Stručnjaci kritizirali Vladu zbog tromosti u obnovi: Imati vlast ne znači vladati ljudima, nego im SLUŽITI! Stručnjaci kritizirali Vladu zbog tromosti u obnovi: Imati vlast ne znači vladati ljudima, nego im SLUŽITI!
TweetEmailPrint ‘Vlada RH mora neodgodivo započeti sustavnu konstrukcijsku obnovu. Potresi Zagrebu prijete i prijetit će i dalje. Skoro godinu dana slušamo politička naklapanja o... Stručnjaci kritizirali Vladu zbog tromosti u obnovi: Imati vlast ne znači vladati ljudima, nego im SLUŽITI!


‘Vlada RH mora neodgodivo započeti sustavnu konstrukcijsku obnovu. Potresi Zagrebu prijete i prijetit će i dalje. Skoro godinu dana slušamo politička naklapanja o obnovi Zagreba. Danas se ona nastavljaju i u Saboru. Ali, u Saboru ili van njega, istina je jedna – post potresna obnova Zagreba nije niti započela! Zbog toga smo Vladi RH danas poslali otvoreno pismo, u kojem navodimo što nisu i što moraju napraviti. Ovo nije naše prvo, niti zadnje obraćanje Vladi, ali je još jedan pokazatelj da struka zna što i kako, a politika ne zna i neće”, navode stručnjaci i znanstvenici okupljeni u FB grupi Obnovimo Zagreb

Zajednica stručnjaka i znanstvenika okupljena oko inicijative ‘Obnovimo Zagreb’ pozvala je u srijedu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na učinkovitu obnovu grada Zagreba te su mu uputili kritike na birokratsku neučinkovitost nadležnih tijela, prenosi Radio Sljeme.

Navode kako ozbiljne i opravdane kritike vezane uz birokratsku neučinkovitost upućuju svim nadležnim tijelima, ali prvenstveno Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fondu za obnovu.

Upozorili su kako nije napravljena analiza tržišta uslužne i građevinske operative koja će provesti obnovu, te da nisu potpisani okvirni sporazumi na koje bi se oslonili javni natječaji za konkretne pojedinačne obnove, a oboje su predviđeni zakonom o obnovi.

Također navode kako nisu definirane cijene obnove te su upozorili da se građanima koji su imali sredstava i obnovu započeli i završili temeljem postojećih zakona i glavnog projekta, nema na osnovu čega refundirati novac.

Naglasili su kako su financijska sredstva koja je dobila Hrvatska iz EU Fonda solidarnosti respektabilna, ali kako isključivo služe za obnovu javnih građevina, a ne za obnovu privatne imovine. Pozvali su nadležna ministarstva i institucije da transparentno i odgovorno obrazlože tu situaciju ljudima u nevolji koji gaje lažne nade, a premijera Plenkovića da djeluje odlučno i konkretno kako bi složeni proces obnove mogao početi.

Građani neće moći platiti 50 milijardi kuna iz vlastita džepa

U isto vrijeme, administratori FB stranice Obnovimo Zagreb objavili su apel pod naslovom: Pokrenite konačno učinkovitu obnovu Zagreba!

Objavu prenosimo u cijelosti:
”Skoro godinu dana slušamo politička naklapanja o obnovi Zagreba. Danas se ona nastavljaju i u Saboru. Ali, u Saboru ili van njega, istina je jedna – post potresna obnova Zagreba nije niti započela. Zbog toga smo Vladi RH danas poslali otvoreno pismo, u kojem navodimo što nisu i što moraju napraviti. Ovo nije naše prvo, niti zadnje obraćanje Vladi, ali je još jedan pokazatelj da struka zna što i kako, a politika ne zna i neće.
Skoro godinu dana od potresa:
– nije napravljena, Zakonom predviđena, analiza tržišta uslužne i građevinske operative koja će iznijeti obnovu.
– nisu potpisani okvirni sporazumi, također predviđeni Zakonom, a na koje bi se oslonili javni natječaji za konkretne pojedinačne obnove.
– nisu definirane cijene obnove i zbog toga se građanima, koji su imali sredstava i obnovu započeli i završili temeljem postojećiih zakona i glavnog projekta, nema na osnovu čega refundirati novac.
Zato Vlada RH mora neodgodivo:
1. Započeti sustavnu konstrukcijsku obnovu. Potresi Zagrebu prijete i prijetit će i dalje.
2. Konstrukcijsku obnovu popratiti istovremenim programima sufinanciranja obnove fasada, uključujući energetsku obnovu.
3. Pribaviti kredit od Razvojne banke Vijeća Europe, kao pomoć građanima pri obnovi privatne imovine do razine završnih građevinskih radova, te poticati razvoj i ponudu kreditnih linija na domaćem tržištu.
4. Sufinancirati osiguranje od potresa privatne imovine. To smo Vladi RH pismeno predložili prije petrinjskih potresa koji su dodatno oštetili Zagreb. Vlada RH se, za razliku od udruge osiguravatelja, u potpunosti oglušila na naš prijedlog.

‘Zato, primite se posla premijeru i ministri!’

Nadalje, Vlada mora javno objasniti građanima da od 680 milijuna eura dobivenih od EU Fonda solidarnosti, neće niti kuna otići na obnovu privatne imovine, nego isključivo na javne institucije i javnu infrastrukturu.
Isto tako, građani moraju znati da od ukupne štete koja iznosi oko 93 milijarde kuna, sufinancirana konstrukcijska obnova iznosi 43, a ostalih 50 milijardi će morati platiti građani i institucije sami. Stotinjak milijuna kuna koje je vlada izdvojila za sanaciju dimnjaka, zabata i slično jedva je jedan promil ukupne štete. Kikiriki, reklo bi se u žargonu.
Zato, primite se posla premijeru i ministri. Koristite sve poluge upravljanja financijskim i operativnim resursima koje imate na raspolaganju, jer imati vlast ne znači vladati ljudima, nego im učinkovito služiti”, stoji u objavi stručnjaka okupljenih u grupi Obnovimo Zagreb.

Komentari