”STRUČNIM GOSPODARENJEM razvalili milijun i pol kvadratnih metara šume na Moslavačkoj gori?!” ”STRUČNIM GOSPODARENJEM razvalili milijun i pol kvadratnih metara šume na Moslavačkoj gori?!”
TweetEmailPrint ”Nagledali smo se tisuća u dlaku istih hektara „bujne šume“ koja je nakon nekoliko godina naglo postala drač. No, pričekat ćemo mišljenje stručnjaka... ”STRUČNIM GOSPODARENJEM razvalili milijun i pol kvadratnih metara šume na Moslavačkoj gori?!”


”Nagledali smo se tisuća u dlaku istih hektara „bujne šume“ koja je nakon nekoliko godina naglo postala drač. No, pričekat ćemo mišljenje stručnjaka iz Komisije EU kojoj smo do sada poslali već stotine ovakvih stručno poharanih odsjeka sa, nama laicima, nevidljivim pomlatkom. Prikazano područje nalazi se u gospodarskoj jedinci Garjevica-Čazma, a njome stručno gospodare znalci iz šumarije Čazma, Podružnice Uprave šuma Bjelova”, stoji u objavi na FB stranici Zeleni odred – forum te na stranici braniteljske udruge Vidra – Veterani i društvena akcija

”Pohlepa na steroidima. Pustoš (i) na Moslavačkoj gori. Mi nećemo pitati hoće li itko za ovo odgovarati. Mi znamo da hoće, jer ćemo se pobrinuti da tako bude. Ma koliko se “oni” trudili ovaj masakr prikazati normalnim i zakonitim i ma koliko cmizdrili da smo lažovi i klevetnici”, napisali su administratori FB stranice VIDRA – veterani i društvena akcija – udruge branitelja koja se već nekoliko godina bori protiv prekomjerne sječe i pustošenja hrvatskih šuma.
Ispod posta objavili su više fotografija gotovo ‘obrijanih’ brda – otužno ogoljelih brežuljaka koje je nekad prekrivala gusta šuma!
”Kažu u Hrvatskim šumama d.o.o. da godinama lažemo i klevećemo, jer da oni gospodare po pravilima struke, pažljivo, potrajno, u skladu sa zakonima i ostalom. I, iako će i ovaj puta reći to isto, vjerujemo da će vas zanimati još jedan primjer stručnog i pažljivog gospodarenja šumom.
Vjerojatno od nas očekuju da priložene fotografije opišemo ovako: Hrvatske šume d.o.o. na Moslavačkoj gori stručnim su gospodarenjem u samo par godina uspješno, završnim sijekom, istinaibog u komadu, razvalili milijun i pol kvadratnih metara šume. Pri tome, makar nama laicima nevidljivo, prikazane površine su nakrcane sa najmanje 70% mladica koje će za koju godinu činiti bujnu, prekrasnu šumu.
Mi bi rekli da smo se nagledali tisuća u dlaku istih hektara „bujne šume“ koja je nakon nekoliko godina naglo postala drač, ali danas nećemo, jer kako bi laik mogao znati uočiti razliku između hrasta i bagrema, ili bukve i na pr johe. Nema šanse.
Zato ćemo pričekati mišljenje stručnjaka iz Komisije Eu kojoj smo do sada poslali već stotine ovakvih stručno poharanih odsjeka sa, nama laicima, nevidljivim pomlatkom.
Prikazano područje nalazi se u gospodarskoj jedinci Garjevica-Čazma, a njome stručno gospodare znalci iz šumarije Čazma, Podružnice Uprave šuma Bjelova”, stoji, pak, u nastavku još jedne tužne priče o opustošenim hrvatskim šumama, u postu na FB stranici Zeleni odred – forum (dio braniteljske udruge Vidra).
Opsežnom prijavom protiv odgovornih za jezivu devastaciju šuma u Hrvatskoj, bavi se, podsjetimo, i Europska komisija, a ovu tematiku istražuju, kako doznajemo, i neki vrlo čitani europski mediji.
FOTO: FB stranice: VIDRA – Vetarani i društvena akcija; Zeleni odred – forum

Komentari