Starešina: Todorić će POKOPATI hrvatsku ELITU; Lovrinović: Zbog Agrokora PADA VLADA! Starešina: Todorić će POKOPATI hrvatsku ELITU; Lovrinović: Zbog Agrokora PADA VLADA!
Da Todorić počne listati svoju crnu bilježnicu i govoriti što zna, doista bi mogao demontirati cijelu hrvatsku tranziciju. Zato ovo nije kraj. Već samo... Starešina: Todorić će POKOPATI hrvatsku ELITU; Lovrinović: Zbog Agrokora PADA VLADA!

Da Todorić počne listati svoju crnu bilježnicu i govoriti što zna, doista bi mogao demontirati cijelu hrvatsku tranziciju. Zato ovo nije kraj. Već samo početak, ističe Višnja Starešina, dok profesor Lovrinović upozorava na veliku pljačku umirovljenika kroz financiranje Todorićevih tvrtki!

Poznata novinarka Višnja Starešina u posljednjem je broju Lidera analizirala kakve bi sve koristi (a ne štete), Hrvatska mogla imati od Ivice Todorića, odnosno njegove ‘crnje knjižice‘, ako ovaj ustraje u razotkrivanju mračnih tajni hrvatske političke i tranzicijske ‘elite’. Zaključak Višnje Starešine je optimističan: Todorić bi mogao posve razotkriti te pokopati većinu takozvane ‘elite’, a u stvari ponajvećeg hrvatskog šljama!

”Lako je s visoke političke pozicije pozivati institucije da odrade svoj posao ako ih kontrolirate. A to je istinski slučaj i istinski odnos moći u demokratski nereformiranoj Hrvatskoj, u kojoj neovisno pravosuđe nikad nije zaživjelo. Samo je totalitarni oblik kontrole iz jednopartijskog sustava predizajniran u oligarhijski oblik kontrole u višestranačkom sustavu. Čak i s manje-više istim igračima u manje-više istim ulogama. Samo je mnogo veće bogatstvo bilo na pladnju za izravno (samo)posluživanje. Zato su s lakoćom tu mantru o institucijama ponavljali najviši hrvatski dužnosnici u posljednjih dvadesetak godina, počevši od bivšega dvostrukog predsjednika države Stipe Mesića koji ju je, ako me pamćenje služi – i lansirao kao geslo.

Kad god bi se javno podsjetilo na neku njihovu sumnjivu epizodu u kojoj su na temelju političke ili institucionalne moći grabili za sebe novac i ‘blago’ – pozivane su institucije. Neka rade. I dokle god bi ‘osumnjičeni’ bio u poziciji vlasti ili pod zaštitom vladajuće oligarhije, mogao je biti siguran da institucije nikad neće stići do njega i njegova slučaja. Jer institucije moraju najprije kazniti onu masu razbojnika i podlaca koji su prevarili državu za petsto kuna na PDV-u. Jedini na kojemu su institucije proradile bio je bivši premijer Ivo Sanader. Ali i to potvrđuje pravilo. Proradile su tek nakon što je prognan iz kruga oligarhije moći. No Ivica Todorić nije Ivo Sanader. Ivo Sanader održavao je, baš kao i njegovi prethodnici i nasljednici, političko-gospodarsku hobotnicu državnim, što se u nas smatra ničijim, novcem. Pritom zagrabivši više od uobičajene norme. Ivica Todorić održavao je taj sustav formalno svojim novcem, i to u bolesnoj simbiozi: on je održavao i hranio političko-institucionalnu oligarhiju, oligarhija je održavala i hranila njega. I on i Agrokor mogli su rasti i opstati u takvu sustavu jedino na taj način. Ali za razliku od Ive Sanadera, koji je sa svakim razotkrivanjem političko-gospodarske hobotnice mogao samo dublje ukopati sebe, Ivica Todorić može dijelom ekskulpirati sebe, a razotkriti i ukopati cijelu oligarhiju koja već četvrt stoljeća upravlja sustavom dogovorne politike i dogovorne ekonomije. U njegovoj bilježnici, o čijem se postojanju otpočetka nagađa (jer kakav bi to Imoćanin bio da sve dužnike i njihove dugove nije uredno zabilježio), zapisana je cijela povijest hrvatske tranzicije, s vrlo konkretnim ulogama i ulozima.

