Sustav u raspadu, KORUPCIJA u BOLNICI, LIJEČNICI si podmeću, rendgeni ne rade, a Kujundžić se čudi?! Sustav u raspadu, KORUPCIJA u BOLNICI, LIJEČNICI si podmeću, rendgeni ne rade, a Kujundžić se čudi?!
TweetEmailPrint U Klinici za stomatologiju u Gundulićevoj pacijenti moraju po deset puta dolaziti na rendgen  – jer informatički sustav već tjednima ne radi, a... Sustav u raspadu, KORUPCIJA u BOLNICI, LIJEČNICI si podmeću, rendgeni ne rade, a Kujundžić se čudi?!


U Klinici za stomatologiju u Gundulićevoj pacijenti moraju po deset puta dolaziti na rendgen  – jer informatički sustav već tjednima ne radi, a i kada ‘radi’, ne pohranjuje snimak, pa pacijenti opet iznova moraju dolaziti, čekati i ponovno se zračiti… U KBC-u Split još opasniji kaos. Liječnici iz Zagreba, koji su poslani na kirurgiju nakon afere s primanjem mita, u izvješćima su napisali kako su zaprepašteni stanjem. Pišu kako liječnik koji ima optužnicu za uzimanje mita i dalje tamo radi, kako se pacijenti ciljano šalju baš tom liječniku. Pojavilo se i pismo u kojem se kirurga koji je zamijenio čovjeka s optužbom da je primio mito, optužuje za nesavjesno liječenje koje je dovelo do čak četiri smrtna ishoda u posljednjih godinu dana…

Dok zdravstveni sustav u Hrvatskoj, zbog korupcije, uhljebništva te nemara odgovornih doslovce puca po šavovima, dok u Splitskoj bolnici pacijenti, kao stoji u brojnim prijavama, umiru jer na kirurgiji KBC-a Split vlada kaos, jer su liječnici posvađani međusobno, jer jedni drugima podmeću; dok u Klinici za stomatologiju u Gundulićevoj ulici u Zagrebu pacijenti moraju po deset puta dolaziti na rendgen ne bi li napravili jedan jedini snimak zuba – jer informatički sustav već tjednima ne radi, a i kada ‘radi’, ne pohranjuje rendgenski snimak, pa pacijenti opet iznova moraju dolaziti i ponovno se zračiti …, ministar zdravstva čudom se čudi da njega netko proziva zbog bilo čega?!

Potpisnik ovih redaka četiri je puta u zadnjih mjesec dana bio primoran dolaziti na Kliniku za stomatologiju u Gundulićevu ulicu u Zagrebu kako bi napravio naručeni rendgenski snimak zuba. I iz četiri puta, nula bodova! Prvi puta djelatnica je rekla da nisam naručen i da se moram naručiti pa ponovno doći, iako u to vrijeme u čekaonici nije bilo doslovce nikoga.

Tjedan dana kasnije, kupio sam tramvajsku karte i s krajnjeg zapada grada nakon sat vremena vožnje stigao u Kliniku u Gundulićevu. No, uzalud. Ovaj put im nije radio informatički sustav, pa nisu mogli snimati.

Predložili su da odem do predstojnika Klinike pa njega upitam zašto sustav ne radi, ili da odem na kavu pa dođem kasnije. No, dva sata kasnije (bio i kod predstojnika – kazao mi da su im  hakeri zarazili informatički sustav; i na kavi…), sustav i dalje nije radio.

Ljubazni djelatnik Ivan, koji radi na rendgenu u Gundulićevoj, ponudio je da mu ostavim broj mobitela, pa će mi javiti kada stvar proradi. Dva dana potom, doista je nazvao. Ponovno sam se naručio, kupio tramvajske karte i došao u zakazano vrijeme.

Ozračili se, ali uzalud, snimke nigdje nema!

