”Rigoroznim mjerama u školi i višesatnim nošenjem MASKI, dobit ćemo PSIHIČKI BOLESNU DJECU!” ”Rigoroznim mjerama u školi i višesatnim nošenjem MASKI, dobit ćemo PSIHIČKI BOLESNU DJECU!”
TweetEmailPrint ”Djeca neće moći ustati iz klupe, neće moći ići piškiti, jest će na istoj klupi na kojoj su pisali te imati staklo ispred... ”Rigoroznim mjerama u školi i višesatnim nošenjem MASKI, dobit ćemo PSIHIČKI BOLESNU DJECU!”


”Djeca neće moći ustati iz klupe, neće moći ići piškiti, jest će na istoj klupi na kojoj su pisali te imati staklo ispred nosa. Riječ je o totalnoj otuđenosti. To uopće nije opravdano i ne vodi ničemu boljem, samo gorem. Djeca trebaju što više biti na zraku, a ne u zatvorenom prostoru. Stoga sam ljuta i na Stožer koji je nelegalno tu jer nije izabran od strane dvotrećinske većine, niti od Sabora, pa kako mogu donositi ovakve odluke? To nije samo moje mišljenje, nego mišljenje većine nas, ali nas nitko ne sluša i nemamo pravo glasa, već moramo raditi ono što nam kažu. Naša će se djeca razboljeti od svega i svačega, a ovo će ih i psihički razoriti, poručuje dr. Kaurloto. No, psihijatrica Renata Sabljar-Dračevac smatra da bi za psihološki razvoj djece daleko gora situacija bila da su izolirani u kući te da nemaju nikakav kontakt sa svojim vršnjacima

Nakon što je više ravnatelja škola diljem Hrvatske upozorilo na tešku provedivost ili neprovedivost mjera zaštite od koronavirusa u školama, pridružuje im se i dio liječnika opće prakse, a zacijelo je najotvorenija u svojemu upozorenju poznata zadarska liječnica Bernarda Kaurloto. Naime, dr. Kaurloto upozorava kako ćemo rigoroznim mjerama višesatnog nošenja maski i marende za stolom bez mogućnosti izlaska u školsko dvorište dobiti – psihički bolesnu djecu, piše Zadarski list u tekstu Marine Vlakić.
– Smatram da maske u školama nisu potrebne, one zadržavaju bakterije iz vašeg organizma i samo čine gore, bit ćemo bolesniji, a ne zdraviji. Govoreći o covidu mišljenje nas liječnika opće medicine je da školska medicina to mora odraditi u suradnji s razrednicima i roditeljima, ne zato što ja to ne želim napraviti, nego zato što oni poznaju i roditelje i djecu, ističe dr. Kaurloto, otvoreno komentirajući mjere u dijelu škola.

Ljuta na Stožer

– Imat ćemo psihički bolesnu djecu! Djeca neće moći ustati iz klupe, neće moći ići piškiti, jest će na istoj klupi na kojoj su pisali te imati staklo ispred nosa. Riječ je o totalnoj otuđenosti. To uopće nije nimalo opravdano i ne vodi ničemu boljem, samo gorem. Djeca trebaju što više biti na zraku, a ne u zatvorenom prostoru. Stoga sam ljuta i na Stožer koji je nelegalno tu jer nije izabran od strane dvotrećinske većine, niti od Sabora, pa kako mogu donositi ovakve odluke? To nije samo moje mišljenje, nego mišljenje većine nas, ali nas nitko ne sluša i nemamo pravo glasa, već moramo raditi ono što nam kažu, iako ja to ne radim baš u potpunosti. Dakle, svjesni smo toga da djeca ne mogu biti u razredu pod ovim mjerama u kojima ne mogu otići čak ni u dvorište. Naša će se djeca razboljeti od svega i svačega, a ovo će ih i psihički razoriti, poručuje dr. Kaurloto.

S obzirom da je već više puta u javnosti upozoravala na teško stanje u općoj medicini, pitali smo je kako komentira i činjenicu da uskoro 500 obiteljskih liječnika u Hrvatskoj odlazi u mirovinu. Naime, i jučer ujutro kada smo je nazvali, morali smo se čuti više puta jer je, kao i ostali zadarski liječnici primarne medicine, preopterećena brojem pacijenata. Kao što je poznato, poseban je problem dokumentacija, zbog čega su već upozoravali da su se pretvorili u administratore.

