Taknuli u ‘RIJEČKU POLICIJU-OSINJE GNIJEZDO’: Otkaz i prijava zbog seksualnog nasilja! Taknuli u ‘RIJEČKU POLICIJU-OSINJE GNIJEZDO’: Otkaz i prijava zbog seksualnog nasilja!
ZAR JE MOST TRAŽIO MUP DA ZATAŠKA SVE POLICIJSKE AFERE?

Taknuli u ‘RIJEČKU POLICIJU-OSINJE GNIJEZDO’: Otkaz i prijava zbog seksualnog nasilja!

Hrvatska 24. lipnja 2016. D.K.

Sudeći po sve većim skandalima u policiji, Orepićeva i MOST-ova najava borbe protiv kriminala i korupcije bila je najobičnija laž, odnosno mamac za naivne... Taknuli u ‘RIJEČKU POLICIJU-OSINJE GNIJEZDO’: Otkaz i prijava zbog seksualnog nasilja!

Sudeći po sve većim skandalima u policiji, Orepićeva i MOST-ova najava borbe protiv kriminala i korupcije bila je najobičnija laž, odnosno mamac za naivne birače. Jer osim što je Orepić razočarao one koji su zbog najavljenih promjena glasali za Most (i dalje se proganjaju prijavljivači korupcije, a štite kompromitirani pojedinci unutar policije), jednako neučinkovit pokazao se i MOST-ov ministar pravosuđa, Ante Šprlje

JAMČEVINAPrijatelji Davida Šteke, obitelj i članovi Pokreta otpora Riječani protiv korupcije uplatili su prvotni iznos jamčevine od 25 tisuća kuna, nakon što je izvanraspravno vijeće odbilo zahtjev javnog tužiteljstva za udvostručenjem.

Podsjetimo, David Šteko uhićen je zbog facebook komentara (ima i uvreda na račun policajca) povezanog sa zataškavanjem činjenica i dokaza od strane riječke policije u slučaju pogibije sestara Filipović, ali i u vezi drugih sličnih slučajeva. Šteko je u svom facebook komentaru spominjao Željka Kruneša, načelnika riječke krim policije kojega je Slavica Šota prije godinu dana kazneno prijavila zbog osnovane sumnje da je pripremao ubojstvo njezinih unuka (kaznena prijava je nedavno, pod čudnovatim okolnostima, odbačena; Slavica Šota je potom u prostorijama ODO Karlovac, potpisala izjavu da je Božo Barbarić, čelnik riječkog PN USKOK-a pred ministrom Orepićem i svjedocima izjavio da je točno da se planiralo ubojstvo Šotinih unuka…).

Šteki je zbog facebook komentara određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana! U međuvremenu je, prema navodima nekih medija, podvrgnut nasilju zbog čega je bio i na hitnoj. Nakon uplaćenje jamčevine, očekuje se rješenje o puštanju na slobodu Davida Šteke.

David Šteko je, da podsjetimo, prije dva tjedna priveden dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Rijeci, Dušku Tišmi s kaznenom prijavom za kazneno djelo prijetnje po život”, pisao je režimski Novi list.

‘Šteko je na društvenim mrežama, navodno, prijetio po život jednom policijskom dužnosniku (Željku Krunešu) pa je i prijava podnijeta po službenoj dužnosti’. Tužitelj Općinskog državnog odvjetništva zatražio je istražni zatvor za Šteku zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Sudac Tišma je prihvatio prijedlog tužitelja, određen je jednomjesečni istražni zatvor osumnjičenom, uz mogućnost uplaćivanja jamstva u iznosu 25 tisuća.

Brzo je potom otvorena facebook stranica podrške Davidu Šteki, gdje okupljeni do danas izražavanju zgražanje i zaprepaštenje zbog postupanja riječke policije, DORH-a i suca istrage, odnosno zbog primjene dvostrukih kriterija (kada je prijavljena prijetnja prema djeci, nitko se nije privodio, no čim netko napiše facebook komentar o visokopozicioniranom policajcu, odmah mu se određuje mjesec dana zatvora).

A zbog niza skandaloznih afera povezanih s riječkom policijom, riječkim državnim odvjetništvom i sudstvom, Rijeka je i za širu hrvatsku javnost postala nedbojbeno hrvatski grad slučaj. Da je to doista tako, potvrđuje još jedna u nizu emisija Provjereno Nove TV – inspirirana skandaloznim riječkim aferama, a objavljena u četvrtak 23. lipnja.

TAKNULI SMO U OSINJE GNIJEZDO Nakon prošlotjedne priče uslijedili otkaz i prijava zbog seksualnog zlostavljanja‘, naslov je teksta na portalu Dnevnik.hr, koji je ukratko prenio sadržaj spomenutog priloga na Provjerenom.

