Sud presudio da je DEKANICA provodila MOBBING! Hrvatski sveučilišni sindikat traži ostavku Vesne Vlahović Štetić Sud presudio da je DEKANICA provodila MOBBING! Hrvatski sveučilišni sindikat traži ostavku Vesne Vlahović Štetić
”Ovo je slučaj mobinga koji je dobio sudski epilog, ali to je nažalost tek jedan u  nizu slučajeva u sklopu sustavnog progona neistomišljenika koji... Sud presudio da je DEKANICA provodila MOBBING! Hrvatski sveučilišni sindikat traži ostavku Vesne Vlahović Štetić

”Ovo je slučaj mobinga koji je dobio sudski epilog, ali to je nažalost tek jedan u  nizu slučajeva u sklopu sustavnog progona neistomišljenika koji se u mandatu dekanice Vlahović-Štetić provodi na Filozofskom fakultetu. Na udaru nove uprave našli su se brojni djelatnici Filozofskog fakulteta: akademik Mislav Ježić, akademik Krešimir Nemec, prof. emer. dr. sc. Drago Roksandić, prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol, prof. dr. sc. Željko Holjevac, prof. dr. Jadranka-Lazić Lazić, doc. dr. sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić, doc. dr. sc. Domagoj Brozović, asistent Filip Šimetin Šegvić i drugi”, ističu u Hrvatskom sveučilišnom sindikatu

Općinski radni sud u Zagrebu donio je 14. studenoga 2019. nepravomoćnu presudu kojom je utvrdio da je dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić uznemiravala djelatnika Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Antu Čovića od početka svoga dekanskog mandata 2017. god. pa čak i nakon što je u studenom 2018. prestao biti zaposlenikom Filozofskog fakulteta.

Sud je naložio Filozofskom fakultetu u Zagrebu da profesoru Čoviću na ime naknade neimovinske štete zbog višestruke povrede prava osobnosti isplati 25.000 kuna s kamatama i da naknadi parnične troškove u iznosu od 11.250 kuna. U obrazloženju presude na 25 stranica iscrpno se iznose činjenice i opisuje način na koji je dekanica Vlahović-Štetić dugotrajnim i ustrajnim nezakonitim postupanjem uznemiravala profesora Antu Čovića: pokretanjem neosnovanih i protupropisnih etičkih postupaka protiv njega, korištenjem nepropisno donesenoga mišljenja Etičkoga povjerenstva za pokretanje i provođenje postupka oduzimanja zvanja, iznošenjem neistinitih informacija u medijima i propuštanjem zaštite njegova dostojanstva, sve s ciljem „narušavanja njegova ugleda, časti, imena i dostojanstva“.

Uznemiravanje je bilo usmjereno na samu srž akademskoga djelovanja prof. Čovića, navodi se u obrazloženju presude. Cijela presuda može se pročitati ovdje.

”U sustavu znanosti visokog obrazovanja nije zabilježen slučaj mobinga u razmjerima kakvi su opisani u ovoj presudi, o čemu je svojedobno objavljena reportaža u sveučilišnim novinama Universitas. Dekanica Filozofskog fakulteta takvim je ponašanjem ozbiljno okaljala ugled ne samo fakulteta kojemu je na čelu nego i Sveučilišta u Zagrebu i to baš u jubilarnoj 350. godini njegova postojanja.

Ovo je slučaj mobinga koji je dobio sudski epilog, ali to je nažalost tek jedan u podužem nizu slučajeva u sklopu sustavnog progona neistomišljenika koji se u mandatu dekanice Vlahović-Štetić provodi na Filozofskom fakultetu. Na udaru nove uprave našli su se brojni djelatnici Filozofskog fakulteta: akademik Mislav Ježić, akademik Krešimir Nemec, prof. emer. dr. sc. Drago Roksandić, prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol, prof. dr. sc. Željko Holjevac, prof. dr. Jadranka-Lazić Lazić, doc. dr. sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić, doc. dr. sc. Domagoj Brozović, asistent Filip Šimetin Šegvić i drugi.

Zbog takvog vođenja drastično je srozan ugled ove nekada prestižne institucije što se odrazilo i na padu interesa studenata za upis na Filozofski fakultet. Imajući u vidu sve navedeno, Hrvatski sveučilišni sindikat poziva prof. dr. sc. Vesnu Vlahović-Štetić da, u skladu s čl. 25. Statuta Filozofskog fakulteta, podnese neopozivu ostavku na dužnost dekanice”, stoji u priopćenju za medije Hrvatskog sveučilišnog sindikata od 15. studenoga 2019. godine.

Komentari