Prošli Bandićevi prijedlozi: Blokiranima odgoda i otpis duga, majkama 5.500 kuna plaće! Prošli Bandićevi prijedlozi: Blokiranima odgoda i otpis duga, majkama 5.500 kuna plaće!
TweetEmailPrint Grad Zagreb ima četiri problema. Bijela kuga, bijela kuga, bijela kuga, bijela kuga. Ako treba, ponovit ću. Što će sam fakulteti ako se... Prošli Bandićevi prijedlozi: Blokiranima odgoda i otpis duga, majkama 5.500 kuna plaće!


Grad Zagreb ima četiri problema. Bijela kuga, bijela kuga, bijela kuga, bijela kuga. Ako treba, ponovit ću. Što će sam fakulteti ako se ne rađaju djeca koja će u njih ići”, izjavio je Bandić te dodao kako je to (davanje prosječne plaće majkama s troje djece…) jedini način da se popravi demografska slika Hrvatske

Bandić za govornicomNa izvanrednoj  sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba u srijedu 31. kolovoza prihvaćeni su, nakon burnih reakcija na početku te napuštanja sjednice od strane zastupnika SDP-a i HNS-a, svi prijedlozi zaključaka gradonačelnika Milana Bandića.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na kraju su većinom glasova (26 za, četiri protiv i 1 suzdržan) na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića dali suglasnost Zagrebačkom holdingu i povezanim trgovačkim društvima, za odobravanje odgode plaćanja i obročne otplate duga te otpis duga ili dijela duga blokiranim Zagrepčanima, kao i da se Ministarstvu financija predloži pokretanje postupka izmjena i dopuna Uredbe kako bi se to moglo provesti.

Na taj način omogućit će se građanima, čiji su računi blokirani, odgoda plaćanja i obročna otplata duga za komunalnu naknadu, naknadu za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, opskrbu plinom i vodne usluge javne vodoopskrbe i odvodnje te otpis sudskih pristojbi i zateznih kamata.

Uvjeti za to su da su im računi, na dan podnošenja zahtjeva, blokirani 180 dana i duže; da im ukupni neto novčani primici po kućanstvu ne prelaze jednu proračunsku osnovicu za samca i dodatnih 50 posto proračunske osnovice za svakog sljedećeg člana kućanstva te da nemaju u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive niti drugu imovinu koju bi mogli koristiti ili prodati bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba.

Predsjednik skupštinskog Odbora za gospodarski razvoj Vlado Crkvenac (Lista grupe birača nositelja Milana Bandića) istaknuo je kako bi ovom odlukom trebalo biti obuhvaćeno oko 80.000 blokiranih Zagrepčana, kojima bi željeli pomoći. Međutim, kako je rekao, svi oni, na žalost, neće moći ispuniti uvjete i kriterije. Dodao je kako se predviđa da bi te kriterije u “prvoj rundi” moglo ispuniti negdje oko 3.000 do 10.000 Zagrepčana.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su većinom glasova – 33 za, 1 protiv (Sandra Švaljek) i 1 suzdržan (Vladimir Ferdelji) – bez zastupnika SDP-a i HNS-a koji su prethodno napustili sjednicu, prihvatili prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama i dopunama odluke o socijalnoj skrbi.

Zagrebačkim će umirovljenicima, korisnicima gradske novčane pomoći, Grad Zagreb plaćati premije dopunskog zdravstvenog osiguranja u mjesečnom iznosu do najviše 70 kuna, a većinom glasova donijeli su i odluke o novčanoj pomoći za majke i očeve odgojitelje te besplatnim udžbenicima u osnovnim i srednjim školama za učenike romske nacionalne manjine te pomoći Petrinji za nabavu osnovnoškolskih udžbenika.

Gradski zastupnici također su većinom glasova prihvatili prijedlog zaključka Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a kojim se od gradonačelnika Bandića tražilo da se pravo na novčanu pomoć u iznosu od 70 kuna mjesečno osigura svim umirovljenicima, bez obzira sa kojim su osiguravajućim društvom sklopili ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju.

Nestranačka zastupnica Sandra Švaljek u raspravi je istaknula kako su umirovljenici s primanjima manjima od 1.500 kuna vrlo ranjivi i ugroženi, ali da “teška srca” tu točku neće podržati jer je svima jasno da se na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine našao paket “predizbornih mjera”.

