ŠTITI li i nova vlast bankarsko-odvjetničku MAFIJU? Na vlasti su, a kao da ih se to ne tiče! ŠTITI li i nova vlast bankarsko-odvjetničku MAFIJU? Na vlasti su, a kao da ih se to ne tiče!
Neno Koljaja upozorio je da oštećeni rješenje problema traže i u samoubojstvu. Nansi Tireli podsjetila je da je HDZ u oporbi tražio da se... ŠTITI li i nova vlast bankarsko-odvjetničku MAFIJU? Na vlasti su, a kao da ih se to ne tiče!

Neno Koljaja upozorio je da oštećeni rješenje problema traže i u samoubojstvu. Nansi Tireli podsjetila je da je HDZ u oporbi tražio da se onemogući djelovanje štedionica koje su ilegalnim kreditima upisivale založna prava na nekretninama te da se onemoguće ovrhe na kućama, a sada – kada to mogu provesti – odjednom šute!

prosvjed ovrheDesetine nezadovoljnih građana okupilo se u srijedu ispred Državnog odvjetništva RH prosvjedujući protiv kreditnih Reiffeisen zadruga koje, kako tvrde, u dužničkom ropstvu drže 100.000 građana te kažu da, unatoč više stotina podnesenih kaznenih prijava, USKOK skriva kriminal i ne poduzima ništa, dok građani tri godine strepe pred ovrhama i deložacijama.

Neno Koljaja iz inicijative Oštećenici RBA zadruga kazao je da okupljeni, nezadovoljni pravosuđem i pravosudnim institucijama, pred DORH-om prosvjeduju zbog kreditnih ureda, tvrtki i zadruga koje su, tvrdi, nelegalno isplaćivale kredite na području Hrvatske, bez registrirane djelatnosti i potrebnih dozvola.

“Potom su austrijske zadruge ‘legalno’ provodile ovrhu nad imovinom hrvatskim građana, i uz pomoć sudskih odluka ostavljali bez imovine i izbacivali na cestu, ovršili račune, a sve na nezakonit i protuustavan način”, kazao je Koljaja. Upozorio je na pojavu da oštećeni rješenje problema traže i u samoubojstvu. “Koliko nas još treba umrijeti da se kriminal zaustavi”, upitao se.

Na transparentima se moglo pročitati “Moratorij na ovrhe Reiffeisen zadruga”, “Poništite nelegalne ugovore”, “Rješenje donijeto u nedjelju nije omaška nego produžena ruka mafijaška”,”Od dogovorenih sudskih odluka narodu je muka”, “USKOK i DORH – legla institucionalno organiziranog kriminala”…

Oštećenici tvrde da su pravosudne institucije korumpirane i ispremrežene nepotizmom, te da skrivaju kriminal i kriminalne aktivnosti koje su uzrok teškog socijalno-gospodarskog stanja.

Činjenica da više od tri godine DORH i USKOK nisu oštećenicima uputili odluku o kaznenim prijavama, podnesenim protiv nelegalnih aktivnosti austrijskih zadruga i kreditnih ureda na području Hrvatske, govori o nefunkcionalnosti tih institucija.

Oštećenici su već dugi niz godina izloženi nerazumnom teroru, troškovima i dugotrajnim sudskim parnicima, dokazujući nešto što je odavno dokazano, upozoreno je na prosvjedu.

Od DORH-a i USKOK-a su zatražili da se u zakonskom roku obavijeste svi oštećenici o poduzetim radnjama, te u slučaju odustajanja od gonjenja počinitelja kaznenih djela po službenoj dužnosti, to prepusti prijaviteljima kaznenih djela – oštećenicima.

Pozvali su institucije na rješavanje statusa ovršenika i blokiranih, donošenje Zakona o ništetnosti ugovora bez registrirane djelatnosti i potrebnih dozvola za obavljanje financijskih poslova.

Prosvjednici su potom krenuli prema Markovom trgu kako bi Vladi RH pismeno predali svoje zahtjeve.

Nakon prosvjeda, u Saboru je zanimljivu press konferenciju održala Nansi Tireli, predsjednica Hrvatskih laburista, koja se zadnjih godina zalagala za rješavanje ove problematike. Argumentirano i s punim pravom Tireli je prozvala vladajuće MOST i HDZ, kazavši da još nisu shvatili da su na vlasti, jer se i dalje ponašaju kao da su oporba. Umjesto da isti tren kroz saborsku proceduru i vladine uredbe riješe problem oštećenika ilegalnih Reiffeisen štedno kreditnih zadruga, oni u Saboru traže stanku, pa govore isto ono što je oporba govorila prije tri godine o ovome problemu?! Nikako da shvate da su izbori odavno prošli, da je Vlada odavno formirana i da su oni ti koji trebaju kreirati politiku i poduzimati mjere koje građani očekuju, a ne netko drugi.

Mostov Miro Bulj je, da podsjetimo, ujutro u Saboru tražio stanku, kako bi pozvao premijera Tihomira Oreškovića, potpredsjednike vlade Tomislava Karamarka i Božu Petrova, predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović i DORH da se istraži dokumentaciju i pokrene kolektivna tužba oštećenika Reiffeisen štedionica.

