SUMNJIVA SMRT: Je li pročelnik ubijen? Virovitički slučaj jako podsjeća na slučaj policajca DINE MOLNARA SUMNJIVA SMRT: Je li pročelnik ubijen? Virovitički slučaj jako podsjeća na slučaj policajca DINE MOLNARA
Iz gradske blagajne nestalo je 17 milijuna kuna, za pronevjeru su, bez prave istrage i predočenih dokaza, javno optužili pročelnika Palma, on istog trena... SUMNJIVA SMRT: Je li pročelnik ubijen? Virovitički slučaj jako podsjeća na slučaj policajca DINE MOLNARA

Iz gradske blagajne nestalo je 17 milijuna kuna, za pronevjeru su, bez prave istrage i predočenih dokaza, javno optužili pročelnika Palma, on istog trena nestaje, a par dana kasnije pronađen je mrtav. Prije smrti nije uspio nikome ispričati svoju verziju priče. Na brzinu su ga pokopali, bez da su proveli obdukciju, a državno odvjetništvo tvrdi da za obdukciju nije bilo potrebe, jer ništa u cijeloj priče nije, navodno, sumnjivo?! Virovitički portal piše da članovi obitelji sumnjaju da je Siniša ubijen

Iz dana u dan, u javnosti se pojavljuje sve više informacija koje izazivaju ozbiljne sumnje u istinitost službene verzije uzroka iznenadne smrti mladog Siniše Palma, pročelnika Upravnog odjela za financije Grada Virovitice (samoubojstvo), kao i u istinitost službenog obrazloženja okolnosti zbog kojih se samoubojstvo, navodno, dogodilo.

Pojedini mediji jučer su objavili da je tijelo nesretnog pročelnika pronađeno u šumi u ponedjeljak 3. lipnja, a pokopano već dan kasnije, bez da je prije toga napravljena u takvim slučajevima uobičajena obdukcija?!

Na dan kad je Palm pronađen mrtav, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin objavio je da je protiv odgovorne osobe podnio kaznenu prijavu za počinjenje više kaznenih djela. Potom se doznalo da je tu prijavu podnio protiv Palma i to za pronevjeru 17 milijuna kuna. U srijedu 5. lipnja Kirin je opet objavio priopćenje u kojem navodi da je još u petak 31. svibnja slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe. Navodi i da je odgovorna osoba bila kockar, ali te tvrdnje nije potkrijepio nikakvim dokazima.

Novinarka portala Index.hr od izvora iz Grada Virovitice doznala je da je u petak 31. svibnja Kirin urlao na Palma te ga izbacio iz ureda uz svađe i uvrede. Palmu se od tog petka, navodno, gubi svaki trag, a njegovo je beživotno tijelo pronađeno u ponedjeljak.

Na upit novinarke Index-a zbog čega nije napravljena obdukcija, iz Županijskog državnog odvjetništva Bjelovar, koje je nadležno za provođenje obdukcije, odgovorili su da obdukcija nije naložena jer mrtvozornik nije utvrdio postojanje osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela?!

Iz gradske blagajne nestalo je, dakle, 17 milijuna kuna, za pronevjeru su, bez prave istrage i bez ponuđenih dokaza, javno optužili pročelnika Palma, on istog trena nestaje, a par dana kasnije pronađen je mrtav. Prije smrti nije uspio nikome ispričati svoju verziju priče. Na brzinu su ga zakopali, bez da su proveli obdukciju, a državno odvjetništvo tvrdi da za obdukciju nije bilo potrebe, jer ništa u cijeloj priče nije sumnjivo?!

Tko je tu lud?

Lokalni portal, Virovitica.net već danima piše o slučaju te donosi detalje koji izazivaju zebnju. Danas (u petak  7. lipnja), objavili su tekst pod naslovom: ‘Ako nekoga treba prijaviti nadlženim službama za nestanak 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna onda je to gradonečelnik Kirin

” I površnom poznavatelju prilika jasno je kao dan da pročelnik u tako ustrojenom sustav kakav vlada u gradskoj upravi nije mogao ništa učiniti sam i bez nalogodavca pa su optužbe na račun pokojnog Siniše Palma neutemeljene, degutantne, nemoralne i skandalozne.  Objektivna istraga neovisnog tijela mora utvrditi Palmovu odgovornost, ali sve da je on i ukrao te silne milijune pitanje je kako je to mogao učiniti, a da baš nitko nije primijetio. I to godinama, kako u pripćenju navodi Kirin”, piše Goran Gazdek u tekstu Virovitica.net-a.

U tekstu kojeg potpisuje Iva Anzulović, a koji je na istom portalu objavljen također danas (u petak 7. lipnja), navodi se da obitelj pokojnika, nakon svega, sumnja da je Siniša ubijen!

