Srbija će nas HAPSITI i u RH, a naši političari i dalje srljaju KAO GUSKE prema Beogradu Srbija će nas HAPSITI i u RH, a naši političari i dalje srljaju KAO GUSKE prema Beogradu
RAZGOVOR: VLADO MARIĆ, BIVŠI SAVJETNIK U UREDU PREDSJEDNIKA RH

Srbija će nas HAPSITI i u RH, a naši političari i dalje srljaju KAO GUSKE prema Beogradu

Politika 5. kolovoza 2016. Damir Kramarić

TweetEmailPrint Tko je agresor na ovim prostorima i oko čega mi dajemo ustupke i pomažemo ulazak Srbije u EU? Dok hrvatski narod pati u... Srbija će nas HAPSITI i u RH, a naši političari i dalje srljaju KAO GUSKE prema Beogradu


Tko je agresor na ovim prostorima i oko čega mi dajemo ustupke i pomažemo ulazak Srbije u EU? Dok hrvatski narod pati u BIH, mi gotovo da i ne spominjemo ulazak BiH u EU. Svjesno pravimo Schengensku granicu na rijeci Savi umjesto da Schengen prvo zaokruži Bosnu i Hercegovinu. Zašto pomažemo Srbiji prije nego Bosni i Hercegovini? A Srbija će – ako uđe u EU – ‘hapsiti’ i po Hrvatskoj hrvatske branitelje i pokušavati r izjednačavati krivnju za agresiju i zločine prema RH i BiH, ističe Vlado Marić

vlado marićVlado Marić, bivši pripadnik specijalaca ‘ATJ Lučko’ i bivši predsjednik Savjeta za ratne veterane u Uredu predsjednika nedavno je uime braniteljske populacije javno poručio kako su ih predstavnici Hrvatske vlade opet izdali jer su omogućili Srbiji da ih – kada uđu u EU – ‘hapsi’ i u Hrvatskoj, naglasio da je tehnički ministar branitelja Tomo Medved zbog toga trebao dati ostavku te upozorio da će novi braniteljski prosvjedi, ako se nešto hitno ne izmijeni, biti puno tvrđi i žešći nego prethodni! O svemu tome razgovarali smo s jednim od kandidata za ministra branitelja prilikom slaganja danas tehničke Vlade RH.

Kako iz današnje perspektive gledate na vojno redarstvenu akciju Oluja, kakvi su osjećaji danas, 21 godinu kasnije?

– ‘Oluja’ je kruna svih pobjeda hrvatskih oružanih snaga i hrvatskog naroda u Domovinskom ratu nad veliko srpskim agresorom. Poslije tolike čežnje našeg naroda za nezavisnošću i slobodom, doživjeti Oluju bila je velika privilegija naše generacije. Za mene je to bio božji dar i posebna čast. Sudjelovati u Domovinskom ratu izravno na ratištu, kao i u VRO Oluja. Bio sam aktivni sudionik Domovinskog rada od 05. Kolovoza 1990. godine kao pripadnik Prvog hrvatskog redarstvenika i pripadnik u to vrijeme najelitnije ratne postrojbe ATJLučko. Poslije ranjavanja na ratištu u okolici Gospića prelazim 1994. u MORH i sudjelujem u VRO Oluja na području Banovine. Radio sam na poslovima sigurnosti na podrućju Siska, Petrinje, Dvora na Uni i Topuskog. Nezaboravno je bilo na licu mjesta gledati predaju 21. Krajiškog korpusa.  Žao mi je da ta slika – preko naših medija – više ne kruži svijetom. Da se vidi kako srpski neprijatelj ponizno polaže oružje, sve bi bilo puno jasnije. Zato, neka se svi oni – pogotovo zlonamjerni kritičari i dezerteri koji nisu sudjelovali u stvaranju Republike Hrvatske na ratištu ili na drugi način nisu dali svoj doprinos – suzdrže od zločestih komentara i neka ne diraju naše svetinje, kao što to pokušavaju i ovih dana. Nikada se nije postavilo pitanje dezertera. Možda i za to vrijeme dolazi. Ipak, osjećaj je predivan. Lijepo je i danas biti pobjednik i sudionik VRO Oluje, unatoč svim gospodarskim problemima koji nas prate i na ovu 21. Obljetnicu.

Kako komentirate nove silne pritiske iz Srbije na Hrvatsku, optužnice protiv hrvatskih branitelja, a kakvim ocjenjujete odgovore Hrvatske vlade na sve to?

-Srbija se nije suočila sama sa sobom i nije izvukla pouke iz gubitničkih ratnih pohoda na ovim prostorima. Na vlasti su i dalje četnici i ostaci Miloševićevog režima. Oni pokušavaju taktikom napadanja poraze pretvarati u pobjede. Na žalost, naša politička vrhuška se ne zna s time nositi i podanički srljaju opet kao guske u maglu prema Beogradu. Tajne optužnice protiv hrvatskih branitelja su dio tog scenarija, kako bi se branitelje zaplašilo, a našu politiku natjeralo na kompromise. Postavljam pitanje: tko je agresor na ovim prostorima i oko čega mi dajemo ustupke i pomažemo ulazak Srbije u EU? Dok hrvatski narod pati u BIH, mi gotovo da i ne spominjemo ulazak BiH u EU. Svjesno, dakle, pravimo Schengensku granicu na rijeci Savi umjesto umjesto da Schengen prvo zaokruži Bosnu i Hercegovinu, a ne Srbiju. Zašto pomažemo Srbiji prije nego Bosni i Hercegovini? A Srbija će – ako uđe u EU – ‘hapsiti’ i po Hrvatskoj hrvatske branitelje i pokušavati na taj način bar izjednačavati krivnju za agresiju i zločine prema RH i BiH. Srbija ne ispunjava osnovne kriterije za ulazak, a dopušta joj se otvaranje, za hrvatske branitelja tako važnih, poglavlja 23 i 24. Najviše boli činjenica da su predstavnici naše tehničke Vlade nastavili manipulirati hrvatskim braniteljima kao i prošla SDP-ova Vlada, koju je teško nadmašiti. Ali, ako se ovako nastavi i to će se dogoditi.