Više nije bitan čovjek, samo dopisi i formalizimi

– Situacija je u općoj medicini katastrofalna, imamo na tisuće pacijenata i ne dižemo glavu od papira. Ovdje očito više nije bitan čovjek, već samo dopisi i formalizmi. Gušimo se od posla, a ima i ljudi koji će prijevremeno otići jer se ovo stanje ne može trpjeti. Već smo upozoravali na dob liječnika u bolnicama, ali i među specijalistima i liječnicima opće prakse, a upozoravali smo i na broj liječnika koji odlaze u mirovinu. Neke su liječnike poslali na specijalizaciju, no radi se vrlo malom broju njih, zbog čega smo mi pred raspadom. Ministar niti ne zna kako nam je, ovo je katastrofa. Zato želim poručiti sljedeće: da sam htjela ići za administratora, išla bih za administratora, poručuje na kraju doktorica Kaurloto.
I njezin kolega, predsjednik zadarske Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu, dr. Damir Biloglav, već je upozoravao na ovaj problem, a njegovi kolege još sredinom ljeta tražili su sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Naime, početkom jeseni dolazi i sezona gripe, a očekuje se i porast oboljelih od korone, pa se liječnici obiteljske medicine nastoje što prije pripremiti za ovu situaciju. No, upravo je primarna medicina već godinama na koljenima jer liječnici opće prakse u svojim ambulantama rade niz ostalih poslova, prije svega administrativne, kako je upozorila i dr. Kaurloto.

Beroš izbjegava razgovor o spasu obiteljske medicine

Sastanak s ministrom Berošem bio im je najbolji način da se dogovori rješavanje barem dijela problema liječnika primarne medicine, no od sastanka još uvijek nema ništa. Udruga liječnika opće prakse ministru je čak poslala »Otvoreno pismo za spas obiteljske medicine u Hrvatskoj« u kojemu navode da u Hrvatskoj većina stanovništva nema, kao ni osobe koje odlučuju o bitnim stvarima u zdravstvu, najosnovnije informacije o tome što je obiteljska medicina i čime se ona bavi, te da je upravo to razlog zbog čega se obraćaju svima u nadi da će se zajedničkim istupanjem poduzeti posljednji očajnički koraci za spas obiteljske medicine kao struke.
S obzirom da pomaka nema, razumljivo je zašto i dr. Bernarda Kaurloto ističe da neće ispisivati ispričnice učenicima koji neće pohađati nastavu, već ovaj dio posla s razlogom prebacuje na školsku medicinu. Oni su u boljem kontaktu s djecom i poznaju njihove tegobe.
Ostaje stoga vidjeti kako će se odvijati nastava u korona uvjetima, prije svega hoće li učenici doista moći satima raditi pod maskama i zatvoreni u učionici, bez mogućnosti makar kratkog izlaska na zrak.

Ispričnice bi trebali pisati liječnici školske medicine

S obzirom da su liječnici opće prakse zasuti zahtjevima roditelja za pisanjem ispričnica, dr. Bernardu Kaurloto pitali smo kakva je situacija u njenoj ordinaciji, odnosno jesu li roditelji već tražili opravdanja za djecu koja ne mogu ili ne žele pohađati nastavu. Napominje kako je takvih upita već imala, ali ispričnice – nije pisala.
– S obzirom da u školama postoji školska medicina, smatram da opća medicina ne može raditi još i to, te da bi ispričnice trebali izdavati liječnici školske medicine. Oni imaju puno više vremena i roditelji bi se trebalo obratiti njima. Nakon pregleda djece, liječnici školske medicine, a ne zaboravimo da škole imaju i psihologe, odlučuju može li dijete dobiti ispričnicu ili ne može. Mi za to nismo kompetentni, niti ću ikome ispisati ispričnicu. Ne samo ja, nego nitko od mojih kolega, poručuje dr. Kaurloto, a prenosi Zadarski list.

