STAN kao ULOG: ‘Evo kako su Vrdoljak i Orešković dogovarali koaliciju Mosta i Narodnjaka?!’ STAN kao ULOG: ‘Evo kako su Vrdoljak i Orešković dogovarali koaliciju Mosta i Narodnjaka?!’
UZ POMOĆ ČITATELJA RAZOTKRIVAMO (PRLJAVU) POLITIČKU TRGOVINU

STAN kao ULOG: ‘Evo kako su Vrdoljak i Orešković dogovarali koaliciju Mosta i Narodnjaka?!’

Zagreb 6. rujna 2016. D.K.

TweetEmailPrint Tihomir Orešković trebao bi biti novi – stari premijer u Vladi Mosta i Narodne koalicije, a kao protuuslugu bi, prema tvrdnjama svjedoka razgovora njega i... STAN kao ULOG: ‘Evo kako su Vrdoljak i Orešković dogovarali koaliciju Mosta i Narodnjaka?!’


Tihomir Orešković trebao bi biti novi – stari premijer u Vladi Mosta i Narodne koalicije, a kao protuuslugu bi, prema tvrdnjama svjedoka razgovora njega i Ivana Vrdoljaka, od HNS-a trebao dobiti prostor točno ispod njegova stana u Teslinoj 8. Orešković bi tako svoj stan proširio na dvije etaže te bi praktički posjedovao cijelu zgradu u strogom centru Zagreba

kuća u TeslinojPosljednjih dana svjedočili smo učestalim medijskih napadima Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a, na Most nezavisnih lista. Povod za bujicu ironije i oštrih kritika od strane HNS-a i Vrdoljaka bilo je priopćenje Bože Petrova i izjave drugih lidera Mosta u kojima navode uvjete Mosta za suradnju s mogućim budućim partnerima (prvo pet, pa potom sedam uvjeta za moguću koaliciju s HDZ-om ili s SDP-om).

I premda bi se iz svadljivih tonova na relaciji HNS – Most moglo zaključiti da je vrlo mala vjerojatnost da će Most i Narodna koalicija nakon izbora slagati Vladu, realnost je bitno drugačija, uvjeravaju nas analitičari s kojima smo o ovoj temi razgovarali.

Strategija čelnika Narodne koalicije je, kako tvrde stručnjaci za politički marketing, izbiti što više lijevih protestnih glasača iz biračkog tijela Mosta (onih koji bi voljeli da Most koalira s lijevom koalicijom).

Da bi takve glasače odbili od Mosta, iz Narodne koalicije odašilju strelice prema Mostu i poruke da oni s Mostom ne mogu, jer su Most i HDZ praktički isti i jer su, tobože, sve već dogovorili oko poslijeizborne koalicije… Na taj način stvaraju predodžbu kako će Most gotovo sigurno koalirati s HDZ-om. Uz takvo javno mnijenje, protestni glasači ljevice neće glasati za Most, ali bi se u takvim okolnostima za Božu Petrova mogli opredijeliti mnogi protestni glasači desnice, odnosno HDZ-a, što je i cilj PR stratega Narodne koalicije, tvrde naši sugovornici.

A ako dobar dio desnih glasača glasa za Most, dok lijevo biračko tijelo odustane od Bože Petrova, to bi značilo da ljevica ostaje kompaktna, dok će se glasačko tijelo HDZ-a raspršiti prema centru, odnosno prema Mostu nezavisnih lista. U takvoj raspodjeli glasačkih listića, Narodna koalicija najdjačala bi HDZ, a onda bi s jačih pregovaračkih pozicija mogla sastavljati većinu.

I sve bi ovo, najvjerojatnije, ostalo na razini pretpostavke, da dvojica posjetitelja nedavno održane hokejaške utakmice u zagrebačkom Domu sportova nisu odlučili upozoriti javnost na, kako tvrde, besramno dogovaranje prljave političke trgovine na toj utakmici.

T. G. i B. M. (podaci poznati uredništvu) tvrde, naime, da su svojim ušima čuli da su Ivan Vrdoljak i Tihomir Orešković u VIP loži zagrebačkog Doma sportova, za vrijeme hokejaške utakmice, dogovarali uvjete buduće koalicije.

