STANARI TVRDE: Ministarstvo baš briga što se ZGRADA OBNAVLJA OPASNIM, zapaljivim materijalom STANARI TVRDE: Ministarstvo baš briga što se ZGRADA OBNAVLJA OPASNIM, zapaljivim materijalom
U ŽAJINOJ STRAHUJU OD POŽARA NOVOOBNOVLJENE ZGRADE!

STANARI TVRDE: Ministarstvo baš briga što se ZGRADA OBNAVLJA OPASNIM, zapaljivim materijalom

Zagreb 11. siječnja 2019. Promise.hr

Stanari Žajine 35, zgrade na kojoj traje energentska obnova, zabrinuti su za sigurnost. Tvrde da projektant koristi jeftine materijale koji nisu u skladu s propisima... STANARI TVRDE: Ministarstvo baš briga što se ZGRADA OBNAVLJA OPASNIM, zapaljivim materijalom

Stanari Žajine 35, zgrade na kojoj traje energentska obnova, zabrinuti su za sigurnost. Tvrde da projektant koristi jeftine materijale koji nisu u skladu s propisima i lako planu prilikom požara. Iako je sudski vještak ocijenio da je ovakva zgrada opasna za život, radovi se nastavljaju. Stanar Zdenko Pavić optužuje Ministarstvo graditeljstva da je stručne službe isključilo iz obnove, a zakazao je i Fond za zaštitu okoliša

Javna je tajna da se energetska obnova mnogih zgrada u Zagrebu, pa i u Hrvatskoj, ne izvodi onako kako bi trebalo, već se zgrade obnavljaju ‘napola’. Često se koriste jeftiniji i nedovoljno kvalitetni materijali, zbog čega i nakon obnove zgrade često i dalje gube toplinu, ili pak uopće ‘ne dišu’ zbog čega prostorije brzo postaju crne od vlage.

Na takve i slične nepravilnosti ustrajno upozorava Zelena lista i njezin predsjednik Nenad Matić, koji je danas održao press konferenciju, zajedno s nekoliko stanara ispred zgrade u Žajinoj ulici na Trešnjevci.

Stanari Žajine 35 na Trešnjevci, zgrade na kojoj traje energentska obnova, istaknuli su da su zabrinuti  za svoju sigurnost. Tvrde da projektant koristi jeftine materijale koji nisu u skladu s propisima i lako planu prilikom požara, a resorno ministarstvo optužuju da je u provođenju projekta zakazalo.

Gotovo godinu dana traje obnova spomenute zgrade. Radovi se primiču kraju, a na apele i pritužbe stanara nadležne institucije ne reagiraju. Iako je sudski vještak za zaštitu od požara ocijenio da je ovakva zgrada opasna za život, radovi se nastavljaju. Stanar Zdenko Pavić optužuje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da je stručne službe isključilo iz obnove, a zakazao je i Fond za zaštitu okoliša.

– Fond uopće nema ljudi koji bi taj arhitektonski i građevinski projekt mogli provjeriti. Zamislite, te projekte provjeravaju ekonomisti! To je kao da mesar ide operirati nekoga u bolnicu, rezultat se ne zna kakav će biti, a to se događa i ovdje.

Inspektorat protupožarstva procijenio je da je, zbog starosti zgrade, u obnovi potrebno koristiti najkvalitetnije materijale, no to se ovdje ne događa. Iako je za zgrade više od 11 metara propisano korištenje kamene vune, kako tvrde stanari, projektant je zgradu prikazao kao nižu kako bi mogao koristiti jeftiniji i manje siguran – stiropor. Stanar Zdenko živi na 4. katu koji je viši od 11 metara i strahuje za svoju sigurnost.

”Morate znati da stiropor, bez obzira o kojoj se vrsti radi, svojim dimom ubija odrasle ljude u roku 6 minuta, a djecu u roku od jedne do dvije minute”, upozorio je.

I stanar Igor Krsnik tvrdi da sigurnosne mjere nisu adekvatno provedene. – Projektant je mnogo stvari previdio i nije ih uveo u projekt poput unutarnjih klupica u stanovima, a upitna je i kvaliteta stolarije. Sigurnosne mjere su dodatno ugrožene i time što izvođači imaju pregršt kooperanata i tvrtki s kojima rade, čiji zaposlenici puše u prostorijama sa zapaljivim materijalom. –

Predsjednik Zelene liste Nenad Matić upozorio je da se energetska obnova zgrada i kuća diljem zemlje izvodi protivno pravilima struke. Fond za zaštitu okoliša dosad je sufinancirao energetsku obnovu oko 430 zgrada i 9 tisuća 300 obiteljskih kuća, a oko 700 milijuna kuna prikupljeno je ekološkim prirezima hrvatskih građana i tvrtki.

No obnova, tvrdi Matić, nije kvalitetno provedena.

”Na završenim zgradama nije napravljen termovizijski nazdor kojim se vidi gdje se na zgradi gubi energija. Nije napravljena niti termovizijska provjera stanja prije obnove da se može usporediti sa situacijom nakon obnove. Fond za zaštitu okoliša bi također trebao poraditi na stručnosti izvođača, oni nemaju specijalizirane projektante za energetsku obnovu zgrada, nema ni dovoljno fasadera, a govorimo o poslu ukupno vrijednom milijardu i 300 milijuna kuna. Mi tražimo bolju kontrolu svih resornih ministarstava, ali i Fonda za zaštitu okoliša i energetike. –

U konkretnom primjeru u našem gradu, osim na stanove u zgradi u Žajinoj 35, požar bi se preko stiropora proširio i na okolne zgrade, a loše izvedeni radovi ugrozili bi život 70-ak osoba. Zato stanari apeliraju na nadležne da ne štede na materijalima, jer ljudski život nema cijenu!

FOTO: Zelena lista

Komentari