Psihijatrica i psihoterapeutkinja: Djeca su vrlo prilagodljiva

Za Zadarski list na istu temu su progovorile i specijalistica školske medicine i psihoterapeutkinja Polona Bencun Gumzej te psihijatrica Renata Sabljar-Dračeva. One imaju malo drugačije mišljenje od dr. Bernarde Kaurloto.

”Lome se koplja oko nečega oko čega se ne bi trebala lomiti. Djeca su fenomenalna stvorenja koja su nevjerojatno prilagodljiva. Pogledajte samo odrastanje prije 10, 50, 20 godina za vrijeme rata. Dakle, djeca su »plastična« bića koja će se prilagoditi svemu. Ako mi od toga radimo dramu i cirkus, kao što neki već rade, onda radimo stres djeci, a ona u biti lakše prihvaćaju promjene nego mi odrasli. Oni nemaju paralelno iskustvo pa da znaju kako je u prošlom razredu to izgledalo. Oni su ove godine prvi put u tom određenom razredu i to je to. Iz svakog iskustva izvući će ono što je najbolje za njih. Pitanje je što mi želimo dobiti od djece. Pokrenula se gomila nepotrebnih stvari. Maske se nose zato što smo prvi put u nama znanoj povijesti čovječanstva svjesni da možemo biti potencijalno opasni jedni za druge. Imamo nekakav virus koji je sada nama potpuno nepoznat i nepredvidiv, iako smo dosta brzo shvatili što se događa, ali još uvijek se ne zna kuda virus ide. Zbog toga su uvedene sve epidemiološke mjere, ne zbog toga da netko nekome oduzme slobodu ili djetinjstvo, već da zaštitimo nekoga od nepotrebne bolesti, odnosno u najgorem slučaju i nepotrebne smrti. Djecu treba usmjeriti na razmišljanje i stav, ako znamo da će ta nekakva pregrada u učionici i maska na licu zaštititi i mene i drugoga, nosit ću je”, istaknula je dr. Bencun Gumzej.

Nema dokaza o štetnosti maske

Svakako, činjenica je, bez obzira bili pobornik ili protivnik ovih mjera, da će djeca morati proći jedan period prilagodbe na njih kao što je slučaj sa svim novim. Realno, znanstvenih dokaza o štetnosti višesatnog nošenja zaštitnih maski, kažu liječnice, nema.

Psihijatrica Sabljar Dračevac također ukazuje na benefite druženja djece sa svojim vršnjacima, te na gotovo kameleonsku prilagodbu djece svim novonastalim uvjetima, odnosno novim iskustvima poput korona škole i svih epidemioloških mjera koje ona donosi.

”Djeca su jako elastična bića i vrlo lako prihvaćaju nove modele koji im se nameću. Istina, mora im se objasniti kako se radi o novoj situaciji koju do sada nismo nikada imali. Za njihov psihološki razvoj daleko gora situacija bi bila da su izolirani u kući te da nemaju nikakav kontakt sa svojim vršnjacima. Ono što možemo očekivati od djece, iz svih tih pravila koja se nameću, jest njihovo nepoštivanje, odnosno skidanje maski, dodirivanje i sl. To je jedan način ponašanja na koji su oni navikli, a sada ga moraju promijeniti. Taj aspekt će sasvim sigurno biti prisutan, oni će potpuno zaboraviti kako postoji opasnost, da se moraju čuvati. To je nešto na što ćemo ih morati navikavati, a ja se nadam da ova situacija ipak neće trajati unedogled te da ćemo se nakon nekog vremena ponovno naći u nekom uobičajenijem okruženju. Neke stvari su jako dobre, npr. higijena ruku, neki napredak ćemo napraviti u segmentu održavanja higijene. Kakve će efekte na sam razvoj djece sve vezano uz korona školu imati to je individualna stvar jer nismo svi jednako osjetljivi na nekakve fenomene, odnosno situacije. Bitno je da se djeci naglašava kako imamo sada problem, da su sve uvedene mjere uvedene isključivo za njihovo dobro i dobro svih ostalih, a mislim da će to djeca relativno lako prihvatiti i savladati”, rekla je dr. Sabljar Dračevac.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika Zadarskilist.r

Komentari