SVI KIRURZI NA GODIŠNJEM?! Zdrava i vitalna žena tjednima u bolnici čekala operaciju… i UMRLA SVI KIRURZI NA GODIŠNJEM?! Zdrava i vitalna žena tjednima u bolnici čekala operaciju… i UMRLA
TweetEmailPrint ”Ljudi, dugo je ležala, 14 dana je čekala operaciju! I nije ju dočekala. Zbog koga ili čega? Žena od 69 godina, fizički vrlo... SVI KIRURZI NA GODIŠNJEM?! Zdrava i vitalna žena tjednima u bolnici čekala operaciju… i UMRLA


”Ljudi, dugo je ležala, 14 dana je čekala operaciju! I nije ju dočekala. Zbog koga ili čega? Žena od 69 godina, fizički vrlo aktivna, radi u vrtu, vozi bicikl, nije dovoljno vrijedna za redovni postupak zdravstvene skrbi. Padneš s bicikla ne svojom krivnjom, dobiješ uroinfekt i umreš u hrvatskoj bolnici. I sad se propitujem: jesam li još koga trebala nazvati, jesam li mogla kome platiti, jesam li se trebala učlaniti u koju stranku u zadnjih 14 dana pa da mogu nekoga nazvati??? Jesam li ja zakazala ili je sustav zakazao?! Učinila bih sve da moja majka živi!”, napisala je Zdenka Zovko Brodarac na svom FB profilu

Da ljudi u Hrvatskoj masovno umiru zbog raspada javno-zdravstvenog sustava, sve donedavno je bila javna tajna. O brojnim smrtima uslijed nemara preopterećenih ili nemotiviranih zdravstvenih djelatnika, odnosno uslijed sustavnog uništavanja javnozdravstvenog sustava u korist privatnih klinika te zbog nedovoljnog broja kvalitetnih zdravstvenih djelatnika u javnom sustavu dosad se pričalo u obiteljima i među susjedima, na ulici i na tržnicama, no u zadnjih nekoliko dana, od skandala zbog smrti novinara Matijanića, to se posve promijenilo.

Mnogi sada javno progovaraju o svojim traumama doživljenim u hrvatskim bolnicama te o traumatičnim gubicima voljenih osoba – koje bi i danas bile žive da im je na vrijeme pružena odgovarajuća liječnička srkb.

Ovdje prenosimo svjedočanstvo Zdenke Zovko Brodarac (inače dekanice Metalurškog fakulteta u Zagrebu), čijoj su majci u bolnici rekli da mora čekati operaciju dok se doktor ne vrati s godišnjeg odmora, pa je, čekajući – umrla.

Njenu Facebook objavu prenosimo u cijelosti:

“Koliko košta život jednog običnog Hrvata/Hrvatice?

Nisam tip osobe koja dijeli intimu po društvenim mrežama, a pogotovo kada se radi o ozbiljnim stvarima. Šok i nevjerica, jad, bol i tuga su preveliki što me nagnalo da pokušam druge upozoriti na stanje i perspektive. Moja majka je otišla zauvijek!!!

Jesmo li svi isti, jednako važni i dovoljno skupi (ili jeftini) da bi imali jednaku skrb ili pravo na istu?! Činjenica je da se „slučaj Matijanić“ dešava svaki dan u svim dijelovima Republike Hrvatske. Naime, moja majka je 26. srpnja 2022. godine imala prometnu nezgodu vozeći se na biciklu. Od naizgled lagane nezgode, samo ogrebane ruke, nakon obrade na OHBP u OB Sisak utvrđena je ozljeda zdjelice. Cijenim doktore dijagnostičare (RTG, CT) i doktora koji ju je u dežurstvu primio, inače je specijalist ortopedije, koji je odmah konstatirao da u OB Sisak nema rutine ni instrumentarija za ovakvu operaciju i da se takvi slučajevi obrađuju samo i isključivo na „Traumi“ u Draškovićevoj (Zagreb) u koju biva otpremljena 1. kolovoza 2022. godine. I tada počinje agonija po zdravstvenom sustavu s nedostatkom informacija, nekad malo ljubaznijim, nekad malo manje ljubaznim sestrama, doktori su uvijek zauzeti i nemaju vremena za informiranje obitelji, do konačne informacije da se jedini u Republici Hrvatskoj, koji takvu ozljedu može i zna operirati vraća s godišnjeg odmora 8. kolovoza 2022. godine. U međuvremenu, majka prolazi kroz brojne faze sve lošijeg stanja, treskavice, kopni iz dana u dan, što nikoga ne zabrinjava.

Danas, 9. kolovoza 2022. u 5 sati ujutro umrla je moja majka. Začudo, u uobičajeno vrijeme nakon vizite, zovem i od prve uspijevam dobiti doktora koji mi to saopćava uz napomenu pa znate ona je imala sepsu. Pitam kakvu sepsu? Pa znate imala je i uroinfekt, eto dugo je ležala. Vidjet ćemo pravi uzrok nakon obdukcije.

Ljudi, dugo je ležala, 14 dana je čekala operaciju! I nije ju dočekala. Zbog koga ili čega? Zdrava i vitalna žena od 69 godina, fizički vrlo aktivna, radi u vrtu, vozi bicikl, nema nekih značajnih komorbiditeta, nije dovoljno vrijedna za redovni postupak zdravstvene skrbi. Ponavljam, redoviti i na vrijeme! Ne hitni! Iako je za moj pojam (jesam doktor, ali ne medicine) njeno stanje bilo hitno stanje s obzirom na dob pacijentice.

Padneš s bicikla ne svojom krivnjom, dobiješ uroinfekt i umreš u hrvatskoj bolnici.

I sad se propitujem: jesam li još koga mogla i trebala nazvati, jesam li mogla kome platiti, jesam li se trebala učlaniti u koju stranku u zadnjih 14 dana pa da mogu nekoga nazvati??? Jesam li ja zakazala ili je sustav zakazao?! Učinila bih sve da moja majka živi!

Zašto vlada, ministri i ostali moćnici svih sustava uključivo i zdravstvenog, ne izlaze na teren zbog običnog, malog čovjeka, Hrvata/Hrvatice? Više nas nema toliko puno da bi to bilo nemoguće. KOLIKO KOŠTA ŽIVOT JEDNOG OBIČNOG HRVATA/HRVATICE?”, piše Zdenke Zovko Brodarac, na svom Facebook profilu.

Njezina objava u kratko je vrijeme izazvala na stotine reakcija i k0mentara, a mnogi su njezin post podijelili na društvenim mrežama.

‘HRVATSKO ZDRAVSTVO VEĆ GODINAMA UBIJA ljude, no nitko nikada za to nije odgovarao!’

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s FB profila Zdenke Zovko Brodarac