SPONE KOJE NAS POVEZUJU: Skup o podršci RH projektima hrvatskih manjinskih zajednica SPONE KOJE NAS POVEZUJU: Skup o podršci RH projektima hrvatskih manjinskih zajednica
TweetEmailPrint Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za hrvatske manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, govorio je o brojnim programima koje ostvaruju... SPONE KOJE NAS POVEZUJU: Skup o podršci RH projektima hrvatskih manjinskih zajednica


Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za hrvatske manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, govorio je o brojnim programima koje ostvaruju hrvatske manjinske zajednice uz potporu Središnjeg državnog ureda. Samo u zadnjih nekoliko godina sredstva namijenjena hrvatskim manjinskim zajednicama su udvostručena i danas su dosegnula sedam milijuna kuna

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u srijedu je održana virtualna konferencija – ”Republika Hrvatska i projekti hrvatskih manjinskih zajednica – spone koje koje nas povezuju”. Skup su pozdravili ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Uvodnim pozdravnim govorom sudionicima se obratio Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Naglasio je kako bi želio da kao i do sada Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske zajedno s Vladom Republike Hrvatske svi prepoznaju kao onu jaku sponu, kao poveznicu koja nikad neće puknuti i koja će biti potpora u ostvarenju projekata koji se provode s ciljem očuvanja hrvatske kulturne baštine, identiteta i povezanosti s matičnom domovinom.

”Tu ćemo sponu osnaživati i danas, na ovoj konferenciji te stoga svim sudionicima želim uspješan rad, a organizatorima, Hrvatskoj matici iseljenika, zahvaljujem što nas je uspjela okupiti i ove godine, u ovim izvanrednim okolnostima”, dodao je Milas.

Uz predstavnike Središnjeg državnog ureda i Hrvatske matice iseljenika, na konferenciji su sudjelovali predstavnici hrvatskih manjinskih zajednica iz 8 zemalja (Austrije, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Crne Gore i Italije).

Poslije pozdravnih riječi ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića, državnog tajnika Zvonka Milasa i predsjednika Zorana Milanovića skupu se obratio savjetnik s posebnim položajem za hrvatske manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak.

Bošnjak je dao prikaz brojnih i raznolikih programa koje ostvaruju hrvatske manjinske zajednice uz potporu Središnjeg državnog ureda. Samo u zadnjih nekoliko godina sredstva namijenjena hrvatskim manjinskim zajednicama su udvostručena i danas su dosegnula sedam milijuna kuna.

U nastavku konferencije predstavnici hrvatskih manjinskih zajednica iznosili su primjere suradnje svojih zajednica s institucijama Republike Hrvatske. Posebno su istaknuli važnost ulaganja u infrastrukturu manjinskih udruga i organizacija, stvaranje institucionalne osnove manjinskih zajednica i njihovo kadrovsko jačanje. Premda dolaze iz različitih zemalja, predstavnici hrvatskih manjinskih zajednica suočavaju se sa sličnim problemima.

Konferenciji su prisustvovali: predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvat, urednik Hrvatskih novina Petar Tyran, tajnica HNV Crne Gore Ana Vuksanović,  Antonio Sammartino iz Zaklade „Agostina Piccoli“, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj Petar Hategan, predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza u Slovačkoj Radoslav Janković, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak, predsjednica HNV-a Srbije Jasna Vojnić i menadžerica kulturnih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković.

Na virtualnoj konferenciji sudjelovale su i načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske Dubravka Severinski te Snježana Jurišić, voditeljica Matičina Odjela za kulturu, objavljeno je na stranicama Hrvatske matice iseljenika.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

Komentari