”U Virovitici, dvoje policajaca je u ponedjeljak krenulo put Sinišine kućne adrese kako bi majci Jadranki prenijeli vijest o tome kako je sudski vještak potpisao u izvješću kao razlog smrti samoubojstvo. Zatekli su je u društvu obitelji i prijatelja no nisu imali odgovore na sva njena pitanja koja su uslijedila odmah po primitku vijesti. Saznaje kako Sinišin automobil sa svim njegovim stvarima odlazi na obradu u Bjelovar te da je u autu pronađen rokovnik, kuverta te ugašena dva mobitela. Uputivši se, u društvu zeta, na mjesto gdje joj je tijelo sina pronađeno, zapinje autom zbog teško pristupačnog terena. Što je njen Siniša sa svojim još lošijim autom radio ovdje? Kako se uspio probiti autom do obale? I – zašto je došao baš ovdje gdje nikada prije nije zalazio? Nije se bavio niti lovom niti ribolovom, naime. Ništa joj nije imalo smisla. Okrenuvši se obvezama organizacije ukopa, na upit kada će dobiti tijelo sina, dobiva odgovor – odmah.

‘Nitko tko ga je poznavao ne vjeruje da je digao ruku na sebe’

Netom nakon pojašnjenja dvaju policajaca “kako nema potrebe za obdukcijom jer je četiri dana visio”, iz medija doznaje kako joj je sin optužen za pronevjeru nekoliko milijuna kuna te da mu je petak bio posljednji dan na poslu. Odabravši najskuplji lijes, s obitelji u utorak odlazi ispratiti posljednji put svoje dijete. Sve što se događalo nakon tog trenutka, navelo je obitelj da već sutradan, u srijedu, u svojim pokušajima nalaženja smisla gubitku voljenog Siniše prihvate mogućnost kako je – ubijen.

Odmah nakon ukopa, među Virovitičanima se moglo doznati njihovo mišljenje o događajima – nitko tko je poznavao Sinišu nije vjerovao kako je sam digao ruku na sebe i nitko nije vjerovao kako bi Siniša na svom poslu učinio ikakvu pogrešku, a kamo li pronevjeru novaca. Novinari od nadležnih tijela policije ne uspijevaju dobiti nikakve informacije, kao niti od ureda Grada, a uskoro se priopćenjem oglašava gradonačelnik Kirin optužujući pokojnog Sinišu, bez iznošenja ikakvog dokaza, da je kockar”, stoji u tekstu Virovitica.net-a.

U pojedinim medijima pisalo je, također, da nitko nikada nije čuo da bi Siniša Palm zalazio u kockarnice, ili da je kartao za novac. Nitko u tako malom mjestu, gdje se tajne ne mogu dugo skrivati, nije znao ono što Kirin navodno zna: da je Palm bio ovisan o kocki?!

Zbog svega navedenog, sve češće se u javnosti, a pogotovo u krugovima koji su poznavali pokojnog gradskog pročelnika, postavlja pitanje: je li Siniša Palm ubijen? Tako bi se na njega mogla svaliti sva krivnja za pronevjerene milijune?

Slučaj iznenadne smrti Siniše Palma podsjeća u mnogim detaljima na iznenadnu smrt mladog međimurskog policajca Dine Molnara.

Dino Molnar je, podsjetimo, upozoravao na korupciju u policijskim redovima, a pronađen je mrtav u siječnju 2013. ,ubrzo nakon pismeno iznesenih optužbi, od kojih nije htio odustati. Istraga državnog odvjetništva utvrdila je da je počinio samoubojstvo, iako mnogi detalji sugeriraju drugačije. Ni tada, zanimljivo, nije provedena obdukcija?!

Dinini roditelji i prijatelji nikad nisu prihvatili zaključak  da se ubio, jer su uvjereni da je Dino ubijen. Stoga se otac pokojnog policajca Josip Molnar obratio Europskom sudu za ljudska prava koji je prihvatio njegov zahtjev za zaštitu prava zbog neučinkovitosti hrvatskog pravosuđa u istrazi smrti njegova sina. Josip Molnar u svojoj žalbi Europskom sudu za ljudska prava napisao je da je njegov sin bio policijski službenik koji je upozorio svoje nadređene na nezakonite postupke i moguću korupciju u policiji. Mrtvo tijelo Dine Molnara pronađeno je, navodi u žalbi, 21. siječnja 2013. s prostrjelnom ranom na čelu, a istragu su proveli policijski službenici iz postaje kojoj je i Dino Molnar pripadao.

Mnogo vrlo sumnjivih okolnosti:, stručnjaci vjeruju da je Dino ubijen!

Josip Molnar navodi i da obdukcija tijela njegova sina nikad nije napravljena te da je zaključeno da je počinio samoubojstvo.

