Projekt branitelja iz RH, usmjeren PROTIV PLJAČKE hrvatskih ŠUMA, osvojio nagradu austrijske zaklade Projekt branitelja iz RH, usmjeren PROTIV PLJAČKE hrvatskih ŠUMA, osvojio nagradu austrijske zaklade
VELIKO PRIZNANJE TE 2000 EURA ZELENOM ODREDU - KOJEGA SU POKRENULI ČLANOVI BRANITELJSKE UDRUGE VIDRA

Projekt branitelja iz RH, usmjeren PROTIV PLJAČKE hrvatskih ŠUMA, osvojio nagradu austrijske zaklade

Hrvatska 3. svibnja 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Štetno gospodarenje hrvatskim šumama dio je šireg problema korupcije koji izaziva krizu demokracije ne samo u RH već i diljem svijeta. Unatoč šikaniranju,... Projekt branitelja iz RH, usmjeren PROTIV PLJAČKE hrvatskih ŠUMA, osvojio nagradu austrijske zaklade


”Štetno gospodarenje hrvatskim šumama dio je šireg problema korupcije koji izaziva krizu demokracije ne samo u RH već i diljem svijeta. Unatoč šikaniranju, zastrašivanju i medijskoj blokadi ne odustajemo od javnih akcija, sudskih prijava i povećanja međunarodnog pritiska na odgovorne. Ovakav mehanizam djelovanja primjenjiv je na bilo koji drugi društveni problem ili okruženje”, stoji u opisu hrvatskog projekta kojega je nagradila udruga Unruhe iz Austrije

Zeleni odred hrvatske braniteljske udruge ViDra osvojio je, na svečanosti u petak navečer, jednu od nagrada, konkretno 2.000 eura, zaklade Unruhe (Nemir) iz Austrije, koja godinama dodjeljuje prestižnu SozialMarie nagradu za društvene inovacije.

Zaklada je prepoznala rad hrvatskih branitelja i aktivista koji pokušavaju spriječiti pustošenje i pljačku hrvatskih šuma – sramotnu praksu koja je, zbog ne-djelovanja pravne države, itekako uzela maha u Lijepoj našoj i koja prijeti gubitkom najvećeg preostalog hrvatskog bogatstva – hrvatskih šuma.

Zaklada Nemir je od 288 pristiglih projekata iz šest europskih zemalja, među najboljih 34 uvrstila i projekt Zeleni odred braniteljske udruge Vidra. Na ceremoniji dodjela nagrada, od 34 projekta, nagrađeno je najboljih 15, među njima i projekt braniteljske udruge iz Hrvatske.

”Čestitamo svima nagrađenima, sa posebnim naglaskom na izvanredni, prvonagrađeni slovački projekt zaštitte marginalizirane skupine Roma u Slovačkoj.

Uz materijalna sredstva koja će nam olakšati daljnji rad, posebno smo sretni jer je već samim izborom među laureate i izvrsnom medijskom kampanjom, Zaklada Unruhe omogućila Zelenom odredu vrlo značajnu medijsku vidljivost širom Europe. Zahvaljujemo austrijskoj Zakladi Unruhe na dodijeljenoj nagradi, te čestitamo na izvanredno organiziranoj prezentaciji nagrađenih projekata!”, objavili su administratori FB stranice Zeleni odred – forum nakon dodjela nagrade.

”Projekt Zeleni odred je osmislilo i pokrenulo 5 redovnih članova hrvatske braniteljske udruge ViDrA, kojima su se potom pridružili i drugi članovi udruge te uži krug stručnjaka (šumari zviždači, pravnici, novinari, aktivisti), umjetnici te sve šira javnost koja aktivno sudjeluje na javnim i viralnim prosvjedima i akcijama.

Zeleni odred bori se za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske razotkrivajući nepravilnosti, nezakonitosti i netransparentnost u gospodarenju šumskim bogatstvom Hrvatske. Pritom proziva vladajuće zbog nepridržavanja zakonskih okvira i upozorava na štetne zakone vezane za zaštitu šuma i okoliša.

Specifičnost Zelenog odreda je učestalost javnih akcija. Dnevno prikupljamo informacije i dokumentiramo situaciju na terenu te objavljujemo sumnjive radnje u šumama i nepravilnosti u službenim dokumentima. Uporno organiziramo javne i viralne prosvjede i pozivajmo građane da nam se pridruže u razotkrivanju brutalne devastacije hrvatskih šuma.

Senzibilizirali smo i mobilizirali širok krug javnosti, a o uočenim devastacijama izvijestili smo i sve nadležne institucije – Vladu RH, EU povjerenika za provođenje strategije i zaštite šuma i Međunarodno Vijeće za upravljanje šumama (FSC). To je izazvalo prekid određenog broja štetnih ugovora i smanjilo nezakonitu preprodaju drvne mase.

Štetno gospodarenje hrvatskim šumama dio je šireg problema korupcije koji izaziva krizu demokracije ne samo u RH već i diljem svijeta. Unatoč šikaniranju, zastrašivanju i medijskoj blokadi ne odustajemo od javnih akcija, sudskih prijava i povećanja međunarodnog pritiska na odgovorne. Ovakav mehanizam djelovanja primjenjiv je na bilo koji drugi društveni problem ili okruženje”, stoji u opisu nagrađenog projekta Zelenog odreda.

Videosnimka dodjele nagrada možete pogledati OVDJE