RADOSNI JER UČE HRVATSKI: Djevojke i mladići iz dijaspore dobili stipendije u pradomovini RADOSNI JER UČE HRVATSKI: Djevojke i mladići iz dijaspore dobili stipendije u pradomovini
TweetEmailPrint Cilj programa učenja hrvatskog jezika u RH je povezati pripadnike hrvatskog naroda s prebivalištem izvan domovine s tradicijom i kulturom njihovih predaka. Ujedno... RADOSNI JER UČE HRVATSKI: Djevojke i mladići iz dijaspore dobili stipendije u pradomovini


Cilj programa učenja hrvatskog jezika u RH je povezati pripadnike hrvatskog naroda s prebivalištem izvan domovine s tradicijom i kulturom njihovih predaka. Ujedno se ovim programom potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku

Vedro i veselo bilo je u ovu srijedu (4. listopada) u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Dobro raspoloženje moglo se osjetiti i izvan zgrade, na Trgu hrvatskih velikana, jer je 56 pripadnika hrvatskog naroda iz dijaspore potpisalo taj dan Ugovor o dodjeli stipendija/naknada za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj i za internetsko učenje hrvatskog jezika u akademskoj 2017./18. godini.

Tom prigodom, Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasila je kako Ured, putem programa učenja hrvatskoga jezika želi promicati i učvrstiti svekoliku povezanost iseljene i domovinske Hrvatske, a sve s ciljem ostvarenja potrebnog jedinstva i kulturnog zajedništva.

Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj je povezati pripadnike hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske s tradicijom i kulturom njihovih predaka kroz učenje hrvatskog jezika kao najučinkovitije poveznice s domovinom i njihovim korijenima. Ujedno se ovim programom potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku i njihovo aktivno uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske.

Naknada/stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj uključuje podmirenje troškova tečaja hrvatskoga jezika kao i troškove subvencionirane prehrane te odgovarajuću naknadu troškova smještaja (u studentskom domu ili privatno) i za osobne potrebe polaznika tečaja.

Za učenje hrvatskoga jezika u 2017./18. odobrene su 232 naknade/stipendije (222 za učenje u RH i 10 za Internet) za ukupno kandidata 170 (160 za RH i 10 za internetsko učenje). To je dosad uvjerljivo najveći broj odobrenih naknada/stipendija za jednu akademsku godinu. Osim u Zagrebu, nastava se održava i na Filozofskom fakultetu u Splitu i Rijeci.

U razdoblju od 2012. do 2017. ukupno je odobreno 986 naknada/stipendija za 711 polaznika. Dobitnici stipendija za učenje hrvatskog jezika u ovoj akademskoj godini dolaze iz dvadesetak zemalja s brojnim hrvatskim iseljeništvom, među kojima su i nadalje najbrojniji oni iz Južne Amerike.

Komentari