Pristrana izvješća potaknula val upita o TUŽBI protiv RH?! Pilkić: Pobjeđujemo državu zahvaljujući Stožeru!   Pristrana izvješća potaknula val upita o TUŽBI protiv RH?! Pilkić: Pobjeđujemo državu zahvaljujući Stožeru!  
TweetEmailPrint ”Rad Stožera ne štima od samog početka. U ožujku su uspostavili karantenu bez da je pokrenuta bilo kakva rasprava o tome. Nije bilo... Pristrana izvješća potaknula val upita o TUŽBI protiv RH?! Pilkić: Pobjeđujemo državu zahvaljujući Stožeru!  


”Rad Stožera ne štima od samog početka. U ožujku su uspostavili karantenu bez da je pokrenuta bilo kakva rasprava o tome. Nije bilo govora kakvog će to utjecaja imati na gospodarstvo, na ljude, na djecu, na njihovu psihu… Najgore od svega je što ulazimo u ekonomsku krizu koja će biti puno gora nego ona od prije desetak godina i iz koje smo se izvlačili godinama. Brojne odluke Stožera protive se zdravom razumu, a proporcionalnost kod odluka nije poštovana. Na svemu tome ćemo graditi tužbu”, istaknuo je Tomislav Pilkić na Z1 televiziji te kasnije dodao da je uvjeren da će pobijediti državu u sporu

Tomislav Pilkić, osnivač najbrže rastuće Facebook grupe u Hrvatskoj i jedne od najvećih takvih grupa u EU – ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite, gostovao je na Z1 televiziji gdje je objasnio zašto je grupa nastala, zbog čega će podići kolektivnu tužbu protiv Republike Hrvatske te što zamjeraju Stožeru.

”Grupu smo htjeli pokrenuti još u trećem mjesecu, no tada je bila blokirana pa smo pokušali s peticijom. To je pak proglašeno lažnom viješću te je i to blokirano… Tek kasnije smo uspjeli, kada se malo smirila situacija. Što se tiče Stožera, ne štima njihov rad od samog početka. Možemo istaknuti tu karantenu koju su pokrenuli u ožujku bez da je prije toga pokrenuta bilo kakva rasprava o tome. Nije bilo govora o tome kakvog će to utjecaja imati na gospodarstvu, na ljude, na djecu, na njihovu psihu. Najgore od svega je to što ulazimo u ekonomsku krizu koja će biti puno gora nego ona od prije desetak godina i iz koje smo se izvlačili godinama. Mi imamo odluke koje se protive zdravom razumu. Uvijek ističem mjeru donešenu pred izbore, a koja se odnosi na građane Bosne i Hercegovine. Prvo je Stožer donio odluku da se uvodi obveza samoizolacije za građane koji dolaze iz BiH. Onda je ta odluka poništena pa su odmah potom donijeli odluka da te mjere i dalje vrijede za Srbiju, ali za Bosnu i Hercegovinu više ne vrijedi, iako je situacija s koronavirusom u Srbiji i Bosni i Hercegovini bila vrlo slična. Sve to, složit ćete se, nije imalo nikakve veze sa zdravim razumom”, objasnio je u uvodu televizijskog priloga Tomislav Pilkić.

Priključila im se i odvjetnica iz ‘slučaja Franak’

Dodao je potom da Ustav i zakoni propisuju glavni uvjet kojega treba poštovati da bi mjere koje Stožer donosi uopće vrijedile – a to je proporcionalnost.

”Pri donošenju mjera nije se uopće pazilo na proporcionalnost… No, neću detaljnije to obrazlagati jer sam dobio uputu od odvjetnika – u vezi s tužbom koju pripremamo – da ne otkrivam javno sve detalje ”, naglasio je inicijator iznimno popularne Facebook grupe.

Nastavio je riječima da su do sada okupili malo veći stručni tim, da su stupili u kontakt i s odvjetnicom iz slučaja Franak te da su završili slaganje odvjetničke ekipe.

”Slijedeći korak će biti sastavljanje tužbe. Treba imati na umu da je to spor proces i da će trajati tjednima. Ovo je, naime, specifična tužba. Temeljit ćemo je na povredi prava na slobodu i kretanja i tražit ćemo određenu odštetu. No, neki nerealni novčani iznosi ne dolaze u obzir. Pojedinci, koji smatraju da su jako oštećeni, moći će sami tražiti na sudu visoku odštetu”, izjavio je osnivač FB grupe ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite’ u razgovoru na Z1 televiziji.

Jutarnji pisao da je na Trgu bilo svega nekoliko stotina ljudi?!

Nadovezao se kasnije objavom na FB profilu iste grupe. Napisao je da se u zadnja dva dana povećao broj upita u vezi s tužbom protiv Republike Hrvatske (povećan broj upita oko tužbe dogodio se nakon ‘Festivala slobode‘ u Zagrebu, odnosno nakon objave mnogih iritantno pristranih, prema svemu sudeći – neobjektivnih izvješća u većini mainstream medija o tom događaju; Jutarnji list je, primjerice, objavio da se na Trgu bana Jelačića u subotu 5. rujna okupilo svega nekoliko stotina ljudi(!), a brojne fotografije i videosnimke svjedoče da je tamo bilo barem desetak tisuća građana; ni izvješćivanje o kolima hitne pomoći koja prosvjednici nisu (navodno) htjeli propustiti – u većini glavnih medija nije, čini se, bilo objektivno – op. ur.)

”Kratko samo da javim za tužbu jer se povećao broj upita zadnja dva dana. Od tužbe se nije odustalo, tim je praktički okupljen, ubrzo krećemo na samo pisanje i realizaciju. Isprike na čekanju, ali taj proces ima svoje trajanje i ide se na to da se sve dobro i kvalitetno spremi.

Da vam ne odgovaram pojedinačno, nema govora o odustanku i mogu reći da smo poprilično uvjereni da ćemo u ovom sporu pobijediti državu, zahvaljujući najviše samom Stožeru. Od pravnika sam dobio uputu da do završetka tužbe ne izlazim s detaljima previše javno, pa zasad moram govoriti samo općenite stvari (dok mi ne odobre drukčije).

Pitanja i dalje mogu na adresu: tomislav.pilkic1993@gmail.com. Nemojte samo u Messenger jer je toliko zatrpan porukama da u pravilu tamo čitam samo privatne poruke. I molim vas malo strpljenja ako mi nekad trebaju dan-dva za odgovor, nisam vas zaboravio”, napisao je Tomislav Pilkić u svojoj najsvježijoj objavi na FB grupi Tražimo ukidanje Nacionalno stožera civilne zaštite.

FOTO: Screenshot videosnimki: Ivica Matić s FB stranice Festival slobode; Z1 televizija

Komentari