PRAVOMOĆNO: Jasna Omejec, bivša čelnica USTAVNOG SUDA, nezakonito uzela 4 plaće nakon isteka mandata! PRAVOMOĆNO: Jasna Omejec, bivša čelnica USTAVNOG SUDA, nezakonito uzela 4 plaće nakon isteka mandata!
Pravomoćnom odlukom suda potvrđeno je da Jasna Omejec nije imala pravo na plaće koje si je, kako navode mediji, sama dodijelila, a koje su... PRAVOMOĆNO: Jasna Omejec, bivša čelnica USTAVNOG SUDA, nezakonito uzela 4 plaće nakon isteka mandata!

Pravomoćnom odlukom suda potvrđeno je da Jasna Omejec nije imala pravo na plaće koje si je, kako navode mediji, sama dodijelila, a koje su isplaćene od novca poreznih obveznika, odnosno iz džepa građana od kojih većina jedva krpa kraj s krajem –  upravo zbog enormno visokih davanja za rastrošnu državu, odnosno za visoke plaće brojnih dužnosnika, bivših dužnosnika, te ‘milijuna’ stranačkih uhljeba

Kada se u javnosti iznesu ocjene da je hrvatsko pravosuđe katastrofalno, najgore u EU, te da većina građana ne vjeruje u poštenje i pravednost hrvatskog sudstva, odnosno pravosuđa u cjelini, visokopozicionirani suci ili dužnosnici poput Đure Sesse, Ivana Turudića, Marina Mrčele, Dražena Bošnjakovića… obično tvrde da je to kriva percepcija, jer da je hrvatsko pravosuđe poprilično dobro, ali da mediji izvlače samo ono što je negativno…

No, kada u samo nekoliko mjeseci u javnost izađu informacije o skandaloznim aferama povezanim s više sudaca ili bivših sudaca na najvažnijim položajima u državi, onda bi se svi oni koji tvrde da je stanje u hrvatskom pravosuđu dobro, ali da mediji stvaraju lažnu sliku, trebali pokriti ušima.

Podsjetimo ovdje na više vrlo svježih afera povezanih s nekoliko najvažnijih sudaca i bivših sudaca u državi: Zdravko Mamić javno je prije nekoliko mjeseci tvrdio da ima saznjanja da su sudac Đuro Sessa, ali i još neki hrvatski suci, korumpirani. Kazao je da ima dokaze za tu tvrdnju i da je spreman ići na detektor laži; mnogi mediji su potom zabilježili da je Sessin odgovor Mamiću bio neobično mlak i neodlučan, rekao je da Mamića neće tužiti, a nije mu palo na pamet podvrgnuti se detektoru laži; do danas nema informacija da su USKOK, DORH ili policija istražili potencijalno opasne tvrdnje Zdravka Mamića, iza kojih je, što je dosta važno, stao i poznati odvjetnik Veljko Miljević, koji je tražio javno da DORH I USKOK istraže te tvrdnje… (kasnije je i predsjednik HHO, Ivan Zvonimir Čičak u intevjuu jednim velikim novinama javno zatražio da se to istraži…, no sve to je, u međuvremenu gurnuto ‘pod tepih’).

Sudac Ivan Turudić prvo nije platio kaznu za prebrzu vožnju, tvrdeći da ne zna tko je vozio automobil kojim se on koristi, a potom se, prema tvrdnjama policije, nije htio zaustaviti na poziv policije iz policijskog presretača, kasnije se u više navrata nije odazivao sudu, a javno je u više navrata govorio neistine o cijelom tom skandalu… Amnestirali su ga upravo Đuro Sessa i Dražen Bošnjaković, tvrdeći, otprilike, da je riječ o ‘renomiranom sucu’, koji nije ništa bitno pogriješio, iako je hrvatska javnost donijela posve drugačiji sud na temelju iznesenih činjenica.

Na koncu, dolazimo do najnovije vijesti o staroj aferi bivše predsjednice Ustavnog suda: bivša sutkinja Jasna Omejec i pravomoćno je izgubila spor jer je i Visoki upravni sud odlučio da je ona nezakonito uzela četiri plaće! Na taj način je oštetila  državu za oko 100.000 kuna!

