Što se opet kuha u BOSANSKOM LONCU? Ugnjetavanje i nepravda napokon, čini se, UJEDINILI HRVATE Što se opet kuha u BOSANSKOM LONCU? Ugnjetavanje i nepravda napokon, čini se, UJEDINILI HRVATE
TweetEmailPrint ”Ustavni sud je na temelju ustavne tužbe, koju sam podnio, donio odluku o vraćanju ustavnih odnosa konstitutivnih naroda. Tom odlukom Hrvatima se otvara... Što se opet kuha u BOSANSKOM LONCU? Ugnjetavanje i nepravda napokon, čini se, UJEDINILI HRVATE


”Ustavni sud je na temelju ustavne tužbe, koju sam podnio, donio odluku o vraćanju ustavnih odnosa konstitutivnih naroda. Tom odlukom Hrvatima se otvara mogućnost da biraju legitimne predstavnike u Domove naroda i Predsjedništvo BiH. S obzirom da je BiH u Daytonu podijeljena na dva entiteta i to jedan sa srpskom , a drugi s bošnjačkom većinom, izvorni Izborni zakon bio je dizajniran tako da Hrvati budu zastupljeni u oba entiteta s legitimnim predstavnicima. Nažalost, to nije definirano Izbornim zakonom.”, kaže zastupnik Ljubić

Piše Anto PRANJKIĆ

Bosna i Hercegovina, krhka mala zemlja na jugoistoku Europe, više od tri desetljeća je u središtu svjetske javnosti kao da se ne radi o zemlji koja je svoju državnost imala još u 12. stoljeću. Kao da povijest ne igra nikakvu ulogu u “bosanskom loncu”. Istini za volju, ova je mala zemlja bila i mjesto začetaka različitih pojava i događaja ( početak Prvog svjetskog rata), a danas “tapka” u mjestu i nikako da se pokrene. Posljednji opći izbori koji su održani prije nešto više od mjesec dana, ne samo  da nisu ništa popravili, nego su situaciju još više pogoršali, a nejasni zakoni omogućuju niz manipulativnih radnji, pa i onih na najvišoj razini. Zato nije niti čudno da su tamošnji Hrvati kao najmanji konstitutivni narod uvijek na udaru  i da se “koplja lome” preko njih.  Prema riječima dugogodišnje dopredsjednice HDZ BiH Borjane Krišto Hrvati kao konstitutivan narod zaslužuju svaku ustavnu, jednakopravnu i institucionalnu jednakost sa drugim konstitutivnim narodima.

– Stoga moram reći da smo odlukom Ustavnog suda u predmetuLjubić” dobili odluku koja je na jasan način kazala da se želi dekonstituirati hrvatski narod, kako bi im predstavnici drugog naroda birali predstavnike, kaže gospođa Krišto i navodi kako su politički predstavnici bošnjačkoga naroda i na prethodnim izborima iskoristili tu mogućnost i hrvatskom narodu izabrali predstavnika u najvišem organu upravljanja zemljom, a to je Predsjedništvo BiH.

Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch “donio” probleme Hrvatima BiH

U ovom trenutku politička situacija BiH je vrlo teška, nezavidna i komplicirana. Problem je u činjenici da su se opći izbori bili raspisali na način na koji nije bilo odredbe koja govori o kvotama izaslanika s prostora županija, tako da sada postoji problem u implementaciji rezultata izbora za zakonodavnu vlast, a to, prema riječima gospođe Krišto, dovodi do pat pozicije, jer se onda ne može formirati niti izvršna vlast. Dolazi, dakle, do paraliziranja cijelog političkog sustava.

Prema riječima zastupnika u Hrvatskom saboru, predsjednika Saborskog odbora za dijasporu i jednog od najviših dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora BiH Bože Ljubića, dekonstituiranje Hrvata krenulo je još 2002. godine kada je tadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice Wolfgang Petritsch nametnuo amandmane na Ustave entiteta, a koji nikada nisu legitimirani u parlamentima, a koji su u suprotnosti s Ustavom države BiH.

– Neustavni izborni zakon je samo izvedenica tih promjena i Ustavni Sud je na temelju ustavne tužbe, koju sam podnio, donio odluku o vraćanju ustavnih odnosa konstitutivnih naroda. Tom odlukom, koju je donio Ustavni sud Hrvatima se otvara mogućnost da biraju svoje legitimne predstavnike u institucije koje su Ustavom predviđene za zastupanje, a to su Domovi naroda i Predsjedništvo BiH. S obzirom da je BiH u Daytonu podijeljena na dva entiteta i to jedan sa srpskom većinom,a drugi s bošnjačkom većinom, izvorni Izborni zakon bio je dizajniran tako da Hrvati budu zastupljeni u oba entiteta sa svojim legitimnim predstavnicima. Nažalost, to nije definirano Izbornim zakonom. Reagirao je Ustavni sud, ali opet, nažalost, ta se odluka ne implementira, kaže zastupnik Ljubić, i napominje, kako su hrvatske političke stranke okupljene u Hrvatski Narodni Sabor dale svoj prijedlog kako bi se trebao izmijeniti Izborni zakon BiH.

– Međutim, bošnjačka strana opstruirala je donošenje tih izmjena, želeći ostvariti dominaciju u F BiH. I to je, glavni problem ne samo Hrvata u BiH, nego BiH kao države u cjelini, ističe Ljubić, obrazlažući to mišlju kako je sada BiH zarobljena u velikonacionalnim ambicijama dva većinska naroda, što dovodi do činjenice kako se država ne može posvetiti onim stvarnim problemima koje muče stanovnike svih nacionalnosti.