”U pauzi utakmice MedveščakHK Soči, koja je odigrana u ponedjeljak 29. kolovoza u zagrebačkom Domu sportova, Ivan Vrdoljak i Tihomir Orešković u VIP loži glasno su razgovarali o budućoj koaliciji Mosta i Narodne koalicije. Zajednički su zbrajali mandate na koje računaju te spominjali 61 mandat Narodne koalicije i 12 mandata Mosta. Govorili su da će Tihomir Orešković ponovno biti nestranački premijer. Spominjali su i nekretninu koju koristi Hrvatska narodna stranka u Teslinoj ulici 8 u Zagrebu, koju Orešković želi kupiti, odnosno prisvojiti, kako bi proširio svoj stan koji se nalazi točno iznad poslovnog prostora HNS-a u Teslinoj 8. Ivan Vrdoljak Oreškoviću je obećao da će to ‘srediti’, odnosno da će mu prepustiti taj prostor, pod uvjetom da dođe do koalicije Mosta i Narodne koalicije s Oreškovićem kao premijerom”, ispričao nam je T. G. iz Zagreba (podaci poznati uredništvu) te nam ustupio fotografije Ivana Vrdoljaka i Tihomira Oreškovića snimljene, kako tvrdi, za vrijeme opisanog razgovora u VIP loži Doma sportova.

Naš sugovornik kaže da nije isprva mogao vjerovati da tako visoko pozicionirani političari i dužnosnici javno dogovaraju najprljaviju moguću političku trgovinu. No, u nastavku razgovora kojega je, kako reče, slušao iz neposredne blizine i definitivno se, veli, uvjerio da predsjednik HNS-a i aktualni premijer RH dogovaraju koaliciju u kojoj je ulog i poslovni prostor u Teslinoj 8, inače u vlasništvu države Hrvatske (DUUDI).

Istu priču ponovio nam je i B. M. iz Zagreba (podaci poznati uredništvu), koji je hokejašku utakmicu također pratio iz VIP lože i koji je potvrdio da je čuo kako Orešković i Vrdoljak dogovaraju koaliciju, prebrojavaju mandate, spominju 61 mandat Narodne koalicije i 12 mandata Mosta te pregovaraju o prostoru HNS-a u Teslinoj 8. I sugovornik B. M. tvrdi da je Vrdoljak obećao Oreškoviću ‘srediti’ prostor u Teslinoj, uz uvjet da dođe do koalicije Mosta i Narodne koalicije te do formiranja Vlade u kojoj bi Orešković bio nestranački premijer!

Osim što su nam ustupili svoje fotografije s Oreškovićem i Vrdoljakom snimljene u VIP loži Doma sportova (zamolili su ih za selfi kako bi imali potvrdu zajedničke pristutnosti istom događaju), naši sugovornici napominju da su spremni, ako bude trebalo, javno i na sudu posvjedočiti o svemu što su čuli te večeri u Domu sportova u razgovoru čelnika HNS-a i tehničkog premijera Republike Hrvatske. A ići će, kažu, i na poligrafsko tektiranja, ako bude trebalo.njih dvojica o stanu

Pojašnjavaju potom da su bili zgroženi spoznajom da se volja hrvatskih birača izigrava kroz prljavu političku trgovinu u kojoj se trguje vrijednim državnim nekretninama (nekretnina koju koristi HNS u Teslinoj 8) za osobnu korist. Zato su, kažu, i odlučili obratiti se novinarima, kako bi i šira javnost doznala za dogovore aktualnog hrvatskog premijera i dojučerašnjeg ministra gospodarstva.

Nakon razgovora s T. G. i B. M., pokušali smo istražiti navode naših sugovornika. Doznali smo da je ispod stana obitelji Orešković u Teslinoj 8 (premijerova supruga Sanja Orešković upisana je kao vlasnik stana od gotovo 300 kvadrata) uistinu prostor u vlasništvu Republike Hratske kojega trenutno koristi HNS-ova podružnica Donji Grad. U Gradsko stambeno komunalnom gospodarstvu (koje vodi brigu o većini nekretnina u Gradu Zagrebu) doznali smo da je taj prostor svojedobno bio dodijeljen udruzi Teniski centar Iva Majoli, na preporuku Hrvatskog teniskog saveza. To je bilo u vrijeme kada je Gradom Zagrebom vladala koalicija SDP-HNS i kada je gradonačelnica bila Vlasta Pavić, te kada je predsjednik Hrvatskog teniskog saveza bio HNS-ov Radimir Čačić. Godine 2005. utvrđeno je vlasništvo RH nad poslovnim prostorom u kojem se sada nalazi HNS-ova podružnica Donji Grad, doznali smo od naših izvora.

U Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu doznali smo da je veći dio prostora u zgradi u Teslinoj 8 u vlasništvu DUUDI-a, odnosno Državnih nekretnina d.o.o., dok je premijerova supruga Sanja Orešković stan na drugom katu zgrade kupila od privatnog vlasnika.

Doznali smo, osim toga, da je u zgradi u Teslinoj 8 (koja posjeduje i prostrano dvorište) svojedobno bila smještena i najveća hrvatska novinska kuća – Pavićev Europapress holding te Hrvatski akademski športski klubovi Mladost te stranka Hrvatski istinski preporod (HIP).

