Sudac joj na glavu ISTOVARIO NEPRAVDU: Opet ju blokirali, a odavno otplatila dug! I nikom ništa Sudac joj na glavu ISTOVARIO NEPRAVDU: Opet ju blokirali, a odavno otplatila dug! I nikom ništa
TweetEmailPrint ”Što reći? Suca ne mogu tužiti, oni ne odgovaraju za svoj posao. Zaštićeni su k’o lički medvjedi! Pitala bih ministra Malenicu što bih... Sudac joj na glavu ISTOVARIO NEPRAVDU: Opet ju blokirali, a odavno otplatila dug! I nikom ništa


”Što reći? Suca ne mogu tužiti, oni ne odgovaraju za svoj posao. Zaštićeni su k’o lički medvjedi! Pitala bih ministra Malenicu što bih ja sad trebala učiniti? Prošla sam životnu školu; ovrhe, blokade, dva puta dražbe za prodaju stana, bezbrojne pozive agencija za naplatu potraživanja. To je i moj sadašnji život, no ne želim dopustiti da me više itko gazi, pogotovo na ovako oduran protuzakonit način”, poručila je ogorčena umirovljenica koja je pod ovrhe dospjela kao jamac svome direktoru, koji je prestao vraćati kredit

Pravu sliku neuređene države i krajnje nepravednog hrvatskog društva najbolje oslikavaju brojne priče o neutemeljenim i skandaloznim ovrhama – koje nas zapljuskuju sa stranica dnevnih listova i portala – od početka ovog tjedna, kada je ponovno započeo ovršni stampedo.

Večernji list danas je (petak 23. listopada) objavio tipično hrvatsku priču o umirovljenici koja je još prije pola godine otplatila sav dug koji joj je dugo zagorčavao život, a koji je nastao jer je pristala biti jamac svom direktoru, no koja je opet ovršena, jer jedan sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu nije radio svoj posao, za što – prema svemu sudeći, neće snositi nikakvu odgovornost!

Priču novinarke Valentine Wiesner prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo pravosuđa ne odgovara na pitanja!

”Ja sam Mirjana Frntić čiju ste priču objavili prije skoro tri godine pod naslovom “Umirovljenica s dugom od milijun kuna”. Kao što je bilo navedeno u članku, blokadu sam imala od Kent banke za kredit iz 2008. – ta mi je banka dva puta prodavala pola stana.

U travnju je kredit u potpunosti isplaćen, banka je izdala potvrdu da im više ništa nisam dužna, Zemljišno-knjižni odjel je izdao rješenje da se ukida prisilno založno pravo, ali sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu Željko Kevilj nije poslao u Finu rješenje da se ovrha briše. Tako sam, eto, opet ovršena – blokiran mi je račun – javila nam se, odmah prvi dan pokretanja ovrha nakon šestomjesečnog moratorija, umirovljenica o čijem je slučaju i apsurdima ovršnog postupka Večernji list već pisao u sklopu svoje akcije “Spasimo blokirane!”.

I ponovno je ovršni sustav ekspresno reagirao blokadom, dok istodobno sa suda do Fine čak pola godine nije stigla informacija o tome da dug više ne postoji. I ovo sigurno nije izoliran slučaj.

Ministarstvu pravosuđa poslali smo upit sa svim podacima o slučaju, no ni nakon nekoliko dana nisu poslali nikakav odgovor. Pa ni načelni na pitanja o tome kakva je odgovornost sudaca za ovakve propuste, postoje li reperkusije, usteže li im se od plaće i mogu li biti sankcionirani na neki drugi način te kakvu odštetu može dobiti oštećeni građanin i na koji način je može tražiti.

Ovršene ‘tuku i mrcvare’, oni koji neosnovano ovršuju – prolaze bez kazne

Također, uime svih neosnovano ovršenih, pitali smo kani li Ministarstvo pravosuđa mijenjati regulativu po toj osnovi pri donošenju novog Ovršnog zakona. Jer po aktualnom, maksimalna je kazna za neosnovanu ovrhu 400 kuna; sve ostalo dokazuje u parničnom postupku oštećeni koji potražuje povrat neosnovano ovršenog i kamate, dok ovršenik, s druge strane, ne samo da može dobiti kaznu do 30.000 kuna, nego i zatvor – do šest mjeseci.

U susjednoj Sloveniji izmijenili su pak kazneni zakon pa je zloporaba ovršnog postupka postala kazneno djelo za koje je predviđena novčana kazna i kazna zatvora do dvije godine.

”Što reći – suca ne mogu tužiti – ne odgovaraju za svoj posao – zaštićeni su ko lički medvjedi. Pitala bih ministra Malenicu što bih ja sad trebala učiniti? – revoltirana je M. Frntić koja je u međuvremenu uspjela dogovoriti s bankom isplatu povrata nezakonito primljenog iznosa.

Odvjetnica banke koja je radila na njezinu slučaju došla je, kaže, do nestašnog suca koji joj je obećao da će poslati u Finu rješenje o obustavi ovrhe. Novinarima se obratila da javno upozori na nepravdu, radi sebe i drugih.

”Prošla sam životnu školu; ovrhe, blokade, dva puta dražbe za prodaju stana, bezbrojne pozive agencija za naplatu potraživanja – to je i moj sadašnji život – ne želim dopustiti da me više itko u ovoj Lijepoj Našoj gazi, pogotovo na ovako oduran protuzakonit način – poručila je umirovljenica koja je pod ovrhe dospjela kao jamac svome direktoru, dotad i dobrom susjedu, koji je prestao vraćati kredit. Tužila ga je, ali u međuvremenu završila u blokadi”, piše Večernji list.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika vecernji.hr

 

Komentari