24sata podsjeća da je Jasna Omejec imala plaću od 20.798 kuna kada je odlazila s mjesta predsjednice Ustavnog suda. Uz to, potpisala je sama sebi da se ona uvećava za 15,5 % zbog staža. To znači da je nezakonito četiri mjeseca primala 24.021 kuna! Ukupno je tako državni proračun oštećen za više od 96.000 kuna. Ako se na to dodaju porez, doprinosi i prinosi, taj iznos se i udvostručuje.

Prvo je, podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo da je Omejec bila u krivu i da nije imala pravo na šest punih plaća, nego samo na dvije.

Zatim je to potvrdio i Upravni sud, pa u konačnici i Visoki upravni sud.

Omejec nije kažnjena po zakonu o sprečavanju sukoba interesa jer je prestala biti dužnosnica. No, bivša predsjednica Ustavnog suda i dalje je aktivna u javnom životu. Bila je članica Vijeća za suočavanje s prošlošću koje je primjerice, odlučilo o uporabi korištenja pozdrava “Za dom spremni”, piše Ivan Pandžić za 24sata.

Isti dnevni list podsjetio je na svoj tekst od prije tri godine u kojemu su upozoravali da će četvero ustavnih sudaca – kojima je istekao mandat  i koji su zamijenjeni novima  – građane koštati dodatnih 633.000 kuna.

”Bivša predsjednica suda Jasna Omejec, suci Marko Babić, Duška Šarin i Slavica Banić odlučili su iskoristiti pravo na punu plaću šest mjeseci nakon isteka mandata, a zatim će još šest mjeseci primati pola plaće. Plaće koje će dobiti za nerad: Jasna Omejec – 124.788 kn (za šest mjeseci) Duška Šarin – cca 175.000 kn (godina dana) Marko Babić – cca 168.000 kn (godina dana) Slavica Banić – 166.000 kn (godina dana) Posebno je zanimljiv slučaj dugogodišnje predsjednice suda Jasne Omejec. Plaće koje dobivaju još godinu dana služe kao premosnica dok ne pronađu novi posao. Čim se zaposle, gube pravo na plaću iz proračuna. Tako je sa svim državnim dužnosnicima, uključujući ministre, zastupnike te ustavne suce. Omejec je cijelo vrijeme čekalo mjesto na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na Katedri za upravno pravo, gdje se i vodi kao redovna profesorica. Na fakultetu su nam potvrdili da je njen mandat u mirovanju.

No unatoč tome ona nije odmah počela tamo raditi. Počet će tek 1. prosinca (riječ je o 2016. godini), točno kada dobije šest punih plaća od Ustavnog suda, a u međuvremenu ne mora raditi ništa. Kako je Omejec imala plaću od 20.798 kuna, to znači da ćemo joj šestomjesečni odmor platiti 124.788 kuna.

I iz Ustavnog suda i iz Pravnog fakulteta u Zagrebu je potvrđeno da će Omejec na fakultetu početi raditi 1. prosinca. Tad joj prestaje pravo na plaću na Ustavnom sudu. Ustavni sud je potvrdio i da ostalih troje sudaca zasad nije povuklo svoje zahtjeve ili pronašlo posao, pa će, ako ne dođe do promjene, primati plaću godinu dana.
Omejec je anonimno prijavljena Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa zbog sumnje da je koristila svoj položaj i oštetila državni proračun. U prijavi se navodi da je Omejec odobrila i sebi i ostalim kolegama pravo na plaće, i to zadnji dan svog mandata. Iz Ustavnog suda je potvrđeno da su sva prava na plaću sucima odobrena zadnji dan mandata.

Jasna Omejec je ostala šokirana kad je čula da je prijavljena povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Kaže da nije ona ni odlučivala kada će se vratiti na fakultet, a plaće su odobrene po zakonskom obrascu od tajništva suda”, pisao je 24sata prije tri godine.

Pravomoćnom odlukom suda potvrđeno je ovih dana da Jasna Omejec nije imala pravo na plaće koje si je, kako navode mediji, sama dodijelila, a koje su isplaćene od novca poreznih obveznika, odnosno građana od kojih većina jedva krpa kraj s krajem –  upravo zbog nen0rmalno velikih davanja za rastrošnu državu, odnosno za visoke plaće dužnosnika, bivših dužnosnika, te brojnih uhljeba.

Komentari