‘SILOBRČIĆ kao član PAMETNO potiče LINČ BARIŠIĆA te zlorabi položaj u Odboru za etiku!’ ‘SILOBRČIĆ kao član PAMETNO potiče LINČ BARIŠIĆA te zlorabi položaj u Odboru za etiku!’
PROFESOR ČATIĆ TRAŽI SMJENU POLITIZIRANOG AKADEMIKA SILOBRČIĆA

‘SILOBRČIĆ kao član PAMETNO potiče LINČ BARIŠIĆA te zlorabi položaj u Odboru za etiku!’

Politika 25. listopada 2016. Promise.hr

TweetEmailPrint Akademik Silobrčić je, prema tvrdnjama profesora Čatića, zloupotrijebio položaj predsjednika Odbora za etiku kako bi iz ideoloških razloga – kao član vodstva stranke Pametno –... ‘SILOBRČIĆ kao član PAMETNO potiče LINČ BARIŠIĆA te zlorabi položaj u Odboru za etiku!’


Akademik Silobrčić je, prema tvrdnjama profesora Čatića, zloupotrijebio položaj predsjednika Odbora za etiku kako bi iz ideoloških razloga – kao član vodstva stranke Pametno – blatio te pokušao smijeniti Pavu Barišića s mjesta ministra obrazovanja i znanosti! 

silobrcicUgledni profesor emeritus Igor Čatić, prijavio je akademika Vlatka Silobrčića Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju te zatražio njegovo razrješenje s dužnosti predsjednika i člana Odbora!

Učinio je to zbog Silobrčićeve zloporabe dužnosti predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju te zbog neetičnog ponašanja, kojim je Silobrčić, kako tvrdi Čatić, prekršio odredbe Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, te odredbe Etičkog kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

”Nakon isticanja kandidature te imenovanja prof. dr. sc. Pave Barišića za ministra znanosti i obrazovanja iz prepoznatljivih ideološko-interesnih krugova potaknuta je bjesomučna difamacijska kampanja s očiglednim ciljem da se koncentriranim medijskim pritiskom na premijera ishodi njegova smjena po kratkom postupku. Pritom se nisu birala sredstva, stoga su tako iz prošlosti izvlačene tobožnje afere i već zaboravljene klevete da bi se potencirano plasirale u javnosti kao senzacionalna otkrića.

Najaktivniju ulogu u difamacijskoj kampanji imala je ideološko-interesna grupacija bivšega, svojedobno smijenjenog zamjenika ministra znanosti Saše Zelenike. Tako se kao glavni koordinator medijskih operacija pojavljuje novinar Nenad Jarić Dauenhauer, Zelenikin porte-parole koji je dugo vremena preko T-portala prenosio Zelenikine poruke njegovim malobrojnim, ali fanatičnim sljedbenicima. Kada je Zelenikina sljedba stvorila političku stranku Pametno, Dauenhauer planski prelazi na portal Index.hr kako bi preko tog daleko utjecajnijeg medija mogao snažnije podupirati stranku u predizbornoj kampanji.

Nakon što je u prva dva dana difamacijske kampanje protiv novog ministra (18. i 19. listopada) već bila potrošena i javno demantirana prva skupina objeda iz prošlih vremena, stranka Pametno 20. listopada 2016. u ranim jutarnjim satima daje snažan novi impuls difamacijskoj hajci plasiranjem u javnost “niza optužbi za plagijat koje su protiv njega podnesene još 2011. godine.” (http://www.pametno.org/aktivnosti/moralna-pljuska-cijelom-obrazovnom-sustavu/).pavo-barisic

Vijest prenose brojni portali i drugi mediji. No za medijsko kapitaliziranje ove vijesti bio je zadužen član predsjedništva, kandidat na izbornoj listi i istaknuti aktivist stranke Pametno, zapamćen po paradiranju u predizbornoj kampanji s promidžbenom majicom stranke s izokrenutim slovima (Slobodna Dalmacija, 8. 9. 2016.) – akademik Vlatko Silobrčić (http://www.pametno.org/tko-smo-mi/nasi-ljudi/).

Kao predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju dolazi u priliku da u funkciji difamacijske kampanje zavrti atraktivan medijski spin. Priliku bezobzirno koristi ne obazirući se pritom na propise koji ga u tome ograničavaju: Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Etički kodeks Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju te Poslovnik o radu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Drugim riječima, on u stranačke i ideološko-interesne svrhe zloupotrebljava dužnost predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju i krši odredbe navedenih akata.

U petak, 21. listopada 2016. akademik Vlatko Silobrčić u ulozi predsjednika Odbora za etiku daje izjavu za HINU (https://www.hina.hr/pretraga/Silobr%C4%8Di%C4%87), koja je distribuirana pod naslovom “Silobrčić: Odbor za etiku će prijave koje se odnose na Pavu Barišića razmotriti sljedeći tjedan”.