Ljubić ističe da su glavni krivci oni koji su sponzorirali Dayton i time blagoslovili i neustavne promjene. No, on je mišljenja da oni imaju mogućnost stanje i popraviti ako to uistinu žele. U tome svemu, ističe on, veliku ulogu može odigrati i Republika Hrvatska:

–  Hrvatska koja je bila članica Daytonskog mirovnog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira treba početi prakticirati svoje međunarodne obveze i prema tim  sporazumima pomoći Hrvatima u BiH. Važno je da se u Hrvatskoj stvori jedan konsenzus glavnih političkih čimbenika kada je u pitanju položaj Hrvata u BiH.

Prema riječima šefice hrvatske diplomacije Marije Burić-Pejčinović, još 2014. godine započeo je jači europski put BiH.  Tadašnja ideja je bila da se europski put i europska agenda sami po sebi razriješe, čime bi se razriješilo i pitanje  političke neravnopravnosti koja se odnosi na Hrvate. Međutim, to se nije dogodilo, kaže ministrica Burić-Pejčinović i ističe kako je kampanja za posljednje opće izbore počela prerano, što je dovelo do toga da se međusobno u BiH političke strane nisu mogle dogovoriti  kako implementirati Izborni zakon. Prema njezinom mišljenju, izbori su bili legalni, ali jedan dio državnog političkog tijela nije legalno izabran, čime je duh Daytona izigran. No, Hrvatska će ostati uz Hrvate u BiH kao i BiH u cjelini:

– Za BiH Hrvatska je susjedna prijateljska zemlja koja zaista ima mnoge vrlo važne veze i dugu granicu Europske unije s BiH, i zato je Hrvatska i zainteresirana da BiH bude stabilna država s kojom se mogu razvijati dobri odnosi. Svatko tko se zalaže za takav odnos bit će naš partner, kaže ministrica Burić-Pejčinović i ističe kako nije dobro graditi međudržavne odnose  na retorici jedne osobe, kao što ju ima gospodin Željko Komšić te da je retorika koju je imao u predizborno vrijeme, pa i neposredno nakon izbora loša vrsta dijaloga. Ona se nada da će sada ta retorika biti drugačija i da će Hrvatska dobro surađivati s Predsjedništvom  i drugim institucijama BiH.

Konačno, Hrvati jedinstveni

Svi naši sugovornici se slažu da Hrvati najprije rješenje nastalog problema moraju potražiti u BiH. U tom smislu vrlo je važno da Hrvati budu jedinstveni. Prema riječima Bože Ljubića, iako to nije bio slučaj prije izbora, Hrvati su shvatili da se problem može riješiti samo jedinstvenom političkom strategijom:

– Bez obzira što su za vrijeme prethodnih izbora hrvatske političke stranke nastupale u tri odvojena bloka, stanje se promijenilo na bolje.  Na sjednici Hrvatskog narodnog sabora koja je održana nakon izbora zavladalo je apsolutno zajedništvo gotovo svih hrvatskih političkih stranaka. Mislim da je negdje oko 95% hrvatskog političkog korpusa okupljenog u svim strankama na istoj platformi, a to je obrana prava hrvatskoga naroda. Ja u ovom momentu ne vidim razjedinjenost, ističe Ljubić i napominje da će sada biti najveći problem kako uvjeriti svjetske i europske političke čimbenike, da se Hrvatima ne smije ugrožavati zakonom zajamčena prava i kako ih uvjeriti da prihvate izmjene Izbornog zakona.

– Sama promjena Izbornog zakona ne rješava sve probleme. Još uvijek ćemo imati situaciju da Srbi u Republici Srpskoj imaju dominaciju, a Bošnjaci u FBiH. Međutim, to je pitanje koje se mora razriješiti u vremenu koje je pred nama. Vlast u BiH trebaju činiti samo legalno izabrani predstavnici naroda i do toga moramo doći u prvom koraku, zaključio je Božo Ljubić, zastupnik HDZ u Hrvatskom Saboru iz reda dijaspore, kojemu pripadaju i bosansko-hercegovački Hrvati.

U ovom trenutku u BiH je sve na početku. Vlast još uvijek nije formirana, a kad će biti ne zna se. Ovaj puta HDZ BIH čiji je slogan dugo godina glasio “Zna se!” ima odgovornu zadaću a to je dobro posuditi što učiniti u ovom trenutku. Kao legitimni predstavnici s najviše osvojenih mandata u vlasti HDZ BIH ima legitimno pravo predstavljati Hrvate BiH. No, nejasni kriteriji, zakonske odredbe te sudske odluke  koje se ne poštuju, jednostavno ne dozvoljavaju komotnu situaciju. Veliko je pitanje da li bi bilo dobro da HDZ BiH sudjeluje  u vlasti stvorenoj na neustavnim temeljima. Zato mnogi članovi bosansko-hercegovačkog HDZ-a zagovaraju insistiranje na prvotnoj promjeni Izbornog zakona pa tek onda na sudjelovanju u vlasti.

Kako će se stvari u Bosni i Hercegovini na političkom planu odvijati u narednim danima znaju samo zvijezde koje nas motre. Napaćenim ljudima iz hrvatskoga naroda već odavno je postalo jasno da u BiH budućnost ne mogu tražiti te su mladi u velikom broju već prije deset godina napustili BIH. Rijetki su ostali. Oni koji su bili premladi otići ili oni koji su imali barem donekle čovjeka dostojne životne uvjete. No, takvih je danas sve manje i manje.

 

Komentari