SVE BI ZABETONIRALI: U doba opasnih klimatskih promjena, novim GUP-om ukidaju i ono malo ZELENILA?! SVE BI ZABETONIRALI: U doba opasnih klimatskih promjena, novim GUP-om ukidaju i ono malo ZELENILA?!
Bandićeva stranka predlaže da se na velikom prostoru ograđenom Avenijom Gojka Šuška i Svetošimunskom cestom, umjesto sportskih sadržaja, gradi poslovno-stambeni kompleks. U Gornjoj Dubravi na... SVE BI ZABETONIRALI: U doba opasnih klimatskih promjena, novim GUP-om ukidaju i ono malo ZELENILA?!

Bandićeva stranka predlaže da se na velikom prostoru ograđenom Avenijom Gojka Šuška i Svetošimunskom cestom, umjesto sportskih sadržaja, gradi poslovno-stambeni kompleks. U Gornjoj Dubravi na prostoru gdje je prijedlogom GUP-a predviđen zeleni pojas, predlažu izgradnju stambeno-poslovnih objekata. Amandmanima se žele prenamijeniti i zelene površine u ulici Medveščak i na Bukovačkoj cesti. I tu se predlaže izgradnja stambenih prostora… Iznerviran kaosom koji je nastao zbog silnih amandmana, Drago Prgomet opsovao je za govornicom. Mikrofon je bio uključen, pa je ‘j..e mi se’ otišlo u eter

Uz Hrvatsku demokratsku zajednicu i gradonačelnika Milana Bandića, amandmane na GUP, njih čak 71, podnijela je  na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba i Bandićeva stranka Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti, zajedno sa Zelenom listom.

Nakon što su zastupnici izglasali uvrštenje svih amandmana u dnevni red i potom redom tražili stanke, predsjednik Gradske Skupštine, Drago Prgomet je u 19 sati sjednicu prekinuo i najavio nastavak i raspravu o GUP-u za ponedjeljak.

Prije toga, iznerviran kaosom koji je nastao zbog silnih amandmana kojima je bio zatrpan, Prgomet je psovao za govornicom. Mikrofon je bio uključen, pa je ‘j..e mi se‘ otišlo u eter

Inače, gradonačelnik Bandić je, zbog pobune i ogorčenja stanovnika Staglišće, odustao od produženja prometnice zbog kojeg bi građani ostali bez javnog parka, dakle bez još jedne zelene površine.
Bandićeva stranka, za razliku od gradonačelnika, mnogobrojnim amandmanima na GUP predlaže “prekategorizaciju” velikog broja gradskih prostora prvotno ucrtanih kao zelene površine ili površine namijenjene za sportske sadržaje u prostore za izgradnju stambenih ili stambeno-poslovnih prostora.

Također su se u amandmanima pojavili i prijedlozi za izgradnju nekoliko podzemnih garaža. Tako se predlaže izgradnja podzemne garaže na dijelu Trga dr. Franje Tuđmana, na Trgu J. F. Kennedyja te na Trgu K. Ćosića, iza hotela Panorama. U samom centru grada predlaže se povećanje koeficijenta iskoristivosti građevne čestice. Naime, tvrdi se kako donjogradski blok Ilica – Preobraženska – Preradovićev trg- Varšavska – Gundulićeva ima koeficijent iskoristivosti 4,5 te se predlaže da se u prijedlogu GUP-a koeficijent 3,0 zamijeni s 4,5 kako bi se i u ostalim gradskim blokovima omogućila gradnja pod istim uvjetima.

Amandmanom se predlaže i izmjena ranije predložene udaljenosti zgrade visoke devet i više katova od međe. U prijedlogu GUP-a navodi se da udaljenost takve zgrade od međe mora biti barem 15 metara. Sada se predlaže udaljenost od 9 metara, uz obrazloženje da je 15 metara neracionalno korištenje građevinskog zemljišta.

Bandićeva stranka, nadalje, bolnici Sestara milosrdnica želi oduzeti prostor koji joj je prema prijedlogu GUP-a namijenjen za neko buduće proširenje. Zaključuju kako bolnica i sada ima dovoljno prostora za eventualno proširenje.

Prostor koji je prvotno bio namijenjen za bolnicu sada je namijenjen za izgradnju stambenih prostora. Amandmanima se sada predlaže i proširenje groblja Mirogoj sa sjeverne strane, ali i izgradnja garaže blizu Arkada.

Mnogobrojnim amandmanima predlažu se izmjene prijedloga GUP-a u kojem su određena područja grada ucrtana kao zelene površine ili su namijenjena za izgradnju sportskih sadržaja.

Tako se u Markuševcu, kod ulice Štefanovec, za prostor prvotno predviđen za sportski sadržaj predlaže izgradnja poslovnih prostora. Objašnjenje je da prostor nije dovoljno velik za sportske sadržaje. Istovjetno objašnjenje je i uz amandman za prostor u Veslačkoj ulici. Tamo je također predviđena izgradnja sportskog objekta, a sada se tvrdi kako za to nema dovoljno mjesta pa se amandmanom predlaže prenamjena u zemljište za izgradnju poslovnih prostora.

Bandićeva stranka predlaže i da se na velikom prostoru ograđenom Avenijom Gojka Šuška i Svetošimunskom cestom, umjesto sportskih sadržaja, gradi poslovno-stambeni kompleks. Tvrde da je ta lokacija nepodobna za sportske sadržaje.

U Gornjoj Dubravi na prostoru gdje je prijedlogom GUP-a predviđen zeleni pojas, bandićevci sada predlažu izgradnju stambeno-poslovnih objekata. Pojašnjavaju kako je prenamjena potrebna jer su brežuljci Gornje Dubrave idealni za izgradnju solarne elektrane.

Amandmanima se žele prenamijeniti i zelene površine u Ulici Medveščak i na Bukovačkoj cesti. I tu se predlaže izgradnja stambenih prostora.

U svojim amandmanima HDZ traži zadržavanje namjene dviju površina za gradnju zdravstvene stanice i vrtića u Vrbanima III te izgradnju parka u tom naselju.

U Remetinečkoj cesti traže da se prostor namijenjen za proširenje prometnice ne mijenja u stambenu zonu te da se u Črnomercu dio zemljišta koji je namijenjen za sportsku namjenu odvoji za izgradnju umirovljeničkog doma, piše Jutarnji list u tekstu Krešimira Žabeca.

Komentari