PROMIJENIMO HRVATSKU s novim ograncima u Splitskoj županiji: Riješit ćemo problem blokiranih i Rafinerije Sisak PROMIJENIMO HRVATSKU s novim ograncima u Splitskoj županiji: Riješit ćemo problem blokiranih i Rafinerije Sisak
”Ako se zatvori rafinerija u Sisku i ako će se prerađivati nafta u Rijeci, onda bi 26.500 puta godišnje vozile cisterne od Rijeke do... PROMIJENIMO HRVATSKU s novim ograncima u Splitskoj županiji: Riješit ćemo problem blokiranih i Rafinerije Sisak

”Ako se zatvori rafinerija u Sisku i ako će se prerađivati nafta u Rijeci, onda bi 26.500 puta godišnje vozile cisterne od Rijeke do Zagreba! Uništavale bi autoceste, pogoršavale sigurnost prometa, zagađivale okoliš… Takozvano pretvaranje Rafinerije Sisak u logistički centar trebamo nazvati pravim imenom – to je pretvaranje Rafinerije u skladište”, upozorava Lovrinović

Na konferenciji za novinare stranke Promijenimo Hrvatsku, održanoj u splitskom hotelu Dujam, dr. Ivan Lovrinović, predsjednik stranke, predstavio je danas novu povjerenicu stranke za Splitsko-dalmatinsku županiju, istaknuo da u stranku u zadnje vrijeme ulazi velik broj građana te najavio rješavanje problema blokiranih građana. Osvrnuo se i na najavu zatvaranja Rafinerije Sisak te najavio da su žestoko protiv toga.

”Kada bi u Hrvatskoj bilo oko tisuću blokiranih građana, onda bi svi rekli da je to osobni problem tih ljudi. No, budući da je riječ o oko 330.000 blokiranih, jasno je da je ovdje riječ o sistemskom problemu za Hrvatsku. To je civilizacijska sramota, koja je nepodnošljiva. Mi šaljemo snažnu poruku svim građanima koji su blokirani, a danas je njihova predstavnica došla podržati nas u Split, da ćemo zajedno raditi na tom problemu. Naš stručni tim radi na tome, kako bismo prijedlogom zakona i mjerama ekonomske politike mogli iskorijeniti taj problem”, istaknuo je profesor Lovrinović.

”Naša stranka ima prijedloge kako to razmrsiti, no želimo to zajedno s blokiranima riješiti. Jer, ako smo znali riješiti problem švicarskog franka, tako ćemo stati na kraj i ovoj pošasti. Već sam predložio amandman, no vladajući su ga odbili. Kada bi se usvojila odredba zakona da svaka stranka plaća svoje troškove u ovršnom postupku, vjerujte da bi 70 posto ovoga nestalo. Drugi dio ćemo zajedno s udrugom Blokirani osmisliti i rješenje zajednički predstaviti medijima”, naglasio je čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku.

HNS će dodatno destabilizirati hrvatsku elektroprivredu!

Osvrnuo se potom i na najavu ukidanja Rafinerije u Sisku te podvukao da se  stranka Promijenimo Hrvatsku žestoko protivi zatvaranju pogona.

”Godišnje se u Hrvatskoj proizvodi oko 800 tona nafte. Ako bi se zatvorila Rafinerija u Sisku, što bi se dogodilo? Ako će se prerađivati nafta u Rijeci, onda bi 26.500 puta godišnje vozile cisterne od Rijeke do Zagreba! Uništavale bi autoceste, pogoršavale sigurnost prometa, zagađivale okoliš… Takozvano pretvaranje Rafinerije Sisak u logistički centar trebamo nazvati pravim imenom – to je ustvari pretvaranje Rafinerije u skladište. I još važnije, iza najave ovog projekta – krije se namjera da se izbjegne sanacija zemljišta koje je kontaminirano i zagađeno, a što bi stajalo – prema procjenama – oko milijardu kuna. Želim poručiti da Hrvatska ima energetsku strategiju, ali se ova vlada ne pridržava te strategije”, smatra Lovrinović, koji je splitske novinare posebno zainteresirao riječima kako je uvjeren da će HDZ-ov partner iz redova HNS-a raditi dodatno na destabilizaciji hrvatske elektroprivrede.

Zamoljen da pojasni tvrdnju, čelnik Promijenimo Hrvatsku je kazao da je bivši te aktualni predsjednik HNS-a još u vrijeme dok je bio ministar gospodarstva pokušao prodati dio HEP-a.

Protiv prodaje dijelova HEP-a

”Trebam li dalje išta govoriti o tome? Ovdje je riječ o određenim interesnim skupinama. Nama je toga dosta! Hrvatska mora imati stabilnu i samodostatnu energetsku politiku. Bit ćemo čvrsto protiv prodaje dijelova sustava”, objasnio je Lovrinović.

Istaknuo je potom da su on i njegovi suradnici došli u Split kako bi, u vrijeme dok raste interes za učlanjenje u njihovu stranku, predstavili dr. Mariju Divić, povjerenicu stranke za Splitsku dalmatinsku županiju.

”Ona će imati zadatak da u ime stranke organizira i razvija ogranke. I drago nam je da smo konačno došli na ovo područje, Split je drugi grad po veličini, pun energije i mladih ljudi, ali i pun problema. Želimo zajedno s njom to rješavati”, zaključio je čelnik Promijenimo Hrvatsku.

Novinarima se potom predstavila dr. Marija Divić, specijalist ginekologije i porodiljstva, dopredsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite i novoimenovana povjerenica stranke Promijenimo Hrvatsku za Splitsko dalmatinsku županiju.

”Suradnja s profesorom Lovrinovićem i strankom Promijenimo Hrvatsku krenula je ponajviše zbog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Vidjeli smo da su oni  u statut stranke unijeli da im je organizacija zdravstva najbitnija, pogotovo  primarna zdravstvena zaštita. U ove dvije godine omogućili su nam press konferencije u Saboru, sastanke s klubovima zastpupnika, okrugle stolove – da bi prenijeli sve novosti oko novog zakona, jer lokalna i regionalna samouprava i ravnatelji opet rade po svom sistemu korištenja i trošenja novca. Čine to  netransparentno, ili transparentno, ali ne koriste novac za zdravstvenu djelatnost.

Mi tražimo ukidanje diskriminacije  liječnika i ukidanje timova bez nositelja, koji su, u biti, timovi na osnovu kojih novac zarađuje dom zdravlja, a pacijent nema zdravstvenu uslugu. To je rak rana hrvatskog zdravstva. Stranka Promijenimo Hrvatsku tu je puno pomogla Udruzi koncesionara primarne zdravstvene zaštite. Sukladno s tim, suradnja se nastavila, pa organiziramo stručne simpozije i druge aktivnosti.

U Hrvatskoj već sada nedostaje liječnika. No, za deset godina 4000 liječnika će ići u mirovinu, a njih neće imati tko zamijeniti, jer mladi liječnici nisu išli na specijalizacije.  Mlade liječnike vrbuju van, a starije šalju silom u mirovinu  i tako devastiraju zdravstvenu zaštitu”, pojasnila je dr. Divić, koja je nakon konferencija za novinare sudjelovala i u simpoziju liječnika „Ususret izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti s osvrtom na stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, održanom također u Splitu.

Komentari