SAMI SEBE ZADAVILI: Evo kako je DRŽAVA U SLUŽBI LIHVARA vlastitoj općini zategnula štrik oko vrata! SAMI SEBE ZADAVILI: Evo kako je DRŽAVA U SLUŽBI LIHVARA vlastitoj općini zategnula štrik oko vrata!
Općini Lastovu isključili su telefon i internet, a stigao je i nalog za isključenje struje! Bez struje, Općina će morati zatvoriti vrata, a vrtići... SAMI SEBE ZADAVILI: Evo kako je DRŽAVA U SLUŽBI LIHVARA vlastitoj općini zategnula štrik oko vrata!

Općini Lastovu isključili su telefon i internet, a stigao je i nalog za isključenje struje! Bez struje, Općina će morati zatvoriti vrata, a vrtići svoja neće ni otvoriti. Sve se  događa u situaciji kada se sve više djece rađa na Lastovu i kada se lokalne strukture trude zadržati stanovništvo na otoku?!

”Par godina smo ukazivali da će se blokade preliti na sve segmente društva i sad dolazimo do toga da i država postaje talac suludih zakona koje je sama donijela”, upozorio je Mario Strinavić, glavni tajnik Udruge Blokirani, na svom Facebook profilu te podijelio tekst koji donosi šokantnu priču o tome kako je država Hrvatska, koja već godinama donosi zakone u službi lihvara, a protiv građana, vlastitoj općini zategnula štrik oko vrata:

”Proračun Općine Lastovo ovršen je prije tri mjeseca zbog izgubljenog sudskog spora iz 2011. godine. Iznos s kamatama prelazi čak milijun kuna, što je 70 posto izvornih sredstava proračuna. Presudu o ovrsi donio je Visoki trgovački sud RH. Općini su isključeni telefoni i internet, a stigao je i nalog za isključenje struje”, piše portal Dalmacija danas

”Kako su nam kazali u Općini, nadležna ministarstva ne reagiraju, iako su sa svime upoznata. Financijskim slomom otoka ugrožene su sve institucije koje su korisnici proračuna. Ako se dogodi isključenje struje, Općina će biti primorana zatvoriti svoja vrata, a vrtići svoja neće ni otvoriti.

Sve se ovo događa u situaciji kada Općina doživljava baby boom i kada se lokalne strukture trude zadržati stanovništvo na otoku.

”Općina Lastovo je doista upala u velik problem zbog ovrhe koju su imali zbog neplaćenih računa. Ova Općina, kao i sve male otočke općine, ima problema. Županija ima određena sredstva koja daje općinama za komunalu i infrastrukturuu, no to nije ni blizu dovoljno da bi se riješio ovaj problem. Koliko mi je poznato, radi se o gotovo milijun kuna ovrhe, što su za Općinu Lastovo velika sredstva”, ističe župan Dubrovačko neretvanske županije, Nikola Dobroslavić.

Kaže da se Općina Lastovo obraćala Županiji, no ona nema sredstava za ovakve slučajeve. Župan kaže da je s Općinom razgovarao o tome kako riješiti ovaj problem i najavio sastanak s Ministarstvom financija u tom cilju. Slamka spasa? Župan se nada da će se uvažiti tumačenje Ministarstva uprave.

”Ministarstvo uprave dalo je tumačenje po kojem bi ta ovrha trebala biti ograničena tako da se tiče samo sredstava koja su iznad granice nužnih za minimalno funkcioniranje Općine. Nadamo se da bi sud mogao donijeti jednu takvu odluku. Općina je tražila od suda da ih se, vezano uz ovrhu, ne opterećuje odjednom. Ne želimo dovesti u pitanje odluku suda jer je moramo poštovati, samo je pitanje mora li se ovrha provesti tako da sva sredstva idu ovršitelju ili da se uzimaju samo sredstva iznad onih koji su nužni za normalno funkcioniranje Općine. Treba naći rješenje koje dopušta Općini da prodiše”, ističe župan i ponavlja da ovršitelj ima pravo na naplatu.

Župana su novinari upitali je li mu logično da je Lastovo po kategorizaciji svrstano u 7. skupinu razvijenosti, što ga svrstava u razvijena područja RH.

”To pokazuje da indeks razvijenosti nije dobar. On ima svoje manjkavosti, iako je dobar za većinu jedinca lokalne i područje samouprave, nije pravedan na primjeru Lastova. Nemoguće je da je Lastovo razvijena općina, to je greška u sustavu”, zaključuje župan.

Hoće li Lastovo rujan dočekati bez javne rasvjete, funkcioniranja Općine i bez vrtića, doznat ćemo uskoro.

Komentari