Tvrdite da je ministar branitelja Medved trebao dati ostavku. Možete li pojasniti?

Kada je vidio da manipuliraju braniteljskom populacijom, da njega ne informiraju o tijeku i rezultatima pregovora oko poglavlja 23 i 24, da ga se izolira, tehnički ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved morao je u znak protesta dati ostavku. Pogotovo zato što je napravio kvalitetne pomake u odnosu na izgubljenog bivšeg ministara Predraga Matića. Šteta je da na taj način nije sačuvao svoj osobni dignitet, kao i dignitet institucije Ministra branitelja.

Što bi onda trebao učiniti ministar vanjskih poslova, Miro Kovač, koji je de facto dopustio da Srbija otvori poglavlje 23, iako se nisu odrekli brojnih optužnica protiv hrvatskih branitelja?

Znajući da je sve dogovoreno s predstavnicima EU i Srbijom, a da nemamo jamstva da će Srbija ispuniti određene kriterije, neoprostivo je da naša tehnička Vlada – pogotovo ministar vanjskih poslova Kovač – poziva braniteljske Udruge na sastanke i pita za mišljenje. Ministar Kovač trebao bi, dakle, objasniti koji su mu motivi za takve manipulacije te naravno snositi posljedice. Bez informacija o nestalima, bez promjene zakona o jurisdikciji nad hrvatskim braniteljima, obeštećenja stradalnika iz Domovinskog rata, isprike za velikosrpsku agresiju prema RH …ne bi Srbiji trebali dozvoliti otvaranje poglavlja.To je minimum onoga što Srbija treba ispuniti, uz vlastitu demokratizaciju društva.

Izjavili ste da bi slijedeći prosvjedi hrvatskih branitelja mogli biti puno tvrđi i žešći od prethodnih sa šatorom ispred Ministarstva branitelja? Zbog čega?

”Bojim se da tiha, a mirna većina hrvatskih branitelja neće još dugo tolerirati ovakav odnos prema hrvatskim braniteljima i nerijetke namjerne pogreške političara. Hrvatski branitelji ne traže nužno svoja prava, već korektan odnos, poštovanje i uvođenje reda u državi za koju su ginuli i davali dijelove tijela. Ne zagovaram prosvjede, već želim vidjeti hrvatske branitelje organizirane kroz svoje udruge – kao partnere našoj Vladi. Nešto slično kao sindikate, koji se bore demokratskim putem za svoje članstvo. Sve je to moguće u kratkom vremenu urediti, ali za to je potrebna politička volja koja bi dopustila rekonstrukciju Ministarstva hrvatskih branitelja. Trebalo bi napraviti korekciju nekih zakona i nizom drugih mjera trajnije riješiti pitanje braniteljske populacije.

Ne zaboravimo da će dio braniteljske populacije živjeti još i do 50 godina, pa netko mora skrbiti o njihovoj budućnosti. Zar to ne zaslužujemo?! Neka politika vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima i uključi ih u društvo te prestane sa njihovim lustriranjem. Kada se to dogodi, neće nikome pasti na pamet prosvjedi i demonstracije jer neće biti za to potrebe.

Za koga će glasati hrvatski branitelji, kada su ih i SDP i HDZ, čini se, izdali i razočarali?

Hrvatski branitelji će izaći na parlamentarne izbore i ovoga puta. Uvjeren sam da će glasovati po svojoj savjesti, kao nikada do sada. Braniteljima se manipuliralo najviše od strane prošle SDP-ove vlasti, iako to tako možda ne izgleda. Zamislite da su htjeli izjednačiti vojne i civilne žrtve, ali na način da se stavi u istu ravan naše hrvatske branitelje sa civilima, pa čak i vojnicima agresora iz tzv. Republike srpska krajina. Prošla vlast nije učinila što je mogla, već se pojedinci iz vrha politike poigravaju s osjećajima hrvatskih branitelja i tako stavljaju na kocku njihovu budućnost. Puštaju stihiji populaciju o kojoj se ne vodi briga. Puštaju da ih hapsi policija agresora Srbije, čim prijeđu granicu. Tu nesigurnost nije riješila niti ova Vlada, a mogla je.

Unatoč svemu, treba dignuti glavu gore i proslaviti ovu 21.obljetnicu VRO Oluje ponosno i dostojanstveno. Želja mi je da to u budućnosti bude u svim dijelovima Hrvatske. Uz dužno poštovanje Kninu, ove godine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja proslavit ću u prostorijama HVIDRE Slavonski Brod i Brodsko posavskoj županiji sa hrvatskim braniteljima i prijateljima. Moje čestitke svim hrvatskim braniteljima i građanima Republike Hrvatske.

Komentari