Predstavljen REGISTAR koji će povezati Hrvate diljem svijeta i POKRENUTI RAZVOJ i napredak Hrvatske Predstavljen REGISTAR koji će povezati Hrvate diljem svijeta i POKRENUTI RAZVOJ i napredak Hrvatske
”Registar hrvatskih subjekata izvan RH je dosad najveći doseg javnih politika za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Cilj mu je okupiti sve Hrvate, ma gdje... Predstavljen REGISTAR koji će povezati Hrvate diljem svijeta i POKRENUTI RAZVOJ i napredak Hrvatske

”Registar hrvatskih subjekata izvan RH je dosad najveći doseg javnih politika za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Cilj mu je okupiti sve Hrvate, ma gdje bili, u svrhu gospodarske, sportske, kulturne, znanstvene, obrazovne i svake druge suradnje te u cilju razvoja hrvatskog naroda”, istaknuo je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, predstavljajući iznimno zanimljiv pilot projekt

Godinama se kod nas govorilo o važnosti povezivanja Republike Hrvatske s hrvatskim iseljeništvom, a da se pri tom nije učinilo mnogo konkretnoga na tom području. No, situacija se promijenila.

Danas je, naime, u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske predstavljen iznimno važan pilot projekt – Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske, koji predstavlja, prema svemu sudeći, dosad najveći korak ka stvarnom povezivanju, odnosno umrežavanju Hrvata diljem svijeta s ciljem razvoja i napretka hrvatskoga naroda i hrvatskoga drušva.

”Hrvati su stoljećima odlazili iz zemlje, ali nisu nikada pokidali veze s domovinom. Mi želimo okupiti svu hrvatsku obitelj i uspostaviti što čvršću vezu, jer je zajedništvo uvijek bilo temelj opstanka hrvatskog naroda i društva. Registar hrvatskih subjekata izvan RH je u tom smislu dosad najveći doseg javnih politika za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Cilj mu je okupiti sve Hrvate, ma gdje bili, u svrhu gospodarske, sportske, kulturne, znanstvene, obrazovne i svake druge suradnje te u cilju razvoja hrvatskog naroda. Umrežavamo se da bi se na jednom mjestu vidio sav potencijal hrvatskog naroda. Razvoj i napredak su pred nama, a ovaj registar je korak u tom smjeru”, istaknuo je optimistično Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, predstavljajući izvorni projekt tog Ureda na današnjoj konferenciji za tisak.

Zajedništvo je uvijek bilo temelj opstanka hrvatskog naroda

Podsjetio je potom na uspjeh hrvatskih nogometeša te na ovogodišnje nagrade Luke Modrića pa zaključio da je tako puno, a opet tako malo, potrebno da se zadivi svijet i da se vidi što jedan mali narod može.

”Zato nam je potreban ovaj Registar, da se vidi koliko je svjetski biti Hrvat i koliko je kroz zajedništvo jednostavno ostvariti uspjeh i razvoj. Registar bi trebao pomoći da se iskoristi sav potencijal hrvatskog naroda. Zato pozivam sve Hrvate da se registriraju i povežu”, kazao je Milas te pozvao i medije da pronesu glas o svim prednostima i mogućnostima koje Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske donosi.

U sklopu predstavljanja Registra, o mrežnoj stranici, sadržaju i načinu na koji je osmišljen projekt govorio je Dario Magdić, načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekta Hrvata izvan Republike Hrvatske, kao i Marija Pušić, glasnogovornica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Važno je upisati svoje interese

”Svaki korisnik može u Registar upisati svoje interese te na osnovu toga kasnije ostvariti kontakt sa Hrvatima u svijetu te s institucijama u Hrvatskoj. U registru postoji filter podataka koji izdvaja državu, zvanje, struku, područje djelovanja, na osnovu čega svatko može pronaći ono što želi, odnosno onoga koga želi. U isto vrijeme svatko može skriti podatke koje ne želi javno objaviti. Registar omogućuje izravnu komunikaciju po osobnom ili profesionalnom kriteriju”, naglasio je Dario Magdić.

Pilot faza projekta provoditi će se od rujna do prosinca 2018. godine, namijenjena je Hrvatima iz Savezne Republike Njemačke, SAD-a i Argentine, a pristup Registru otvoren je i za sve ostale buduće korisnike, neovisno o državi u kojoj žive. Osim navedenih mogućnosti, radi jednostavnosti korištenja i premošćivanja jezičnih prepreka pripadnika hrvatskog naroda diljem svijeta i njihovih potomaka, sučelje Registra i svi njegovi sastavni dijelovi su višejezični te su, pored hrvatskog, dostupni i na tri svjetska jezika (engleski, njemački i španjolski) na mrežnoj stranici www.registarhrvataizvanhrvatske.hr.

Registar je, dakle, digitalna baza podataka i komunikacijska mreža. Bazu podataka Registra čine podaci o upisanim korisnicima, odnosno zapisi o Hrvatima izvan RH kao fizičkim osobama te zapisi o udrugama, organizacijama civilnog društva, poduzećima, vjerskim organizacijama i pravnim osobama koje su povezane s Hrvatima izvan RH. Registrom je omogućena i izravna komunikacija između svih njegovih korisnika te primanje obavijesti o mogućnostima ostvarenja profesionalnih i osobnih interesa.

”Vrlo je važan unos zapisa svakog korisnika o sebi kao fizičkoj osobi, ali i zapisa o svim pravnim osobama Hrvata izvan RH. Jedino se tako može stvoriti kvalitetna baza podataka o hrvatskim subjektima izvan RH koja će biti na korist svima onima koji se uključe u Registar. Umrežavanjem Hrvata diljem svijeta te njihovim povezivanjem s domovinom možemo doprinijeti i jačanju investicijskog potencijala RH te jačanju prigoda za izvoz. Registar može biti koristan i zato jer fizičke i pravne osobe mogu opisati svoje konkretne interese te ih objaviti kao svojevrsne oglase te ih tako učiniti vidljivim drugima”, naglasio je Dario Magdić iz Središnjeg državnog ureda.

Neki poduzetnici već pokazali interes

Primjerice, osoba koja se bavi prevođenjem sa španjolskog jezika na hrvatski i obrnuto, može upisati svoje interese u Registar te ubrzo pronaći nekoga tko treba takve usluge. Poduzetnik koji proizvodi, primjerice, kvalitetan kozji ili ovčji sir i druge mliječne prerađevine, može pronaći zainteresirane kupce širom svijeta za svoje proizvode…

U kasnijem razgovoru s nekolicinom hrvatskih poduzetnika, potpisnik ovog teksta je doznao da ih Registar itekako zanima, te su neki od sugovornika istaknuli da će se, čim to bude moguće, registrirati te povezati s Hrvatima u Austriji, Njemačkoj i drugim zemljama, radi moguće suradnje i plasmana svojih proizvoda izvan Hrvatske.

A to i jest, između ostaloga, glavni cilj izrade ovog Registra.

FOTO: Anto Pranjkić

Komentari