”Baš imate sreće! Zadnji ste kojega ćemo danas snimiti. U 11 sati dolaze informatičari koji će isključiti sustav. Tek danas su nam rekli, pa nisam uspjela drugim pacijentima javiti da ne dolaze”, kazala je gospođa Jasminka, koja također radi na rendgenu Klinike za stomatologiju u Gundulićevoj.

Ozračili smo se oboje. Obećala je da će snimak proslijediti na mail liječnice koja je snimanje naručila.

No, doktorica Larisa, koja svoj posao vrlo savjesno i predano radi i koja je vrlo ljubazna prema pacijentima, unatoč učestalim teškoćama s informatičkim sustavom i gužvama koje se zbog toga stvaraju, ni nakon dugotrajne pretrage, rendgenski snimak nije uspjela pronaći.

”Gle stvarno, nigdje nema vaše snimke! Izgleda da ju informatički sustav nije pohranio. Hoćete li da vas zapišem za ponedjeljak, pa dođite da ponovno napravimo rendgensko snimanje”, kazala je danas (u petak 24. siječnja 2020.) gospođa Jasminka s rendgena, s kojom se, na moju i njezinu nesreću, u zadnjih mjesec dana češće viđam nego s najbližim prijateljima.

Odbio sam, jer mi nitko ne jamči da bih i sljedeći puta uspio.

Jer i potkraj 2017. na istoj Klinici za stomatologiju, odnosno u Zavodu za paradontologiju, pacijenti i liječnici tjednima su bili primorani satima čekati da proradi informatički sustav, koji je u to doba stalno zapinjao ili uopće nije radio.

”Je li ministru dr. Kujundžiću poznato da su zaposlenici Zavoda za paradontologiju u Gundulićevoj na prijemu pacijenata na rubu živčanog sloma zbog činjenice da informatički sustav ne radi gotovo nikada, da i zaposlenica na prijemu pacijenata i pacijenti sve češće s razlogom negoduju, viču…, da se stvaraju nepodnošljive gužve jer je netko nabavio katastrofalno loš informacijski sustav i jer nitko za to već godinama ne mari? Zar svi trebaju stajati i čekati šest do osam sati dnevno, da sustav na sekundu dvije proradi pa da se unesu pacijenti u sustav te da liječnici mogu napokon krenuti s pregledima pacijenata…?”, upitao sam u službenom novinarskom upitu ministra Kujundžića, odnosno glasnogovornika Ministarstva zdravstva, početkom studenog 2017., no nitko nikada na ta pitanja nije odgovorio.

Strava na kardiokirurgiji splitske bolnice

Od tada, do danas, ništa se, prema svemu sudeći, nije bitno promijenilo.

Nova TV sinoć je, u emisiji Provjereno, objavila još jednu stravičnu priču kolegice Ane Lambaša iz kardiokirurgije KBC-a Split:

”Pričom o šefu splitske kardiokirurgije koji je za operaciju tražio mito taknuli smo u osinje gnijezdo. Ovih je dana ta afera poprimila svoj nastavak. Pojavilo se pismo u kojem se kirurga koji ga je zamijenio na šefovskoj poziciji optužuje za nesavjesno liječenje koje je dovelo do čak četiri smrtna ishoda u posljednjih godinu dana.

No pozadina tog slučaja mnogo je dublja. Otkad smo objavili priču o uzimanju mita, na tom se odjelu odvija pravi rat. Naime, ministar je tada poslao u nadzor 10 liječnika iz Zagreba.

U izviješćima koja su oni napisali stoji kako su zaprepašteni zatečenim stanjem. Pisali su o tome kako liječnik koji ima optužnicu za uzimanje mita i dalje tamo radi, kako se pacijenti ciljano šalju baš tom liječniku. To potvrđuje optužbe da nije sam radio. Ali baš ta izviješća nikada nisu dospjela u javnost.

“Ja sam izvadila koverat iz svoje torbe, stavila njemu na stol. On je šutio. Nije bilo ni hvala, ni ništa”, prisjetila se Ljubica Adžaip davanja mita liječniku za prošli prilog u Provjerenom.

