”SIJAČ PANIKE koji najavljuje 30 puta razorniji potres opasniji je od koronavirusa! Želi li on da svi odsele?” ”SIJAČ PANIKE koji najavljuje 30 puta razorniji potres opasniji je od koronavirusa! Želi li on da svi odsele?”
TweetEmailPrint ”Šalje li seizmolog Fiket tom izjavom poziv građanima Zagreba da se na vrijeme odsele? Njegova izjava je eksplicitni poziv turistima da ne dolaze... ”SIJAČ PANIKE koji najavljuje 30 puta razorniji potres opasniji je od koronavirusa! Želi li on da svi odsele?”


”Šalje li seizmolog Fiket tom izjavom poziv građanima Zagreba da se na vrijeme odsele? Njegova izjava je eksplicitni poziv turistima da ne dolaze u Dubrovnik ni iduće godine, premda je ova turistička sezona bila najgora? Pretpostavljam da zna da živimo u vremenu zdravstvene krize a on svojom izjavom izravno ugrožava mentalno zdravlje građana/ki. Panika i histerija oko koronavirusa se šire matematičkom progresijom diljem svijeta, posljedice su višestruke, a osim rijetkih stručnjaka većina populacije lako im podliježe”, piše u otvorenom pismu dr. Zlatko Miliša

Dr. sc. Zlatko Miliša, redoviti profesor u trajnom zvanju Filozofskog fakulteta u Osijeku, poslao je medijima otvoreno pismo povodom širenja panike od strane seizmologa Fiketa o novom razornom potresu u Zagrebu i Dubrovniku. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:
”Govoreći o potresu koji je proljetos pogodio Zagreb i okolicu, seizmolog Tomislav Fiket navodi da bi Zagreb mogao pogoditi potres 30 puta jači od onoga prije pola godine!  To je izjavio u informativnoj emisiji RTL – televizije »Direkt« čiji je  voditelj Zoran Šprajc. Tomislav Fiketa iz Hrvatske seizmološke službe na pitanje “koliko će se tlo još tresti” lakonski je odgovorio: “Kad bih znao kad će stati, bio bih u jako dobroj poziciji.”

Zašto bez zadrške spominje ‘tridesetak puta jači potres od onoga u ožujku’?!

Odmah nakon toga je počeo sijati paniku: “Koliko god da su posljedice bile drastične, to nažalost nije maksimalna energija koju se u zagrebačkom području može očekivati da bi se mogla osloboditi”. Upitan od Šprajca kakav bi to bio veliki potres koji bi mogao pogoditi Hrvatsku, seizmolog Fiket je odgovorio da bi bio snage 6,3 do 6,5 po Richteru za područje Zagreba te 7 stupnjeva za dubrovačko područje te zaključio u duhu sijača panike i senzacionalizma: “To je tridesetak puta jače od potresa 22. ožujka”. Šalje li on tom izjavom poziv građanima Zagreba da se na vrijeme odsele? Njegova izjava je eksplicitni poziv turistima da ne dolaze u Dubrovnik ni iduće godine, premda je ova turistička sezona bila najgora? Pretpostavljam da seizmolog Fiket zna da živimo u vremenu zdravstvene krize a on svojom izjavom izravno ugrožava mentalno zdravlje građana/ki. Panika i histerija oko koronavirusa se šire matematičkom progresijom diljem svijeta, posljedice su višestruke, a osim rijetkih stručnjaka većina populacije lako im podliježe.
S kojim ciljem isti uznemirava građane/ke i je li svjestan dalekosežnih posljedica jer njegove senzacionalističke izjave prenose i drugi mediji?

Je li mu cilj postati nova medijska faca?

Je li dotični građanin Fiket svjestan da uznemiravanje građana na osnovi subjektivnih procjena može imati pravne sankcije, ili mu je bio glavni cilj postati nova medijska faca?
Zato mu se obraćam apelom i pitanjem: “Gospodine Fikete, sa svojim širenjem panike vi ste opasniji od koronavirusa i zato vas molim da svoje sumnje i katasrofične izjave širite u krugu vama sličnih tipova. Jeste li svjesni osobne odgovornosti za senzacionalističke izjave?!” I molim vas, suzdržite se od javnog odgovora na ovo pitanje, te – za opće dobro javnosti – od sada pa i ubuduće što više prakticirajte medijsku šutnju”, piše profesor sociologije i pedagogije, dr. sc. Zlatko Miliša u otvorenom pismu.

FOTO: Screenshot videosnimki

Komentari