Švaljek je kazala i kako su gradski zastupnici SDP-a i HNS-a, koje je nazvala takozvanom opozicijom, napuštajući sjednicu “sklopili tihu koaliciju s gradonačelnikom i omogućili da ove mjere konačno budu i prihvaćene”.

Potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević (Bandić Milan 365) istaknula je da 12.000 sugrađana prima mirovinu ispod 1.500 kuna i njima je namijenjena ova mjera koja će im itekako dobro doći. Rekla je kako bi bilo lijepo kada bi malo češće mislili o umirovljenicima, a ne samo prigodno.

Gradska zastupnica Ljubica Matijević Vrsaljko (Lista grupe birača nositelja Milana Bandića) istaknula je kako se ovdje radi o umirovljenicima koji imaju mirovine onolike koliko većini gradskih zastupnika koštaju jedne njihove cipele ili koliko koštaju tri prosječne frizure ili tri sata u odvjetničkom uredu. “Ovdje se radi o ljudima koji za cijeli mjesec dobiju onoliko koliko ćemo mi dobiti danas, za jedan dan”, istaknula je Matijević Vrsaljko.

Prihvaćena je i izmjena Odluke o mjestima za trgovinu na malo izvan prodavaonica i tržnica po kojoj će se tek 1. siječnja iduće godine, umjesto 1. rujna ove godine, prodavači sa Borongaja preseliti na zamjenske lokacije, na Terminal Dubec. Na Borongaju Grad namjerava urediti parkiralište i urediti prostor prilagođen sportsko-rekreacijskom centru Svetice.

Prema odluci o novčanoj pomoći za majke i očeve odgojitelje, majke odgojiteljice i osobe izjednačene s majkom odgojiteljicom s najmanje troje djece primat će novčanu pomoć u visini prosječne neto mjesečne plaće u Hrvatskoj (oko 5500 kuna). Procjenjuje se da bi u tu svrhu do kraja godine bilo potrebno osigurati deset milijuna kuna u gradskom proračunu.

Pod pojmom “osoba izjednačena s majkom odgojiteljicom” smatra se muška osobu koja je otac djeteta, posvojitelj djeteta, skrbnik djeteta ili mu je rješenjem centra za socijalnu skrb povjereno na čuvanje i odgoj najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja. Pravo na novčanu pomoć tako može ostvariti majka odgojiteljica i s njom izjednačena osoba s kojom sva djeca žive u zajedničkom kućanstvu; koja je nezaposlena u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć; koja je hrvatska državljanka s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja najmlađeg djeteta i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć. Nadalje, djeca moraju imaju prebivalište u Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć te nisu upisana u dječji vrtić do početka korištenja obveznog programa predškole.

HDZ-ova gradska zastupnica Margareta Mađerić ustvrdila je da je riječ o ‘vatrogasnoj mjeri’ koja će itekako dobro doći svim zagrebačkim obiteljima koji imaju troje ili više djece. Istaknula je da su podaci o broju rođene djece alarmantni te da je prošle godine rođeno manje od 38.000 djece, najmanje od samostalnosti Hrvatske

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić demografski problem temeljni problem Hrvatske.

“Grad Zagreb ima četiri problema. Bijela kuga, bijela kuga, bijela kuga, bijela kuga. Ako treba, ponovit ću . Što će sam fakulteti ako se ne rađaju djeca koja će u njih ići”, izjavio je Bandić te dodao kako je ovo jedini način da se popravi demografska slika Hrvatske.

Za odluku o osiguravanju besplatnih udžbenika u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj za učenike pripadnike romske nacionalne manjine za školsku godinu 2016./2017. iz gradskog proračuna bit će potrebno izdvojiti 3,6 milijuna kuna.

Protiv te odluke glasali su zastupnici HDZ-a, HSLS-a i nestranački  Vladimir Ferdelji. U ime Kluba HDZ-a, HSP AS-s i BUZ-a Andrija Mikulić naglasio je da nije upitno pomoći li ili ne, ali da se to mora ostvarivati u zakonskim okvirima. Ustvrdio je da zaključak odluke nije u skladu s propisima, poručivši da je odluku potrebno uskladiti sa zakonom.

Zastupnici su donijeli i odluku o pomoći za nabavu udžbenika za 1781 učenika i učenica petrinjskih osnovnih škola, za školsku godinu 2016./2017., za čija nabava iznosi oko 1,7 millijuna kuna. Protiv te odluke glasali su HSLS i nestranački Vladimir Ferdelji i Sandra Švaljek, HDZ je bio suzdržan.

 

Komentari