Ovo je svjedočanstvo šokiralo hrvatsku javnost i uzdrmalo splitsku kardiokirurgiju. Naime, nekadašnji šef Zavoda Cristian Bulat za spas Ljubičina supruga, prema optužnici USKOK-a, primio je mito u iznosu od 3000 eura.

Bulat na poziv novinarke Ane Malbaše nije želio konkretno komentirati slučaj uzimanja mita. Bulat ni USKOK-u nije mogao objasniti odakle mu silna imovina u vrijednosti od tri i pol milijuna kuna.

Šuti te i dalje operira, doduše ne više kao šef. Njegovo je mjesto nakon smjene preuzeo Denis Nenadić. I tog kardiokirurga netko iz bolnice prije nekoliko mjeseci anonimno je prijavio za nesavjesno liječenje. Dnevnik Nove TV došao je u posjed tog pisma.

U njemu jasno piše kako je liječnik umjesto potrebne dvije premosnice učinio jednu. Također, ističe se da sam operativni zahvat ukazuje na neznanje i nestručnost, kao i da je bolesnik preminuo na operacijskom stolu. Nabrojeno je u pismu dvadeset i pet slučajeva. Četiri sa smrtnim ishodom. Što se točno dogodilo i je li zaista ozbiljno pogriješio, upitali smo splitskog kardiokirurga.

Nenadić je odgovorio kako je to sve neutemeljeno te da se radi o paušalnoj optužbi koja se odnosi na, kako tvrdi, bolesnike visokog rizika te operacije koje svugdje u svijetu imaju visoku smrtnost. “Svi su ti bolesnici dobro, ambulativno su kasnije praćeni i nije bilo tegoba kod samih bolesnika”, odbacio je optužbe.

Je li to zaista tako kako kaže, najbolje mogu posvjedočiti pacijenti koji su navedeni u pismu. I sam Nenadić priznaje da je jedan smrtni slučaj prije pisma prijavljen policiji. “Bila je prijava za jednog bolesnika u smislu medicinske procedure, anonimna, isti tekst, isti stil pisanja. Za jednog od navedenih sada.”

Međusobno se prijavljuju

Pismo je poslano bolnici koja će provesti izvanredni stručni nadzor, a ministar nam je u telefonskom razgovoru kazao kako će i on poslati inspekciju. Reagirala je i liječnička komora.

“Radi se o jednoj ozbiljnoj optužbi, pa bez obzira na to koja je strana u pravu, je li ona koja je optužena ili ona koja optužuje, u oba slučaja hrvatska liječnička komora svakako mora reagirati”, rekla je Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore.

Predsjednica saborskog odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić otkriva da je, otkako je na ovoj funkciji, vidjela mnogo slučajeva kada se liječnici međusobno prijavljuju. No tvrdi kako je jedino što može učiniti u vezi s tim poslati svu dokumentaciju liječničkoj komori. Ipak, dodaje da se uglavnom radi o međusobnim prijavama kolega.

Nenadić u prijavi vidi podvalu. I to baš onog liječnika koji je osumnjičen za mito. “Ja pretpostavljam da je to dio šire strategije, s obzirom na neka ranija vremena. Sumnjam da će se utvrditi pogreška”, uvjerava. Poslali smo i Bulatu poruku da ga upitamo stoji li uistinu on iza ovoga. On je preko svojeg odvjetnika sve odlučno demantirao.

Nakon što je afera s primanjem i davanjem mita na splitskoj kardiokirurgiji izišla u javnost, ministar je poslao desetak liječnika iz KB-a Dubrava te KBC-a Zagreb da na mjesečnoj bazi pomažu splitskim kolegama i nadziru njihov rad. Prvo ih je iznenadilo da Cristian Bulat još uvijek ondje radi.

