Republika Hrvatska daje NOVČANE POTPORE projektima koji POTIČU POVRATAK Hrvata u BiH Republika Hrvatska daje NOVČANE POTPORE projektima koji POTIČU POVRATAK Hrvata u BiH
TweetEmailPrint Na javni poziv (rok je 4. prosinca) mogli su se javiti registrirane pravne osobe u BiH, ako imaju projekt kojim potiču povratak hrvatskog... Republika Hrvatska daje NOVČANE POTPORE projektima koji POTIČU POVRATAK Hrvata u BiH


Na javni poziv (rok je 4. prosinca) mogli su se javiti registrirane pravne osobe u BiH, ako imaju projekt kojim potiču povratak hrvatskog stanovništva na područje Bosne i Hercegovine i pridonose stvaranju kvalitetnijih uvjeta za njihov održivi život na područjima povratka u BiH

Nakon presude hrvatskoj šestorci u Haagu, Hrvati u Bosni i Hercegovini, kako doznajemo, strahuju od mogućeg pogoršanja međunacionalnih odnosa i novih incidenata (s petka na subotu zapaljene su četiri hrvatske zastave u općini Maglaj…), što bi moglo potaknuti daljnje iseljavanje ionako malobrojnih Hrvata iz BiH. Zato je za preostale tamošnje Hrvate vrlo dragocjena svaka potpora i pomoć koju dobivaju iz Republike Hrvatske, a koja u zadnje vrijeme ipak pristiže u daleko većoj mjeri nego ranije.

Danas (u ponedjeljak 4. prosinca 2017.) tako ističe rok za podnošenje zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje raspisao je, naime,  u studenome Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u BiH za 2017.godinu.

Novac onima koji grade i obnavljaju

Na javni poziv mogli su se javiti registrirane pravne osobe u BiH, ako imaju projekt kojim potiču povratak hrvatskog stanovništva na područje Bosne i Hercegovine i pridonose stvaranju kvalitetnijih uvjeta za njihov održivi život na područjima povratka u BiH.

Financijsku potporu RH, dobit će pravni subjekti koji planiraju obnovu ili gradnju komunalne i socijalne infrastrukture, obnovu ili gradnju sakralnih objekata, potom oni koji će obnavljati ili graditi objekte u kojima se daje medicinska i socijalna pomoć.

Provedba navedenog cilja – poticanja povratka Hrvata predviđena je i kroz izgradnju ili opremanje gospodarskih objekata u području obrta i malog poduzetništva, potpore programima za socijalno osjetljive skupine, potpore izrade programa i projekata održivog povratka Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, kroz stručne podloge i studije.

Zahtjeve za dodjelu financijske potpore mogle su podnijeti pravne osobe registrirane u Bosni i Hercegovini i to jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi), komunalna poduzeća u većinskom vlasništvu lokalne samouprave, javne ustanove neprofitnog karaktera u kojima su osnivači crkva, nevladine organizacije ili jedinice lokalne samouprave, nevladine organizacije, registrirana poduzeća, mikro i mali gospodarski subjekti ili poljoprivredna gospodarstva koji su osnovani kao OPG, obrti, zadruge, trgovačka društva, obrazovne i znanstvene institucije, zdravstvene ustanove.

Radionica o upravljanju projektima u Orašju

Podnositelji zahtjeva trebaju ispunjavati slijedeće uvjete: biti registrirani i djelovati na području Bosne i Hercegovine, svojim djelovanjem promicati interese i zaštitu Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ostale informacije o Javnom pozivu te o načinu dodjele financijske pomoći mogu se doznati OVDJE.

Valja ovdje dodati da je u Orašju, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i uz potporu Koordinacije ministara obrazovanja Županija u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku, prije nekoliko dana organizirana prva radionica za predstavnike odgojno – obrazovnih ustanova na temu „Upravljanje projektima, mobilnost i konkurentnost na tržištu rada“ u okviru programa Erasmus +, e Twining. 

Na radionici su sudjelovali predstavnici 11 osnovnih škola, tri srednje škole i tri dječja vrtića iz Županije Posavske, Brčko Distrikta i Tuzle.

Mario Pejić, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske zahvalio je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na dosadašnjoj ali i na potpori koju i ovom radionicom pruža Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini čestitala je sudionicima na dolasku i zanimanju koji su pokazali dolaskom na ovu radionicu te poručila kako će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti pružati potporu posebice projektima koji se tiču obrazovanja djece i mladih.

Mr.sc. Andreja Marcetić, predsjednica Savjeta za upravljanje projektima i vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje upoznala je sudionike s važnošću razvijanja ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, poduzetnosti i poduzetništva, sa svrhom veće konkurentnosti i mobilnosti na tržištu rada, te povećanja samo/zapošljivosti. Sudionici su upoznati s osnovama strateških dokumenata, kao i metodologijom optimalnog upravljanja projektnim ciklusom.

Slijede nove radionice Središnjeg državnog ureda

O Erasmus+ programu koji ove godine slavi 30 godina svoga postojanja, govorila je eTwinning ambasadorica Agencije za mobilnost i programe EU, Suzana Delić. Posebno se osvrnula na eTwinning zajednicu učitelja koja od listopada ove godine broji pola milijuna korisnika. Sam eTwinning je izuzetno važan dio Erasmus+ programa i omogućuje korisnicima međusobno umrežavanje, otvaranje virtualnih projekata kao i stručna usavršavanja. Polaznici su se na edukaciji upoznali s procesom otvaranja projekata, načinom pronalaženja projektnih partnera te integracijom eTwinninga u Erasmus+ projekte.

Uz teorijski dio, sudionici radionice su imali prigode pripremiti svoje prve projekte iz područja njegovanja kulturne baštine, ekologije, usavršavanja vještina zaposlenika odgojno obrazovnih ustanova i zaštite od prirodnih nepogoda.

Bila je to prva, od niza radionica koje će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirati za predstavnike odgojno obrazovnih ustanova koje nastavu održavaju na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

Komentari