Suze i ovacije za film o mladom Francuzu u Vukovaru: taj film HAVC je odbio! Suze i ovacije za film o mladom Francuzu u Vukovaru: taj film HAVC je odbio!
PREMIJERA 'SVE JE BIO DOBAR SAN' ODUŠEVILA

Suze i ovacije za film o mladom Francuzu u Vukovaru: taj film HAVC je odbio!

Hrvatska 18. veljače 2016. Promise.hr

TweetEmailPrint Nakon projekcije i dugog, gromoglasnog pljeska koji je prelazio u ovacije, Lyliane Fournier obratila se publici i održala izuzetno dirljiv govor, tako da... Suze i ovacije za film o mladom Francuzu u Vukovaru: taj film HAVC je odbio!


Nakon projekcije i dugog, gromoglasnog pljeska koji je prelazio u ovacije, Lyliane Fournier obratila se publici i održala izuzetno dirljiv govor, tako da su svi uzvanici i posjetitelji izlazili iz dvorane sa suzama u očima

glavna filmJučer navečer u Kinu Europa održana je svečana premijera dokumentarnog filma Sve je bio dobar san – Le Frenchie de Vukowar Branka Ištvančića, za koji je od samog početka vladao golem interes, pa je dvorana kina skupila više od 700 ljudi, a mnogi su cijeli film odgledali na nogama ili na podu.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac ‘Sve je bio dobar san’ proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala.

Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile.

Nakon projekcije i dugog, gromoglasnog pljeska koji je prelazio u ovacije, Lyliane Fournier obratila se publici i održala izuzetno dirljiv govor, tako da su svi uzvanici i posjetitelji izlazili iz dvorane sa suzama u očima.

Premijeru ovog dugoiščekivanog dokumentarca nisu propustili brojni ugledni gosti, iz političkog i kulturnog života, između ostalog ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je dočekan uz ogroman pljesak, ministrica Bernardica Juretić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš, Goran Rotim, Irena Škorić, jedna od producentica filma, Milijan Brkić, Zvonko i Darko Milas, Drago Prgomet, Goran Grgić, Božo Galić, Vukovarsko-srijemski župan,  Nela Kocsis, Matija Prskalo, Slaven Knezović, Nikša Kušelj, Hrvoje Zalar, Biljana Čakić-Veselić, saborski zastupnici Pero Čorić i Marija Budimir, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog centra Domovinskog rata i drugi.

Nakon uspješno održane premijere za koju je vladao nezapamćen interes, i mnogih upita ljudi, redatelj filma Branko Ištvančić najavio je kino-distribuciju filma diljem Hrvatske, te naglasio kako je ovaj film rađen u minimalnim produkcijskim uvjetima i da nije sufinanciran sredstvima HAVC-a jer nakon svih njegovih nagrada i brojnih uspješnih filmova nije prošao na natječaju.

Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata (Zvonko Milas), Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik (Antun Ivanković), i Udruge Artizana iz Zagreba (Irena Škorić).

Prije pet godina  mala jurišna postrojba domaćih filmaša predvođenih redateljem Brankom Ištvančićem na poziv Antuna Ivankovića iz Tovarnika, inicijatora cijelog projekta, krenula je u filmsku avanturu zvanu – nezavisni dokumentarni film.

Tijekom njegova nastajanja film su sufinancirali: Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske, Zaklada Adris i Vukovarsko-srijemska županija.

Autor fotografija – Petar Santini

 

 

 

Komentari