Liječnici iz Zagreba zgroženi neredom i podmetanjima u Splitu

“Došli smo u Split i zatekli smo u kolegu da i dalje radi, zatekli smo Zavod i strukturu koja je bila u rasulu. Možemo to otvoreno reći. Bila je vrlo loše strukturirana. Zapravo neka posebna struktura nije ni postojala”, kazao je voditelj Odjela za koronarnu kirurgiju Daniel Unić.

Liste čekanja praktički nisu postojale, koga će se operirati prije, a koga kasnije određivalo se bez pravila. Uočeno je i da se iz Odjela kardiologije šalje pacijente na Zavod za kardiokirurgiju po osobnom nahođenju liječnika i drugog osoblja.

“Ne šalje ga na listu čekanja. Ne šalju institucija instituciji, kako je kod nas ovdje. Ovdje institucija šalje instituciji, tek nakon toga se pacijenti raspodjeljuju”, svjedoči Bojan Biočina s KBC-a Zagreb.

Tvrdi kako je jasno uočena tendencija osobnom slanju na određena imena, s tim da se jedno ime ponavljalo puno češće. Puno je češće slano nego druga, što je u potpunoj suprotnosti sa hrvatskim zakonom koji kaže da pacijent nema izbora operatera niti institucije u kojoj će se liječiti.

Odgovora nema, izostala i izvješća
Sve se to nastavilo događati nakon što smo otkrili korupcijsku aferu. Cristian Bulat, kaže, imao je neobjašnjivo velik broj pacijenata. “Izrazito neproporcionalno više od drugih, dapače tri mlađa operatera koje smo odlukom ministarstva i poslali da ih educiramo u prethodnom razdoblju nisu radila gotovo ništa”, objašnjava.

Kako međusobno posvađani, mogu raditi s pacijentima?

O svemu tome sastavljeno je više izvješća koja su poslana ravnatelju splitskog KBC-a. No, kako tvrdi Daniel Unić, nikakav odgovor nikada nisu dobili. Što se na kraju dogodilo s njihovim izvješćima, ne zna.

Zatražili smo te izvještaje od ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra iz Splita, ali nam ih nisu dostavili. Upravo je Nenadić nakon Bulata trebao korigirati nepravilnosti. “Od javnih listi čekanja, novootvorenih ambulanti, davanja prilika mladim kirurzima da rade. Iskorišten je taj period da dobijemo tri nova kirurga. To je bilo zadatak, da bude sve transparentno”, pravda se Nenadić.

U tom popravljanju lošega stanja isplivalo je sve prljavo rublje. Osoblje se međusobno optužuje i prijavljuje. Narušeni su međuljudski odnosi. Pitanje je može li se ovako kako je sada normalno raditi s pacijentima.

Unić tvrdi da nikome nije drago ići na operaciju u centru u kojemu ne znaju što ili tko će ih dočekati, tko je s kim i na čijoj strani, ako ih uopće ima. Kaže da su ljudi nesigurni, a to nije dobro za cijelu struku na koju se to reflektira.

Cristiana Bulata koji na snimci govori da bi najradije da se primanje novca zaboravi i kojem je USKOK pronašao nerazmjer u imovini, nije udaljen sa Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split. Ondje su ostali i njemu lojalni suradnici, isto kao i na Odjelu kardiologije.

Njega čeka potvrda optužnice i suđenje, a Denisa Nenadića s istog Zavoda očitovanje vezano za nesavjesno liječenje, stručni nadzor rada te istraga DORH-a nakon prijave policiji.

KBC mora objasniti zašto su se godinama tolerirale brojne nepravilnosti. I najbitnije, zašto je zbog svega došlo do direktne ugroze ljudskih života”, objavio je Dnevnik.hr šokantan prilog emisije Provjereno.

No, nakon svega toga i nakon skandaloznog napada četvorice muškaraca na novinarku Slobodne Dalmacije, koja je došla ispred Kujundžićeve treće kuće istražiti nesrazmjer u njegovoj imovinskoj kartici, resorni ministar danas je izjavio da mu ostavka ne pada na pamet, te da je na djelu ‘medijski linč protiv njega’?!

Komentari