Predsjednica U BRAZILU: Vežu nas sličnosti mentaliteta, ODANOST OBITELJI, DOMU, te KATOLIČKOJ VJERI Predsjednica U BRAZILU: Vežu nas sličnosti mentaliteta, ODANOST OBITELJI, DOMU, te KATOLIČKOJ VJERI
TweetEmailPrint Uručujući povelje hrvatskim društvima predsjednica je zahvalila što su uspjeli očuvati hrvatski kulturni identitet i što ga i danas, kroz predstavljanje hrvatskih narodnih... Predsjednica U BRAZILU: Vežu nas sličnosti mentaliteta, ODANOST OBITELJI, DOMU, te KATOLIČKOJ VJERI


Uručujući povelje hrvatskim društvima predsjednica je zahvalila što su uspjeli očuvati hrvatski kulturni identitet i što ga i danas, kroz predstavljanje hrvatskih narodnih pjesama i plesova, prenose mladima te na taj način svojim brazilskim prijateljima predstavljaju dugu tradiciju bogatog hrvatskog kulturnog stvaralaštva

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je posjetom Sao Paolu završila južnoameričku turneju te se u srijedu vratila u Zagreb. Šefica države je u posljednjih deset dana obišla Argentinu, Čile i Brazil, dio svijeta u kojemu živi jedna od najbrojnijih hrvatskih zajednica.
Posljednjeg dana radnog posjeta Brazilu, Grabar-Kitarović se u Sao Paolu sastala s Paulom Skafom, predsjednikom Industrijske federacije istoimene brazilske savezne države.

Sugovornici su se složili kako Hrvatska i Brazil mogu snažnije poslovno surađivati, prvenstveno u sektorima pomorskog transporta, infrastrukture,  energetike, brodogradnje, poljoprivrede i trgovine.
Brazilu bi mogao biti zanimljiv zemljopisni položaj Hrvatske i prometna infrastruktura, osobito luke i autoceste u Hrvatskoj, a luka Rijeka ponuditi kvalitetnu lučku uslugu te konkurentan prometni pravac za zemlje srednje i srednjoistočne Europe.

Hrvatska IT tvrtka otvorila podružnicu u Brazilu 

Podružnice u Brazilu otvorila je jedna od najboljih hrvatskih IT tvrtki Infobip, a pozitivan učinak na jačanje suradnje imat će i moguće otvaranje hrvatskog generalnog konzulata u Sao Paulu.
Skaf je istaknuo da je industrijska federacija spremna organizirati gospodarski forum s hrvatskim tvrtkama i uručio priznanje Grabar-Kitarović za poticanje jačanja hrvatsko-brazilske gospodarske suradnje.

Prije toga, Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice u Brazilu te uručila povelje Republike Hrvatske udrugama „Croatia Sacra Paulistana“ i „Društvo prijatelja Dalmacije“.

„Brazil je moja posljednja stanica na putu u Južnu Ameriku na koji sam se odlučila prvenstveno zbog hrvatskih iseljenika, zbog svih vas koji ste u potrazi za boljim životom naselili zemlje ovog golemog kontinenta, pa tako i Brazil“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović obraćajući se predstavnicima hrvatske zajednice u Hrvatskom klubu „Croatia Sacra Paulistana“ u São Paulu.

‘Nogomet i mentalitet nas povezuju’

Istaknula je sličnosti u mentalitetima Brazilaca i Hrvata te spomenula odanost obitelji i domu, pripadnost katoličkoj vjeri, strastvenost i temperament. Kao važnu poveznicu navela je, između ostalog, i ljubav prema nogometu, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. „Vjerujem kako je mnogima od vas 2014. na otvorenju Svjetskog prvenstva u nogometu srce bilo puno emocija kada su Brazil i Hrvatska utakmicom otvorili ovu veliku svjetsku priredbu“, kazala je.

Ponosni smo na svoje rezultate, ponosni smo na svoje sportaše, znanstvenike i umjetnike kao i na svaki uspjeh naših iseljenika diljem svijeta, istaknula je Predsjednica. Pri tom je navela hrvatskog zlatnog olimpijca Ratka Rudića koji je donedavno bio vaterpolski trener brazilske reprezentacije i brončanog olimpijca, košarkaša Acu Petrovića koji je od prošle godine novi izbornik brazilske košarkaške reprezentacije. „Hrvati su u svojim zajednicama prepoznati kao vrijedni ljudi, koji se ne boje posla, poduzetni i odani obitelji i nacionalnim vrijednostima i uvijek sam posebno ponosna kada u razgovoru sa svojim domaćinima, čujem koliko je hrvatska zajednica primjer organiziranosti i nositelj pozitivnih vrijednosti u svakom društvu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Za izniman doprinos u promicanju hrvatske državotvorne ideje, hrvatske baštine, jezika, obrazovanja, kulture i folklora, te osobite uspjehe u humanitarnom djelovanju kao i očuvanju hrvatskog identiteta u Saveznoj Republici Brazil, Predsjednica Republike Hrvatske dodijelila je Povelje Republike Hrvatske HRVATSKOM DRUŠTVU PRIJATELJA DALMACIJA – HRVATSKA     SADA i HRVATSKOM DRUŠTVU CROATIA SACRA PAULISTANA – SACRA.

Uručujući povelje predsjednica je zahvalila  hrvatskim društvima što su uspjeli očuvati hrvatski kulturni identitet i što ga i danas, kroz predstavljanje hrvatskih narodnih pjesama i plesova, prenose mladima te na taj način svojim brazilskim prijateljima predstavljaju dugu tradiciju bogatog hrvatskog kulturnog stvaralaštva.

 

Komentari