Provsjed aktivista uoči sjednice Gradske skupštine: Negoduju zbog poskupljenja odvoza otpada i izmjena GUP-a Provsjed aktivista uoči sjednice Gradske skupštine: Negoduju zbog poskupljenja odvoza otpada i izmjena GUP-a
Marko Košak iz Zelene akcije rekao je da prosvjeduju zato što se protive predloženom poskupljenju mjesečnih računa građana što se tiče gospodarenja otpadom u Zagrebu. Dodao... Provsjed aktivista uoči sjednice Gradske skupštine: Negoduju zbog poskupljenja odvoza otpada i izmjena GUP-a

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je da prosvjeduju zato što se protive predloženom poskupljenju mjesečnih računa građana što se tiče gospodarenja otpadom u Zagrebu. Dodao je da Bandić želi drastično poskupjeti uslugu odvoza otpada iako to nije ničim argumentirano. “Pozivamo zastupnike da se tome usprotive, da stanu u obranu javnog interesa”, poručio je Košak

Sedamdesetak aktivista u ponedjeljak je ispred zagrebačke Gradske skupštine, prije početka sjednice, prosvjedovalo protiv poskupljenja odvoza otpada te su istaknuli transparent “Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!”.

Prosvjed su organizirale udruge Zelena akcija, Pravo na grad, Udruga građana Siget, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR).

Uz zvuke zviždaljki i bubnjeva prosvjednici su istaknuli više transparenata sa znakovima “Stop”. Uz glavnu poruku “Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!”, na transparentima je pisalo i “Zagreb: Europska prijestolnica smeća”, “Spriječimo krah metropole,  “Gdje je USKOK?”.

Prosvjednici su negodovali svaki puta kada bi na sjednicu Gradske skupštine došao netko od suradnika gradonačelnika Milana Bandića, a glasno su dočekali su i gradonačelnika, koji je bez riječi prošao pored njih.

Bandić je kasnije, na pitanje kako komentira prosvjed, odgovorio: “Demokracija je”.

“Dok Bandić za različite špekulante čuva najvrjednije zemljište, ostavlja građane Zagreba da se guše u smeću, koje sada pokušava i poskupjeti. U Zagrebu gdje god se zagrebe iskače neka afera u kojoj su upleteni ljudi najbliži gradonačelniku Bandiću ili sam Bandić. Došli smo poručiti da nam je toga dosta”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

“Tražimo obustavu procesa GUP-a te pokretenje izrade novog Generalnog urbanističkog plana koji će na participativan način uvažiti interese svih građana Zagreba. Ovo je još jedan prosvjed upozorenja i ovdje ćemo biti i za dva mjeseca kada GUP dođe na Skupštinu da se usprotivimo Bandićevoj samovolji”, poručio je Ivčić.

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je da prosvjeduju zato što se protive predloženom poskupljenju mjesečnih računa građana što se tiče gospodarenja otpadom u Zagrebu. Dodao je da Bandić želi drastično poskupjeti uslugu odvoza otpada iako to nije ničim argumentirano.

“Pozivamo zastupnike da se tome usprotive, da stanu u obranu javnog interesa”, poručio je Košak.

Branka Genzić Horvat iz UZOR-a upitala je u čije ime se predlaže neopravdano povećanje računa za odvoz otpada te je pozvala građane da zaštite pravo na zdrav život i na zdrav okoliš.

“Ovo je uvod u još jednu daljnju pljačku, daljnju privatizaciju Čistoće i daljnju izgradnju nepotrebnog centra za gospodarenja otpadom”, rekla je.

FOTO: Screenshot videosnimke s FB stranice Maje Sever

Komentari