Zbog toga su laburisti odlučili ponovno u proceduru uputiti zaključak koji su i lani predlagali Saboru, no nije prošao, a to je da se zaduži Vladu da bez odgađanja donese odluku kojom se obustavlja provođenje ovrha i deložacija od strane ovih štedionica nad nekretninama građana – korisnika spornih kredita do okončanja istražnih radnji i sudskih postupaka pokrenutih na temelju privatnih tužbi građana i utvrđivanja zakonitosti financijskog posredovanja, poslovanja i kreditnih odnosa.

Također su odlučili u proceduru uputiti i prijedlog zaključka koji je lani dao HDZ, no bivša Vlada ga nije prihvatila – a to je da se zadužuje Vlada da zajedno s HNB-om i mjerodavnim tijelima državne uprave poduzme sve pravne mjere iz svog djelokruga da se onemogući ilegalno djelovanje stranih pravnih osoba, odnosno spornih štedionica, na teritoriju RH koje su ilegalnim plasmanima kreditnih sredstava upisivali založna prava na nekretninama te da se poduzmu sve mjere za zaštitu hrvatskih državljana i onemogući provođenje ovrha na nekretninama i ugrožavanje egzistencije kreditnih dužnika.

”U studenom 2013. slušali smo istu retoriku kao i danas, a ništa se nije dogodilo od tada. Tada su larubisti pisali ministru financija i ministru pravosuđa i DORH-u da hitno sjednu za stol i dogovore aktivnosti za zaštitu građana od lihvarenja. U velječi 2015. u saborsku su procesudu upućena dva zaključka koji se tražilo od Vlada da donesu uredbu kojim bi se ovrhe i deložacije spriječile do okončanja svih istražnih radnji temeljenih na tisućama kaznenih prijava koje su podnijeli oštećenici. Potaknuti današnjom neozbiljnošću Mosta, u saborsku proceduru ponovno smo uputili zaključak u kojem u prvoj točki stoji isti onaj zahtjev kojeg je HDZ uputio kao tadašnja oporba, a u drugoj točki naš zahtjev kojeg smo tada uputili. Nadamo se da će HDZ, sada kada je na vlasti, riješiti problem, korisnika Reiffeisen zadruga na isti način kako ih je obećavao riješiti dok je bio u oporbi. Vjerujem da će Most napraviti ozbiljan pritisak prema Vladi, osobito preko svog ministra pravosuđa, da se ovaj zaključak prihvati. Moram reći da se radujemo rukama HDZ-ovaca i Mostova koji će ovaj zaključak donijeti, da Vlada hitno reagira. Ako se to ne dogodi, bit ćemo svjedoci toga da građani nisu žrtve samo Reiffeisen zadruga već i demagogije i lažne brige vladajućih stranaka koje – dok su u predizbornim kampanjama i u oporbi – znaju rješavati probleme, a kada dođu na vlast za te iste probleme prozivaju u petminutnim stankama”, istaknula je Tireli na pressici.

Dodala je potom da je Most sada u situaciji da ima dva ministra u dva najvažnija resora: ministra pravosuđa i ministra unutarnjih poslova.

”To su dva najvažnija resora za zaštitu oštećenika Reiffeisen štedno kreditnih zadruga. Zakon o potrošačkom kreditiranju je jasan. Oštećenici su podnijeli tužbe zbog ništetnosti ugovora i kaznene prijave bog nelegalnog poslovanja Reifeisen zadruga u RH. No, sudovi ne poštuju zakon, imaju nejednako postupanje, neki suci taj zakon o potrošačkom kreditiranju tumače na jedan, drugi na drugi način, što dovodi do nedopustivog nejednakog postupanja. Nekretnine se i dalje oduzimaju, kaznene prijava i tužbe zbog ništetnosti ugovora sudovi ne uzimaju u obzir. Mi ozbiljno prozivamo ministra pravosuđa da ovo kvalitetno riješi. Iskreno se nadam da će prva točka Vijeća za suradnju biti rješavanje pitanja i zaštita oštećenika Reiffeisen zadruga, zaključila je Nansi Tireli na press konferenciju u Saboru.

A da doista živimo u kaotičnoj i bespravnoj džungli, dok u Saboru svakodnevno svjedočimo teatru apsurda, potvrdili su i čelnici udruge Blokirani objavom još jednog ‘bisera’ koji potvrđuje da se Hrvatska ne može smatrati uređenom pravnom državom

”Da država vrši pravno nasilje nad svojim građanima selektivno primjenjujući Ovršni zakon govori najnoviji podatak da Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa ima 21.000.000 kuna nepodmirenih obveza. Dok se građane može blokirati i ovršiti po svim računima jer ovršni postupci nisu utvrđeni praničkim postupkom, ovo jasno ukazuje da u Hrvatskoj kontrolnog mehanizma nema, da je diskriminacija moguća, i građanska i ljudska, i da se ona provodi. U Hrvatskoj su za dug krivi isključivo građani, pa čak i kada nisu krivi. Nemaju mogućnost obraniti se od blokade FINA-e kao represivnog aparata države. Sve to, pravo u Hrvatskoj stavlja u red staljinističkog prava.
Blokirani građani nemaju 1000 kuna na mjesec za hranu, zbog čega i nema potrošnje, pa nema rasta BDP-a. Zar je to tako teško skopčati?”, napisali su Blokirani na svom facebook profilu.

Sudeći prema potezima nove vlasti, i blokirani i ovršeni i oštećenici RBA zadruga… još će se načekati pravde.

Ako ju uopće i dožive!

Komentari