Privatnici u ponedjeljak ZATVARAJU NOVČANIKE; spremni i na rušenje likvidnosti države baš pred izbore! Privatnici u ponedjeljak ZATVARAJU NOVČANIKE; spremni i na rušenje likvidnosti države baš pred izbore!
”Već trideset godina se visokim porezima guši privatni sektor, što je rezultiralo niskim životnim standardom, a posljedično i masovnim iseljavanjima naših sugrađana u zadnjih... Privatnici u ponedjeljak ZATVARAJU NOVČANIKE; spremni i na rušenje likvidnosti države baš pred izbore!

”Već trideset godina se visokim porezima guši privatni sektor, što je rezultiralo niskim životnim standardom, a posljedično i masovnim iseljavanjima naših sugrađana u zadnjih nekoliko godina. Krajnji je čas za zaokret državnih financija u smjeru poreznog rasterećenja privatnog sektora, glavnog pokretača cjelokupne ekonomije i glavnog oslonca državnih financija”, stoji u pozivu na financijski štrajk poduzetnika i zaposlenika u privatnom sektoru

Na vijest da poduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru početkom prosinca kreću u prvi financijski štrajk privatnog sektora u Hrvatskoj (neplaćanjem poreza i doprinosa) mnogi su isprva posprdno odmahivali rukom, pojedini novinari pisali su da je to nemoguće, da je riječ o ‘fake newsu’, da organizator štrajka niti ne postoji…, no čini se da su se prevarili.

Jer organizator pobune onih koje godinama nitko ništa ne pita, a koje nitko istinski i ne predstavlja – premda su primorani plaćati harač brojnim komorama i udrugama, te koji na svojim leđima nose silne uhljebe, ogromnu državnu administraciju, javni i državni sektor…, potrudio se javnost uvjeriti da se ne šali.

Za tri dana zatvaramo novčanike”, poručili su, odmah iza pomoći, u petak 29. studenog, na Facebook stranici Udruženja zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora.
Onima koji su u svojim komentarima ispod te objave izražavali skepsu u mogućnost takvog štrajka, organizator ‘pobune’ odgovarao je podosta uvjerljivo i argumentirano.

”Ma koji k…c , ako nije barem 3 mjeseca niš’ od toga…. Još jedan balon pod pokroviteljstvom…”, napisao je jedan poduzetnik.

”Pod čijim pokroviteljstvom? Ovo je štrajk upozorenja, a dinamika štrajka je tempirana na doseg vrhunca i potencijalni kolaps likvidnosti financijskog proračuna u vrijeme izbora sljedeće godine.
Iskreno se nadamo da do toga neće doći i da će Vlada biti mudrija i prihvatit naše zahtjeve već ovog mjeseca”, odgovorili su administratori stranice Udruženje zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora.

”Što znači suspenzija plaćanja? Da se neće izvršiti plaćanja ta dva dana nego neke druge dane ili se neće izvršiti uopće?”, pitali su dalje zainteresirani poduzetnici.

”Znači odgodu plaćanja za dva dana, ali znači i pokazati Vladi da privatni sektor ima ogromnu moć, pa čak i alat za ozbiljno narušiti državne financije (za koji se nadam da nikad nećemo koristiti), ukoliko porezno ne rasterete privatni sektor već u 2020.godini”, odgovorio je organizator štrajka, Darko Zver.

”Bravo, ovo je odlična inicijativa! Ali nažalost, bez da se sve uplate obustave na minimalno 30 dana neće biti značajnog učinka”, istaknuo je jedan poduzetnik.

”Ovo je samo početak. Štrajk od 30 dana, što nosi i narušavanje likvidnosti državnih financija, je moguće očekivati taman pred izbore sljedeće godine.
Ako ima imalo mudrih i pametnih ljudi u Vladi, vjerujem da do toga neće doći, već će zahtjevi biti ispunjeni daleko prije”, odgovorio je inicijator štrajka, Darko Zver.

Večernji list pisao da je sve ‘fake news’?

”Kad inspekcija pokuca na vrata sklopit ćemo svi uši jer nitko ne stoji iza nas.. Sada su se poslodavci digli s jednim danom nekog neplaćanja!? Nikad niti jedna udruga ili komora nije štitila ijednog poslodavca/obrtnika/poduzetnika/radnika, već uvijek slijegala ramenima i spuštala pogled… Podržavam pokušaj ,ali svi dobro znamo kad državi trebaš platiti nema čekanja”, napisao je zainteresirani poduzetnik.

”Dosad nije štitila, ajmo zajedno stvorit jednu koja hoće. Ima nas triput više nego ovih u javnom sektoru. Ak’ se mogu oni izboriti za bolji status, možemo i mi’, odgovorili su iz ‘Udruženja zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora.

”Govori se da ste “fake news” (Večernji list) pa me zanima kako saznati tko stoji iza ove inicijative?”, pitao je drugi zainteresirani građanin.

”Nismo “fake news”, odgovorili su kreatori stranice Udruženje zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora te objavili PDF dopisa kojega su uputili Ministarstvu financija i Vladi RH, a u kojem od Vlade traže porezno rasterećenje glavnih punitelja državnog proračuna, ali i ukidanje obaveze članstva strukovnim komorama (HGK, HOK, HLK, HKIG….)!

