niti pravobraniteljica nema ovlasti  utjecati na donošenje sudske odluke. Uvijek savjetujemo i upozoravamo osobe s invaliditetom u ovakvim slučajevima o potrebi korištenja svih pravnih lijekova koji im stoje na raspolaganju s ciljem  preispitivanja sudske odluke odnosno nadziranja zakonitosti i potrebi angažiranja pravne pomoći.

U mnogim slučajevima, kada  se radi osobama koje žive  u posebno teškim  životnim situacijama, a one mogu biti uvjetovane siromaštvom, izrazitim zdravstvenim problemima ili invaliditetom, ovrhovoditelji su pristajali  i na višekratne  odgode  deložacija  da bi prije tog završnog i traumatičnog čina obitelji dali vremena  za pronalazak odgovarajućeg smještaja.

Da bismo mogli odgovoriti na Vaše pitanje možemo li pomoći obitelji, a u skladu s našim zakonskim ovlastim  trebali bismo  biti upućeni u okolnosti koje se tiču potreba koje proizlaze iz invaliditeta. Nama se navedena obitelj nije do sada javljala, ali pretpostavljam da su se u nalaženju odgovarajućeg smještaja uključivale nadležne  institucije i tijela u Gradu Zagrebu.

Najvažnije je prevenirati ovakve slučajeve

Nama je do sada poznato nekoliko slučajeva deložacija obitelji u kojima su jedan ili više članova bili osobe s invaliditetom ili djeca s teškoćama u razvoju.   U pravilu  je  u periodu koji prethodi samom činu  deložacije centar za socijalnu skrb u suradnji s obitelj i drugim nadležnim tijelima planirao i dogovarao primjereno zbrinjavanje vodeći posebno računa o  ranjivim skupinama  kao što su djeca, nemoćne stare osobe i osobe s invaliditetom, ali nemamo  podatak koliki je to često u Zagrebu ili Republici Hrvatskoj.

Način  zbrinjavanja nakon deložacije ovisi o osobnim, obiteljskim  i drugim okolnostima savskog konkretnog slučaja i tu  ne postoje univerzalna rješenja., ali je važno naglasiti da prema našim saznanjima gore spomenute institucije su nastajale iznaći rješenja privremenog ili trajnog zbrinjavanja.

Ako bi osobi s invaliditetom stvarno prijetilo izbacivanje na ulicu,  svakako bismo  poduzeli one mjere koje nam stoje na raspolaganju  sukladno našim ovlastima (preporukama, upozorenjima, izvješćivanjem  javnosti i dr) Međutim, najvažnije je prevenirati ovakve slučajeve, a to je moguće samo jasnim informiranjem građana i edukacijom –  posebno u području financija  i obveza koje proizlaze iz ugovornih odnosa  na svim razinama kako bi se izbjegle u najvećoj mogućoj mjeri situacije koje neminovno vode u ovrhe ili  deložacije.

Osim toga, potrebno je i jačanje svijesti o odgovornosti institucija za točno i  jasno informiranje  građana koje koriste njihove usluge”, stoji u odgovorima na naša pitanja koje je potpisala gospođa Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.


Tekst je dio projekta ‘Osvješćujemo probleme najranjivijih skupina i senzibiliziramo javnost‘, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika teksta Promise.hr

Deložirat će srčanu bolesnicu: ‘Trideset godina sam radila, a nemam ni za voće! Ne znam kamo ćemo’

Nakon našeg teksta, institucije reagirale: Srčana bolesnica s invaliditetom ipak neće na cestu?!