Zato je primjetnu nervozu izazvala njegova blogerska najava da će se suprotstaviti ‘zajedničkom zločinačkom pothvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika koji se skrivaju iza institucija države’ i da će, kad prikupi dokaze, oni ‘izgubiti svoje privilegije i nestati s političke scene’. Njegova najava političke obrane može se tumačiti kao spremnost da izvuče svoju crnu bilježnicu na svjetlo dana.

Ovo je s Todorićeve strane prva najava da bi se mogao braniti aktivno, izvan hrvatskih granica, u političkoj, a ne u sudskoj areni. Ukratko, da bi mogao početi govoriti – kako je, zapravo, sve počelo i kako je sve nastalo.

A da Ivica Todorić uistinu počne listati svoju crnu bilježnicu i govoriti ono što sve zna, doista bi mogao demontirati cijelu hrvatsku tranziciju – cijelu bolesnu spregu između politike i institucija te kapitala od koje ni hrvatska politika ni hrvatsko poduzetništvo nikad nisu mogli istinski prodisati. Tako bi, zaista, mogao i diskvalificirati i javno pokopati većinu aktualne političke i institucionalne hrvatske elite. Zato ovo nije kraj. Već samo početak.

Prve mačiće koje sljedećih dana mediji javno ponude na pladnju kao glavne Todorićeve suradnike u procesu političkog preuzimanja Hrvatske zato uopće ne treba uzimati ozbiljno. Pravi mačori još predu i procjenjuju situaciju iz duboke pozadine”, piše Višnja Starešina u Lideru. Cijeli njen tekst možete pročitati OVDJE.

Slično razmišlja i predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, profesor financija, dr. Ivan Lovrinović. On je izjavio da se rad saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor, čiji je i on član, ne smije ukinuti jer javnost treba saznati istinu, te ocijenio kako je Agrokor toliko važan i velik problem da ako Vlada zbog ičega padne, bit će to baš zbog toga koncerna.

“Ne smije se onemogućiti i ukinuti rad povjerenstva, i predsjednica je stala na naši stranu, a ako do toga dođe, mi ćemo nastaviti istraživanje jer je ugrožena demokracija i transparentnost u Hrvatskoj”, naveo je Lovrinović na Hrvatskom radiju.

No, na svojoj Facebook stranici upozorio je i na veliku pljačku umirovljenika kroz financiranje Todorićevih tvrtki!

”PENZIONERI, ZNATE LI ZA OVO?

Pred sam Božić 2012.  Ledo je, kao dio koncerna Agrokor, obavio dokapitalizaciju emitirajući 93750 dionica koje su prodane po 8000 kuna. Mirovinski fondovi su kupili 70 posto ukupne emisije, dakle 65600 dionica plativši Ledu za njih ukupno 525 milijuna kuna.
Nastupom krize u Agrokoru dionica počinje padati, a posebno 3.11.2017. godine kada se srozala na 603 kune. Toga dana vrijednost tih kupljenih dionica, u posjedu mirovinskih fondova, iznosila je 39,572.000 kuna. Dakle, izgubili su 485,428.000 kuna.

Preciznije rečeno, umirovljenici su ostali bez tog iznosa novca za svoje buduće mirovine i to iz drugog mirovinskog stupa.

Koliko sam uspio vidjeti obvezni mirovinski fondovi su od početka krize Agrokora minimalno smanjile svoj udio vlasništva u Ledu jer nitko nije htio kupovati dionice, pa je ovaj izračun prilično točan..

No, nisu svi oko tog zabrinuti, Tako ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ne doživljava ovo kao nešto važno rekavši:
“Ono što bih svakako želio reći našim umirovljenicima i starijim sugrađanima je da mirovine nisu ugrožene, održivost i stabilnost mirovinskog sustava je neupitna, i prvog i drugog mirovinskog stupa, i svatko tko tvrdi drugačije ponaša se vrlo neodgovorno prema hrvatskim građanima”.

Ima čovjek pravo, pola milijarde gubitka i nije neki novac za onoga tko ne razumije kako se on zarađuje.

Zato stalno govorim i ponavljam da se novcem penzionera mora upravljati odgovorno i ne izlagati ih riziku. Mirovinski sustav je ugrožen i mora se reformirati. Mirovinski fondovi moraju umirovljenicima položiti račune za ovaj promašaj’, ističe profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i saborski zastupnik Ivan Lovrinović.

Komentari