Mnogi hrvatski mediji pisali su o izuzetno sumnjivim okolnostima slučaja Molnar, iz čega se može zaključiti da je vrlo moguće da je Dino ubijen, iako je službena verzija – samoubojstvo.

Da u slučaju Dine Molnara nipošto nije riječ o samoubojstvu misle i ugledni hrvatski kriminalisti i forenzičari koje je, za potrebe emisije Svjedok Gordana Malića, angažirala redakcija”, objavio je portal Direktno.hr u ožujku 2015.

”Josip Molnar je pokazao mjesto gdje su pronašli automobil njegovog sina, Dine Molnara koji je pronađen u automobilu. Objasnio je da je tada bilo takvo loše vrijeme da nije mogao sam doći s automobilom bez lanaca jer je bilo jako puno snijega.

Traktor vukao auto do mjesta gdje si je Dino, tobože, pucao u čelo?!

”Nas zanima tko je gurao auto 22 koraka natrag. I danas se još uvijek tamo vidi nešto stakla. Policija je jako loše napravila očevid”, objašnjavao je otac preminulog.

Istaknuo je da je Krešimir Žeželj, državni odvjetnik uopće nije došao na očevid te je samo došao i potpisao to što je policija loše napravila. Kaže kako se točno vidi traktorski trag koji ukazuje da je netko vukao automobil na mjesto gdje se tobože Dino dovezao i gdje je, navodno, počinio suicid. Vidjelo da je kuka na vozilu potrgana.

Kada je to otac spomenuo policiji, oni su samo prešli na drugu temu i nisu htjeli o tome niti čuti niti pričati, navodi se u istraživačkoj emisiji ‘Svjedok’, koja se tijekom 2015. godine bavila ovim slučajem

Vojin Maštruko, sudski vještak balističar je rekao kako je općenito teško razlikovati pravo samoubojstvo od takozvanog fingiranog samoubojstva, što znači da je to ubojstvo namješteno da izgleda kao samoubojstvo.

Krv u snijegu s vanjske strane auta, u kojem je Dino bio zaključan?

”U konkretnom slučaju mrtvo tijelo policajca pronađeno je u njegovom vlastitom automobilu, zaključano u automobilu. Policajac je bio visok oko dva metra, tijelo je pronađeno u stražnjem dijelu s desne strane automobila što je čudno”, rekao je Maštruko.

Dodao je da postoji cijeli niz indicija koje bacaju veliku sumnju na zaključak da je riječ o suicidu.

”Iz dokumentacije se može vidjeti da je pronađen trag krvi u snijegu s vanjske strane automobila, koji je bio zaključan”, istaknuo je Maštruko.

Prije smti zvao ga šef, ne zna se koji šef, jer mobitel nije vraćen ocu

Otac Dine Molnara rekao je pak da mu je Dino prije smrti rekao da ga je zvao šef i da mora hitno ići. I nakon toga Dina više nisu vidjeli živog.

Na novinarsko pitanje, koji šef ga je zvao, Dinov otac kaže da ne zna, ali da bi to brzo saznao da su mu vratili mobitel sina Dine, nakon njegove smrti. No, mobitel nikada nije dobio!

Željko Cvrtila, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije je rekao kako se vrlo često iza navodnog samoubojstva krije ubojstvo i da je to veliki problem jer je to teško ustvrditi.

”Materijalni tragovi koji se nađu na mjestu događaja često upućuju i na jedno i na drugo. U slučaju samoubojstva, tzv. samoubojstva policajca Molnara, policija i državno odvjetništvo su zaključili da se radi o samoubojstvu, međutim, ima niz dvojbenih tragova i situacija u samom događaju koji mogu upućivati na sasvim drugačiji tijek događaja”, rekao je Cvrtila.

Valja podsjetiti da se 24. prosinca 2012. godine, samo mjesec dana prije smrti, Dino Molnar žalio na nezakonite radnje i opstrukcije u svojoj policijskoj upravi te na kontinuirani mobbing svojih šefova. Žalbu je uputio ministru Ranku Ostojiću, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu, Unutarnjoj kontroli MUP-a u Zagrebu te Sindikatu hrvatske policije u Zagrebu. U pismu Molnar povezuje svoje šefove policijske uprave Međimurske s lokalnim tajkunima i moćnicima kojima se opraštaju prekršajne i druge kazne u zamjenu za manje ili veće protuusluge…

Ubrzo potom, Dino je pronađena mrtav.

Bez obdukcije i uz izuzetno ne-profesionalno napravljen očevid (najblaže rečeno), zaključili su da je riječ o samoubojstvu…

FOTO: Screenshot FB stranice Sinisa Palm; portala Virovitica.net; videosnimke emisije Svjedok na YouTube-u

Komentari