No, dođe li uistinu do dogovora o prodaji ili ustupanju državnog prostora – kojega trenutno koristi HNS – obitelji Orešković, najveći dio nekretnine u strogom centru hrvatske metropole pripao bi aktualnom tehničkom premijeru u čijoj biografiji stoji i da je, prije nego je postao hrvatski premijer, bio predsjednik Uprave ‘Aspera nekretnine d.o.o.’, dakle tvrtke koja se bavi nekretninama.

I ovaj podatak lako je provjeriti u službenoj biografiji Tihomira Oreškovića.

Što na sve navedeno kažu tehnički premijer Tihomir Orešković, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, te Božo Petrov, predsjednik Mosta, pokušali smo doznati uz pomoć glasnogovornika Vlade RH, HNS-a te Mosta nezavisnih lista.

”Je li gospodin Orešković u ponedjeljak 29. kolovoza u Domu sportova u Zagrebu prisustvovao hokejaškoj utakmici Medveščak- HK Soči te je li tom prigodom u VIP loži razgovarao s Ivanom Vrdoljakom, predsjednikom HNS-a? Je li tehnički premijer Orešković s gospodinom Vrdoljakom tom prigodom razgovarao o budućoj koaliciji Mosta i Narodne koalicije uz pretpostavku da će on, Tihomir Orešković, u toj koaliciji ponovno biti nestranački premijer?

Jesu li u tom razgovoru Orešković i Vrdoljak spominjali i neke uvjete za sklapanje koalicije Mosta i Narodne koalicije s gospodinom Oreškovićem kao premijerom? Jesu li tom prigodom Orešković i Vrdoljak razgovarali o nekretnini u Teslinoj ulici broj 8, odnosno o prostoru na prvom katu u kojem se sada nalazi podružnica Hrvatske narodne stranke?

Je li bilo govora o mogućnosti da gospodin Orešković otkupi, odnosno preuzme taj prostor pod određenim uvjetima od Hrvatske narodne stranke, odnosno od DUUDI-a, kako bi svoj stan, koji se nalazi na drugom katu iste zgrade, proširio i na prvu etažu?  Je li gospodin Vrdoljak obećao tom prigodom načelno gospodinu Oreškoviću da će ‘pitanje poslovnog prostora u Teslinoj 8 srediti’, odnosno omogućiti mu da ga kupi ili na drugi način preuzme, uz pretpostavku da dođe do koalicije Mosta i Narodne koalicije s Oreškovićem kao premijerom?

Jesu li Orešković i Vrdoljak tom prigodom brojali moguće mandate nove koalicije te jesu li spominjali 61 mandat Narodne koalicije i 12 mandata Mosta, koji bi, uz još nekoliko mandata, trebali biti dovoljni za većinu u Saboru i formiranje vlasti nakon predstojećih parlamentarnih izbora? Zna li gospodin Orešković da je nekoliko svjedoka čulo razgovor njega i gospodina Vrdoljaka o političkoj trgovini u kojoj se spominjao i prostor u Teslinoj 8, u VIP loži Ledene dvorane Doma sportova?

Kako Tihomir Orešković komentira činjenicu da je s Ivanom Vrdoljakom na javnom mjestu dogovarao političku trgovinu koja se kosi s etikom i moralom i protivna je Etičkom kodeksu te prijeti da izigra volju birača u Republici Hrvatskoj?”, upitali smo tehničkog premijera Tihomira Oreškovića…

Nakon višekratnog upornog nazivanja Službe za odnose s javnošću Vlade RH i ustrajavanja na dobivanju odgovora premijera Oreškovića (upit smo poslali u prošli petak), u ponedjeljak kasno popodne stigao nam je odgovor iz Vlade u kojem oni demantiraju gore opisani razgovor, dijalog za kojega su nam naši sugovornici rekli da će ga, ako treba, potvrditi i na sudu ina poligrafskom testiranju!

”Iz vaših pitanja jasno proizlazi pokušaj da se Sportski susret otvaranja nove sezone hokeja na ledu kojem su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, zastupnik Ivan Vrdoljak i veleposlanik Ruske Federacija Anvar Azimov pretvori u politički skandal za potrebe predizborne kampanje u kojoj predsjednik Vlade Tihomir Orešković niti ne sudjeluje. Sve što je navedeno u vašim pitanjima jest laž, konstrukcija i besmislica te predstavlja običnu provokaciju”, stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

Valja napomenuti da smo slična pitanja poslali i Ivanu Vrdoljaku, predsjedniku HNS-a, te Boži Petrovu, predsjedniku Mosta nezavisnih lista, no do objavljivanja ovog teksta oni nisu odgovorili na upite.

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se ovaj slučaj rasplesti te hoće li se doista pokazati da je sve samo ‘laž, konstrukcija i obična provokacija’.

A bilo bi zanimljivo doznati jesu li i Orešković te Vrdoljak spremni ići na poligrafsko testiranje…