U istom Zahtjevu, kojega je potpisao poduzetnik Darko Zver – inicijator udruženja, ističu da će početkom prosinca organizirati dvodnevni financijski štrajk upozorenja i skretanja pažnje na goruće probleme privatnog sektora.

Upozoravaju potom ministra financija i premijera da su, ukoliko se Vlada ogluši na zahtjeve i ne uvrsti trećinu traženih poreznih rasterećenja u proračun za iduću godinu, spremni produživati period štrajka za 3, 4, 5, 6… dana, što bi moglo izazvati kolaps državnih financija i neisplatu, plaća i mirovina.

”Mi ne želimo takav scenarij, ali smo spremni organizirati isti”, upozorava Darko Zver, inicijator Udruženja koje je poduzetnike i zaposlenike privatnog sektora pozvalo u financijski štrajk.

I ako je suditi prema komentarima na društvenim mrežama, sve je više poduzetnika i zaposlenika u privatnom sektoru koji podržavaju ovo inicijativu (gotovo svi koji su se uključili u raspravu činili su to pod svojim imenom i prezimenom).

‘U dane štrajka, pare u proračun na dam!’

”Ajmo probat, nikad nije kasno, pa makar ostavili bolje onima poslije nas!!!”

”Radim i danas, radila sam jutros, radit ću i popodne, ali pare u proračun ne dam na dane kad je rečeno da je obustava para…”, napisala je tako mala poduzetnica o čijoj dugogodišnjoj sizifovskoj borbi s nevjerojatnim i potpuno apsurdnim zahtjevima hrvatske administracije je ovaj portal u nekoliko navrata pisao.

Valja napomenuti da i pojedini poduzetnici, s kojima smo u četiri oka razgovarali ovih dana u Zagrebu, podržavaju inicijativu jer žele da netko napokon ozbiljno upozori političare da privatni sektor više ne može izdržati teret koji mu se stalno tovari na leđa.


Visoki porezi glavni su razlog masovnog iseljavanja!

U objavi pod naslovom: ‘Zatvori novčanik, izbori manji porez‘, inicijatori štrajka privatnog sektora poprilično detaljno su obrazložili kako su zamislili svoju akciju, kakve učinke njihov štrajk može napraviti te što očekuju od Vlade RH:

”Ovo je štrajk upozorenja, a dinamika štrajka je tempirana na doseg vrhunca i potencijalni kolaps likvidnosti financijskog proračuna u vrijeme izbora sljedeće godine.
Iskreno se nadamo da do toga neće doći i da će Vlada biti mudrija i prihvatit naše zahtjeve već ovog mjeseca

Hrvatsko gospodarstvo jedno je od najoporezovanijih u sastavu EU. Visoki porezi su glavni razlog gospodarskog zaostajanja za zapadnoeuropskim zemljama. Već trideset godina se visokim porezima guši privatni sektor, što je rezultiralo niskim životnim standardom, a posljedično i masovnim iseljavanjima naših sugrađana u zadnjih nekoliko godina. Krajnji je čas za zaokret državnih financija u smjeru poreznog rasterećenja privatnog sektora, glavnog pokretača cjelokupne ekonomije i glavnog oslonca državnih financija.
.
Osnovni zahtjevi poreznog rasterećenja su :
1. Smanjenje poreza na dohodak na stopu od 8% uz povećanje neoporezivog iznosa plaće na medijan hrvatskog gospodarstva (5.500 kuna)
2. Smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na 22%
3. Naplata PDVa po naplaćenoj fakturi za SVE poduzetnike/obrtnike
4. Ukidanje poreza na reinvestiranu/zadržanu dobit
5. Smanjenje poreza na isplaćenu dobit na jedinstvenih 8%, uz ukidanje obaveze plaćanja predujma
6. Suspenzija odredbe Zakona o doprinosima u segmentu određivanja osnovice za obračun doprinosa plaća direktora/članova uprava za prve tri godine poslovanja
7. Ukidanje obaveze članstava strukovnih komora (HGK, HOK, HLK, HKIG, …)
.
Provođenje kompletnog poreznog rasterećenja očekujemo kroz nadolazeće trogodišnje razdoblje (prva trećina kroz 2020., druga trećina kroz 2021., treća trećina kroz 2022. godinu).
.
Početkom prosinca 2019. godine organizirat ćemo dvodnevni financijski štrajk upozorenja i skretanja pažnje svih dionika društva na goruće probleme privatnog sektora. S obzirom na termin provođenja, štrajk neće izazvati nikakve turbulencije državnih financija, a bit će proveden u obliku suspenzije svih plaćanja prema državi/JLS na 2. i 3.12.2019..
.
Ukoliko se Vlada ogluši na naše zahtjeve i ne uvrsti prvu trećinu traženih poreznih rasterećenja u proračun za iduću godinu, u nadolazećim mjesecima smo spremni produživati period štrajka za 3,4,5,6,… dana što bi uskoro moglo izazvati kolaps državnih financija i neisplatu plaća i mirovina. Mi ne želimo takav scenarij, ali smo spremni organizirati isti”, stoji u obrazloženju najave akcije koja izaziva sve više pozornosti cjelokupne hrvatske javnosti.

KREĆE ŠTRAJK ONIH KOJE NITKO NE ŠLJIVI: Neće uplaćivati PDV, porez na dobit, mirovinski, zdravstveni?!

Komentari