U izjavi najavljuje razmatranje prijava koje se odnose na novog ministra:

“Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na profesora Pavu Barišića i one će biti razmotrene na sjednici odbora koja će se vjerojatno održati sljedećeg tjedna…”

Zatim daje objašnjenje o tome kako je došao do predmeta, koje ne zvuči sasvim logično:

“Još nisam vidio predmet, ali sam pronašao u arhivi prethodnog odbora da su na njegovu adresu 11. veljače 2011. došla četiri predmeta od kojih se u dva spominje ime prof. Pave Barišića.”

U izjavi koju je istog dana, 21. listopada 2016., objavio portal Novosti.com predsjednik Odbora za etiku tvrdi da o prijavi protiv Pave Barišića “jednostavno ne zna ništa”, ali nije propustio zavapiti da mu se pomogne kako bi na formalno čist i nestranački način mogao revitalizirati optužbe protiv novog ministra. Istodobno je preporučio “da bi bilo najbolje da prijavitelji sada ponove svoju prijavu ili da mu se obratimo pisanim upitom kako bi na osnovu njega prijavu mogao potražiti u arhivu Odbora”.

Prijavitelji su uslišali vapaj i “odlučili su sad ponovno poslati tu prijavu” (dr. sc. Tomislav Janović na N1 HR) i to bez obzira na činjenicu da je dotična prijava uredno procesuirana još 2012. godine na etičkim tijelima Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu.

Agilni član predsjedništva stranke Pametno koji se našao na čelu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ipak ne želi čekati neizvjesno prispijeće nove prijave, jer je u međuvremenu otkrio, kako reče u Jutarnjem listu od 22. listopada 2016., da “su ti dokumenti bili u nekome ormaru”. Sada više ni ne traži izliku za prekapanje po ormaru, jer je u međuvremenu narasli medijski pritisak sve postupke predsjednika Odbora učinio opravdanim. U članku novinarke Mirele Lilek pod znakovitim naslovom “Za mjesec dana znat će se je li ministar plagijator” (Jutarnji list, 22. 10. 2016.) jednostavno obavještava pučanstvo da će se sjednica Odbora za etiku održati u četvrtak, 27. listopada 2016. U istom članku stoji i slijedeća rečenica:

“Predsjednik Odbora, akademik Vlatko Silobrčić potvrdio je da će jedna od točaka dnevnog reda biti prijava protiv novog ministra znanosti Pave Barišića zbog plagiranja”

Navedena rečenica dostatna je za pokretanje postupka za razrješenja akademika Vlatka Silobrčića s dužnosti predsjednika i člana Odbora za etiku, sukladno  čl. 30. u vezi s člankom 6., st. 1. točka 4. Poslovnika o radu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, što je zatraženo ovom predstavkom.

 

Članak 30. Poslovnika

Predsjednik i članovi Odbora ne smiju iznositi podatke iznijete na sjednici koji se smatraju povjerljivima.

Povjerljivim podacima smatraju se:

– dnevni red sjednice,

– zapisnik Odbora,

– rasprava nazočnih na sjednici,

– akti i podaci koje Odbor na sjednici proglasi povjerljivima.(…)

Članovi Odbora mogu se u javnosti izjašnjavati o problematici iz područja etike, ali ne o pitanjima navedenim u pozivu za određenu sjednicu s dnevnim redom, i to u razdoblju od primitka poziva s dnevnim redom pa do usvajanja zapisnika sjednice na kojoj je zaključena rasprava o tom pitanju.(…)

Nepostupanje u skladu s prethodnim stavcima ovog članka, osnova je za pokretanje postupka za razrješenje u smislu odredbe članka 6. stavka 1. točke 4. ovog Poslovnika.

Akademik Vlatko Silobrčić opisanim neetičnim istupima u javnosti zloupotrijebio je dužnost predsjednika Odbora za etiku, teško je narušio povjerenje javnosti u etičko postupanje Odbora kojemu je na čelu te iznevjerio njegovu temeljnu zadaću koja se sastoji u promicanje etičkih načela i vrijednosti u znanosti i visokom obrazovanju, u poslovnim odnosima i u odnosima prema javnosti. Time je prekršio ne samo navedenu odredbu Poslovnika nego i niže navedene odredbe Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Etičkog kodeksa Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju.

Članak 112. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

(4) Zadaća Odbora je promicanje etičkih načela i vrijednosti u znanosti i visokom obrazovanju, u poslovnim odnosima i u odnosima prema javnosti, te u primjeni suvremenih tehnologija i u zaštiti okoliša.

igor-caticČlanak 0.0.1.Etičkog kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju

Osobe obuhvaćene ovim kodeksom obvezne su ponašati se tako da očuvaju povjerenje javnosti u etičko postupanje ustanova u kojima rade, studiraju ili volontiraju, ili čijim se prostorima i sredstvima koriste na druge načine”, piše u prijavi Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju profesor emeritus Igor Čatić.

Prijavu je proslijedio na znanje i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, prof. dr. sc. Pavi Barišiću, ministru znanosti i obrazovanja te prof. dr. sc. Damiru Borasu, rektoru Sveučilišta u Zagrebu.

 

Komentari