PROTIV POREZA NA NEKRETNINE Lipa poziva: ISPRINTAJ ZA BAKU, svaki potpis je bitan! PROTIV POREZA NA NEKRETNINE Lipa poziva: ISPRINTAJ ZA BAKU, svaki potpis je bitan!
'UDAR NA NAJŠIRE SLOJEVE, POTPISA SVE VIŠE'

PROTIV POREZA NA NEKRETNINE Lipa poziva: ISPRINTAJ ZA BAKU, svaki potpis je bitan!

Gospodarstvo 15. svibnja 2017. S.P.K

Lipa naglašava da 88 posto hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru, stoga će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će... PROTIV POREZA NA NEKRETNINE Lipa poziva: ISPRINTAJ ZA BAKU, svaki potpis je bitan!

Lipa naglašava da 88 posto hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru, stoga će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana. Isto tako, posljedica ovog nepravednog poreza bit će i pad aktivnosti u građevinskom sektoru, upozoravaju u Lipi

Nakon što su u kratko vrijeme prikupili više od 57.000 potpisa peticije protiv poreza na nekretnine, Lipa – udruga poreznih obveznika, pozvala je svoje brojne Facebook prijatelje da potpisivanje peticije omoguće i starijim građanima, odnosno onima koji se ne služe internetom.

”Isprintaj za baku, svako potpis je bitan, preuzmite formular za prikupljanje potpisa”, naziv je teksta kojim su prije dva dana pozvali građane da podijele isprintane formulare te ih podijele rodbini i susjedima, kako bi i stariji građani (kojih je najviše) mogli izraziti svoje negodovanje zbog uvođenja nehumanog i nepravednog poreza na nekretnine.

”Trebamo vašu pomoć. Isprintajte formulare i prikupite potpise obitelji, prijatelja i susjeda. Potpisane ih možete poslati poštom, ili ih skenirati, odnosno fotografirati i poslati na lipa@manjiporezi.hr ili u Fb inbox. Hvala svima na pomoći”, stoji u objavi Lipe – udruge poreznih obveznika, čija Facebok stranica Lipa – udruga poreznih obveznika već ima preko 10.000 lajkova.

Danas (u ponedjeljak 15. svibnja), u Lipi su se zahvalili na odličnom odazivu te naglasili da nastavljaju s prikupljanjem potpisa.

”Udruga poreznih obveznika „Lipa“ poziva građane da izraze svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije na www.manjiporezi.hr/peticija. Porezna presija u Hrvatskoj je previsoka te smatramo da nema prostora za uvođenje novih nameta građanima. Od svojeg osnutka zalažemo se za manje porezno opterećenje građana i pojednostavljenje poreznog sustava.

Do kraja prošloga tjedna Vlada je tvrdila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, ali sada se u Nacrtu prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu pojavljuje novi namet – građevinska renta. Kako je građevinska renta zapravo zamjena za postojeću komunalnu naknadu, porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike.

Lipa podsjeća da uvođenje poreza, za razliku od dosadašnje komunalne naknade, donosi i novi izračun – osnovica za porez nadopunjuje se procjenom vrijednosti nekretnine temeljem godina gradnje/rekonstrukcije, odnosno stanja. Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno NE ovom novom nametu ne može biti jasnije.

Lipa naglašava da 88 posto hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru, stoga će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana. Isto tako, posljedica ovog nepravednog poreza bit će i pad aktivnosti u građevinskom sektoru koji je tek ove godine počeo pokazivati znakove oporavka nakon katastrofalnog potopa koji je doživio izbijanjem krize.

Nadalje, porez na nekretnine uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana, jednom u trenutku ulaganja u kupnju, gradnju i održavanje nekretnine, ponajviše kroz PDV i porez na dohodak, a drugi puta kroz porez na nekretnine. Budući da je porez godišnji i ponavljajući, on predstavlja opterećenje vlasnika do njegove smrti, nakon čega prelazi na njegove nasljednike, i tako u nedogled. Pozivamo Vladu da odustane od uvođenja ovog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana.

Peticiju možete potpisati OVDJE: http://www.manjiporezi.hr/peticija/, stoji u Facebook objavi Lipe, udruge poreznih obveznika.

Komentari