PRIZNANJE AUTORU: Stotine posjetitelja na otvorenju izložbe ‘Ratni foto zapisi’ NOVINARA MLADENA GENCA PRIZNANJE AUTORU: Stotine posjetitelja na otvorenju izložbe ‘Ratni foto zapisi’ NOVINARA MLADENA GENCA
”Izložene fotografije nisu senzacionalističke, ne pobuđuju osvetničke osjećaje, nego su humane, ukazuju na strahotu rata i izazivaju emocije”, istaknuo je autor. Posebnost Gencovih fotografija... PRIZNANJE AUTORU: Stotine posjetitelja na otvorenju izložbe ‘Ratni foto zapisi’ NOVINARA MLADENA GENCA

”Izložene fotografije nisu senzacionalističke, ne pobuđuju osvetničke osjećaje, nego su humane, ukazuju na strahotu rata i izazivaju emocije”, istaknuo je autor. Posebnost Gencovih fotografija predstavlja i činjenica da je u njima uspješno sjedinjeno iskustvo i doživljaj dragovoljca Domovinskog rata, kao i iskustvo te senzibilitet novinarskog izvjestitelja

U dupkom punoj Galeriji “Zvonimir” Ministarstva obrane Republike Hrvatske u četvrtak, 12. travnja 2018. otvorena je izložba pod nazivom “Mladen Genc – ratni fotozapisi s bojišnica diljem Hrvatske“, koju je otvorio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop.

“Iz perspektive novinara i dragovoljca Domovinskog rata, autor izložbe svojim fotografskim aparatom zabilježio je događaje na hrvatskim ratištima: od pokupskog pa sve do južnodalmatinskog bojišta, gdje autor trajno zabilježava kulturocid počinjen nad tamošnjom sakralnom i profanom baštinom. Ove fotografije živi su svjedok prošlih, ratnih vremena na kojima moramo stvarati sadašnjost, a temeljiti i našu budućnost, zbog svih naših žrtava, kao i zbog budućih naraštaja”, istaknuo je u svom obraćanju državni tajnik Jakop.

U fotoarhivu Mladena Genca nalazi se oko 1000 fotografija nastalih na gotovo svim hrvatskim ratištima, od Pakraca i Lipika na sjeveru do Dubrovnika i Konavala na jugu Hrvatske. Količina fotografija nametnula je potrebu užeg izbora pa je tako na Gencovoj izložbi prikazano stotinjak fotografija koje su zajednički izbor autora fotografija i djelatnika Državnog arhiva u Varaždinu, koji su sudjelovali na pripremi materijala za izložbu.

Autor izložbe ovom je prilikom naglasio kako mu je posebna čast što se jubilarna, 10. izložba održava u prostorijama Ministarstva obrane u Zagrebu.

“Mi smo izložbu koncipirali kao putujuću, i to na mjestima gdje su fotografije snimljene. Prošli smo mnogo gradova i ova mi je posebno draga jer je upravo u prostorijama Ministarstva obrane, nakon čega slijede Novska, Gospić, Zadar…”, rekao je Genc i zaključio kako svaka fotografija nosi svoju posebnu i dirljivu priču.

“Izložene fotografije nisu senzacionalističke, ne pobuđuju osvetničke osjećaje, nego su humane, ukazuju na strahotu rata i izazivaju emocije”, istaknuo je autor.

Posebnost Gencovih fotografija predstavlja i činjenica kako je u njima vrlo uspješno sjedinjeno iskustvo i doživljaj aktivnog sudionika, dragovoljca Domovinskog rata, kao i iskustvo te senzibilitet novinarskog izvjestitelja.

Mladen Genc put ratnoga izvjestitelja započeo je izvještajima o ratu u Sloveniji, da bi u drugoj polovici 1991. godine kao akreditirani novinar, a zatim i kao dragovoljac Domovinskoga rata svojim fotografskim aparatom bilježio događaje na hrvatskim ratištima. Kao novinar najprije odlazi na pokupsko bojište, a u jesen 1991. kao hrvatski dragovoljac našao se na pakračko-lipičkom bojištu. Tijekom 1992. bio je i na novljanskom ratištu, gdje na području Starog Grabovca nastaju fotografije koje dokumentiraju svakodnevicu hrvatskih branitelja na tome prostoru. Iste godine bio je i na slavonskome bojištu, na posljednjoj crti obrane Osijeka. U zimi 1992./1993. nastaju fotografije na ličkome bojištu, ponajviše u Gospiću i na prvim crtama bojišnice. Izložba je otvorena do 20. travanja, a može se razgledati radnim danom od 10 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

Valja istaknuti da se nakon razgledavanja izložbe druženje sinoć nastavilo u neformalnom tonu, uz “Bednja band“, jer Mladen Genc je rođeni Bednjančanin.

”Publici se posebno dojmilo kada je u uvodnom djelu Ljiljana Pasariček pročitala dvije svoje pjesme na izvornom bednjanskom govoru. U samoj organizaciji izložbe puno je pomoglo Hrvatsko zavičajno društvo bednjanskoga kraja, na čelu s potpredsjednikom Ivanom Jarnjakom, koji se također prigodnim riječima obratio brojnim gostima. Zato svima – jedno veliko hvala i poziv da narednih dana svakako pogledate izložbu”, napisao je Genc na Facebooku,  dirnut velikim odazivom – kolega, prijatelja i svih ostalih građana – na otvorenje njegove izložbe.


Fotografije: MORH i M. Čobanović, Mladen Genc

Komentari