ŠTO SE ČEKA?! Dok Vlada i HTZ ”spavaju”, sami pokrenuli peticiju u Nizozemskoj da Hrvatskoj vrati žutu oznaku ŠTO SE ČEKA?! Dok Vlada i HTZ ”spavaju”, sami pokrenuli peticiju u Nizozemskoj da Hrvatskoj vrati žutu oznaku
TweetEmailPrint ”Naši prijatelji u Nizozemskoj pokrenuli su peticiju kojom bi Hrvatska dobila žutu oznaku, umjesto sadašnje narančaste. Trebaju 40.000 potpisa koje će predati vlastima... ŠTO SE ČEKA?! Dok Vlada i HTZ ”spavaju”, sami pokrenuli peticiju u Nizozemskoj da Hrvatskoj vrati žutu oznaku


”Naši prijatelji u Nizozemskoj pokrenuli su peticiju kojom bi Hrvatska dobila žutu oznaku, umjesto sadašnje narančaste. Trebaju 40.000 potpisa koje će predati vlastima kako bi dopustili svojim građanima i građankama nesmetan dolazak u Lijepu našu. Pokažimo još jednom da jesmo sigurna zemlja za turiste”, napisali su administratori FB stranice Glas poduzetnika i pozvali građane da potpišu peticiju i tako spase onoliko radnih mjesta i prihoda koliko se spasiti da. Prije toga su proveli anketu u kojoj su upitali građane kako ocjenjuju reakciju Ministarstva turizma, Vlade RH, HTZ-a i diplomacije u komuniciranju prema drugim državama i prenošenju poruke da je Hrvatska sigurna turistička destinacija. Velika većina anketiranih odgovorila je da je reakcija Vlade i svih navedenih bila ‘jako loša, kao da ne postoje!’

Nakon što su javno prozvali Hrvatsku turističku zajednicu, Ministarstvo turizma i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog ne-činjenja u situaciji kada bi sve trebali učiniti da pokušaju koliko toliko spasiti turističku sezonu, Udruga Glas poduzetnika, otišla je korak dalje te su inicirali pokretanje peticije u Nizozemskoj, kako bi tamošnja vlada promijenila svoj stav prema Hrvatskoj (dali su preporuke svojim državljanima da bi zbog korone valjalo izbjegavati Hrvatsku).

”Dragi članovi grupe, sad je vrijeme da se pokažemo! Naši prijatelji u Nizozemskoj inicirali pokretanje peticije –  kojom bi Hrvatska dobila žutu oznaku, umjesto sadašnje narančaste. Trebaju 40.000 potpisa koje će predati vlastima kako bi dopustili svojim građanima i građankama nesmetan dolazak u Lijepu našu. Link na peticiju je OVDJE.

Idemo pokazati što može UGP i podržimo ih potpisom. Pokažimo još jednom da jesmo sigurna zemlja za turiste. Tu nas je preko 60.000, idemo do kraja!”, napisali su administratori Facebook stranice Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0.

Prije toga su proveli anketu na istoj stranici u kojoj su upitali članove i posjetitelje kako ocjenjuju reakciju Ministarstva turizma, Vlade RH i Hrvatske turističke zajednice i hrvatske diplomacije u komuniciranju prema drugim državama i prenošenju poruke da je Hrvatska sigurna turistička destinacija.
Velika većina anketiranih odgovorila je da je reakcija Vlade, Ministarstva turizma, HTZ-a i hrvatske diplomacije bila ‘jako loša, kao da ne postoje‘.
Udruga Glas poduzetnika u srijedu je, podsjetimo, upozorila da nakon što je Nizozemska stavila Hrvatsku na narančastu listu, nizozemski turisti otkazuju ljetovanja u Hrvatskoj. U toj udruzi vjeruju kako su oni samo prvi u nizu pa postavljaju pitanje HTZ-u i ministarstvima vanjskih poslova i turizma – što rade.

U svom priopćenju pod naslovom “Što se čeka?“, upozoravaju da se ovih dana, u špici sezone, događaju najgori scenariji u turizmu – otkazuju se rezervacije, autobusi puni gostiju na granici se okreću i vraćaju u matične zemlje, strane turističke agencije otkazuju aranžmane, države EU stavljaju Hrvatsku u narančaste boje i to bez najave i konkretnog razloga jer Hrvatska se trenutačno po broju zaraženih nikako ne ubraja u rizične zemlje za putovanja.

“Od jučer nas je Nizozemska obojala narančastim. Sve se odigralo preko noći. Bez objašnjenja smo uvršteni u rizičnu zonu. Masovno se otkazuju aranžmani svih vrsta, od hotelskih, onih malih iznajmljivača, prijevoza i transfera do rezervacije stolova u restoranima. I ne ostaje samo na Nizozemskoj, kreće lančana reakcija i ostalih zemalja. I to u samoj špici sezone!”, navode u svom priopćenju.

Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ), na čelu s direktorom Kristjanom Staničićem, pitaju što rade. “Reagiraju li promptno ili samo prate situaciju? Jesu li ranije znali za ovo ili ih je ova informacija i ovo stanje zadesilo kao i cijeli turistički sektor na Jadranu? Pregovaraju li, rade li na rješavanju problema zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova RH?”, navode dalje u svom priopćenju.

Ističu da su hrvatska turistička područja su i dalje sigurna, nema žarišta, lokalno se brzo reagira, izdane su upute za goste u slučaju zaraze. S ovakvim stanjem može se raditi kao i do sada, smatraju. “Što se, dakle, događa u samoj špici sezone da nam gosti otkazuju rezervacije?”, pitaju.

“Odbor za turizam i ugostiteljstvo UGP-a je već nekoliko puta upozoravao na ovakvu situaciju i izostanak hitne i konkretne akcije HTZ-a. Već smo ranije objavljivali članke u stranim medijima u kojima je stajalo kako je hrvatski turizam siguran, kako su zone na Jadranu sigurne, kako nema žarišta te da su hrvatski turistički radnici itekako svjesni situacije i rade sve na zaštiti svih gostiju.

To smo objavili mi, UGP, a ne oni čiji je to posao. Oni i dalje samo broje goste na granici, pričaju o postocima i broju noćenja te plaćaju skupe, promašene reklame“,  rekao je Vedran Jakominić iz Odbora za turizam i ugostiteljstvo UGP-a.

Od Stožera civilne zaštite Udruga traži da Hrvatsku podijeli u zone, jer su turističke destinacije su sigurne.

“Potrebno je razdvojiti jako zaražena područja od dijelova koji mogu živjeti normalno, naravno uz sve propisane mjere opreza. Slovenija je to već učinila umjesto nas. Što mi čekamo?”, navode u priopćenju.

Komentari