”Riječki policajac Mustafa Etemaj prvi je put javno progovorio o toj noći, kada se prije 10 godina dogodila nesreća u kojoj su poginule sestre Filipović. Izjavio je kako je nesreću skrivio Damir Ježić i kako se zbog toga slučaj zataškava već 10 godina.

24 sata nakon što je izjavio kako je svjedočio nesreći u kojoj su poginule sestre Filipović, a kako to policija godinama zataškava – Mustafi Etemaj uručen je izvanredni otkaz.

U rješenju stoji – zbog teške povrede službene dužnosti.

Međutim, ni nakon prošlotjedne javne ispovijesti, nitko iz policije nije ga pozvao na obavijesni razgovor. A na izlazak u javnost, kaže, odlučio se samostalno i to nakon razgovora s roditeljima poginulih sestara.

‘Po meni je bitan vrh MUP-a počev od gospodina Vidaka koji još od 2006. nije poduzeo mjere da se otkrije počinitelj prometne nesreće, jer i da se otkrije tko je počinio, te se osobe se ne može vratit ni onda ni sad. Ali je bit tome onom trenutku što sam je vidio 99 posto sam siguran da je to Damir Ježić’, kaže Mustafa.

Na redakcijski mail stigao je i odgovor od Damira Ježića – tvrdi kako je nevino optužen i prvi put javnosti prilaže dokaze kojima to potkrepljuje. Poslao nam je prijepis računa s kreditne kartice te potvrdu o polaganju ispita za učitelja skijanja, koji, kako kaže, dokazuju da u vrijeme prometne nesreće nije bio u Hrvatskoj već u Italiji. Podsjeća i da se dragovoljno podvrgnuo poligrafskom testiranju 2012. godine.

No, na udaru su i policijski službenici i predsjednik istoimenog sindikata. Nakon što je u Provjerenom stao u zaštitu riječkog policajca Dražena Pandže, jednog od onih koji su zbog slučaja Filipović, kako tvrdi, izloženi progonu, Mario Puškarić optužen je za seksualno zlostavljanje polaznika policijske akademije.

‘U mom slučaju je došla anonimna prijava, degutantnog sadržaja u kojem se djelatnici unutarnje kontrole uključuju kao da je riječ o teškom ubojstvu, ispituju čak i polaznike policijske škole koji nisu policijski službenici što se u povijesti policijske akademije nije dogodilo. Reagiralo se vrlo brzo i vrlo profesionalno odnosno pretjerano profesionalno obzirom da su se ispitivale činjenice iz mog privatnog život. Trpim štetu, neugodnosti u okruženju kojem radim i razmišljam o tužbi protiv ministra i odgovornih osoba’, rekao je Puškarić.vlaho

No više od same prijave, zabrinjava ga princip rada unutarnje kontrole. ‘Vrlo ažurno postupaju po pitanju anonimnih prijava protiv ljudi koji ukazuju na pogreške u sustavu i na određene koruptivne radnje, dok s druge strane na potpisane prijave kao što su slučaj Šota, Ježić, Pandža i drugi ne postupaju’, dodaje Puškarić za Dnevnik.hr (isto je izjavio nedavno i za Promise.hr).

Osim prošlotjedne informacije da je istraga u tijeku, unatoč ponovljenom upitu, policija se o novim okolnostima slučaja nije očitovala”, ističe Dnevnik.hr.

Valja dodati da niti na brojne upite portala Promise.hr policija, ali ni ministar Orepić,već tjednima ne odgovaraju.

No, iz svega navedenog sada se već sa velikom dozom sigurnosti može zaključiti da Vlaho Orepić nije puno drugačiji od svojih prethodnika na čelu Ministarstva unutanjih poslova. To znači, po svemu sudeći, da je Orepićeva i MOST-ova najava borbe protiv kriminala i korupcije te korjenitih reformi, bila najobičnija laž, odnosno mamac za naivne birače. Jer osim što je Orepić posve razočarao svojim postupcima u vezi sa spomenutim aferama (i dalje se proganjaju prijavljivači korupcije, a štite kompromitirani pojedinci unutar policije i MUP-a), jednako neučinkovit pokazao se i MOST-ov ministar pravosuđa, Ante Šprlje.

Mario Puškarić, čelnik Sindikata policijskih službenika, u nedavnom razgovoru za naš portal istaknuo je, čak štoviše, da će Vlaho Orepić ostati upamćen kao najgori ministar unutarnjih poslova u povijesti RH.

Komentari