SUTKINJA ZAGRAJSKI znanjem prkosi ovršnoj mafiji, Europski sud će, zahvaljujući njoj, SRUŠITI OVRŠNI ZAKON?! SUTKINJA ZAGRAJSKI znanjem prkosi ovršnoj mafiji, Europski sud će, zahvaljujući njoj, SRUŠITI OVRŠNI ZAKON?!
Sutkinja Zorka Ćaćić Zagrajski prva je u Hrvatskoj odlučila primijeniti stajalište Europskog suda prema kojem javni bilježnici ne smiju provoditi ovrhe. Ona je u zadnjih... SUTKINJA ZAGRAJSKI znanjem prkosi ovršnoj mafiji, Europski sud će, zahvaljujući njoj, SRUŠITI OVRŠNI ZAKON?!

Sutkinja Zorka Ćaćić Zagrajski prva je u Hrvatskoj odlučila primijeniti stajalište Europskog suda prema kojem javni bilježnici ne smiju provoditi ovrhe. Ona je u zadnjih šest mjeseci na Općinskom sudu u Novom Zagrebu donijela nekoliko nepravomoćnih odluka kojima je uvažila žalbu ovršenika, zauzevši stav da se ovrha ne može donijeti na temelju rješenja javnog bilježnika, već jedino na temelju sudskog rješenja. No, o tome, kao ni o prethodnom pitanju upućenom Europskom sudu, veliki hrvatski mediji ne pišu i ne govore

Ovrhe koje već godinama masovno u Hrvatskoj provode javni bilježnici bez sudskih presuda nezakonite su za Europski sud i za Zorku Ćaćić Zagrajski, sutkinju Općinskog suda u Zagrebu koja ustrajno, za razliku od većine svojih kolega i kolegica, donosi odluke u korist malog čovjeka.

Na tu važnu činjenicu, koju glavni hrvatski mediji ustrajno prešućuju, te na principijelnost i hrabrost sutkinje Zagrajski, podsjetio je Antikorupcija.hr, portal udruge koju vodi sudac Mislav Kolakušić, u tekstu pod naslovom ‘Zorka Ćaćić Zagrajski-hrabra sutkinja stala u obranu Ustava i građana Republike Hrvatske’.

”Zorka Ćaćić Zagrajski, sutkinja općinskog suda u Novom Zagrebu jedna je od heroina domaćeg pravosudnog sustava, a svoj profesionalni i ljudski integritet potvrdila u nizu predmeta. Posljedni slučaj digao je na noge dobro uhodani ovršni sustav. Revolucionarnom presudom kojom je ovršno rješenje donešeno od strane javnog bilježnika proglasila nezakonitim  i time nepodobnim za provedbu sutkinja Ćaćić Zagrajski je pokazala da je na strani prava i pravde i da postoje suci koji nisu spremni pogaziti svoje znanje u korist bogate i dobro umrežene manjine.

Sustav ciljano osmišljen da nekima osigura enormna primanja

Preko 330.000 blokiranih građana i ovršni sustav koji umjetno stvara troškove,  doslovno uništavajući živote stotina tisuća obitelji jasan su pokazatelj da sustav nije dobar, odnosno da je ciljano osmišljen kako bi maloj skupini dobro umreženih pojedinaca osigurao ogromna primanja iako je takvo zgrtanje bogatstva u potpunosti nemoralno.

Sutkinja Zorka Ćaćić Zagrajski prva je u Hrvatskoj odlučila primijeniti stajalište Europskog suda prema kojem javni bilježnici ne smiju provoditi ovrhe. Ona je u zadnjih šest mjeseci na Općinskom sudu u Novom Zagrebu donijela nekoliko nepravomoćnih odluka kojima je uvažila žalbu ovršenika zauzevši stav da se ovrha ne može donijeti na temelju rješenja javnog bilježnika, već jedino na temelju sudskog rješenja.

Javnobilježnički postupci lišeni su načela kontradiktornosti čime se narušavaju osnovna naečla poštenog i pravičnog suđenja te dovodi do neravnopravnosti stranaka u postupku.

Protiv lobija i umreženih elita; zato ju mediji i ne spominju

Iako domaći sudovi svojim presudama uglavnom pokrivaju djelovanje javnih bilježnika na štetu hrvatskih građana, sutkinja Ćaćić Zagrajski nije odustala pa je Europskom sudu u listopadu 2018. godine poslala prethodno pitanje o tome je li odredba nacionalnog zakonodavstva i to odredba članka 1. Ovršnog zakona kojom se javnim bilježnicima daje ovlast da provode prisilno ostvarenje tražbine na temelju vjerodostojne isprave, donošenjem rješenja o ovrsi, kao ovršnog naslova, bez  izričitog  pristanka ovršenika,  u skladu sa člankom 6.1. Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i sa člankom 18. Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije, imajući pri tom u vidu citirane presude  broj C 484/15 i C 551/15.

Takvim prethodnim pitanjem sutkinja Ćaćić Zagrajski svrstala se na stranu javnih službenika koji djeluju u korist Ustava, zakona i građana Republike Hrvatske, a ne u korist lobija i privilegiranih i umreženih elita. Sukladno tome zaslužila je da se njeno ime posebno izdvoji kao svijetli primjer obavljanja javne dužnosti”, navodi portal Antikorupcija.hr, te donosi tekst rješenja kojim su javni bilježnici proglašeni nenadležnima.

Tekst rješenja, na osnovu kojeg bi uskoro mogao pasti zločinački ovršni zakon, možete pogledati OVDJE.

FOTO: Screenshot Antikorupcija.hr

 

Komentari