‘Treći svjetski rat POČINJE OVAJ MJESEC: Turska udara na Ruse, SAD staju iza Turske’ ‘Treći svjetski rat POČINJE OVAJ MJESEC: Turska udara na Ruse, SAD staju iza Turske’
Ako bi rat u Siriji sada završio, oslabljeni Assadov režim opstao bi na vlasti, a Iran i Hezbolah bili bi najjače sile u Siriji.... ‘Treći svjetski rat POČINJE OVAJ MJESEC: Turska udara na Ruse, SAD staju iza Turske’

Ako bi rat u Siriji sada završio, oslabljeni Assadov režim opstao bi na vlasti, a Iran i Hezbolah bili bi najjače sile u Siriji. To je ono što Saudijska Arabija i Turska žele izbjeći pod svaku cijenu. Zato se intenzivno pripremaju za nešto što je bilo apsolutno nezamislivo – za masovnu kopnenu invaziju na Siriju. Iako to znači i rat protiv Rusije, pišu nezavisni portali

erdoganVijest da će Erdogan iskoristiti teroristički čin u Ankari, u kojem je ubijeno tridesetak osoba – a za kojega mnogi sumnjaju da su ga izazvali sami Turci – za ulazak turskih kopnenih snaga u Siriju i stvaranje zaštićene zone 40 kilometara unutar Sirije kako bi spriječio kurdsku autonomiju na tom dijelu kao i dolazak snaga Bashara Al-Assada na tursku granicu, povrdila je da je blizu ostvarenja predviđanje koje se zadnjih dana moglo pročitati u pojedinim medijima: da bi Treći svjetski rat mogao eskalirati još ovaj mjesec!

Turski predsjednik traži od SAD-a i NATO-a da se izjasne hoće li biti na strani saveznika ili na strani kurdskih terorista te najavljuje kako će Turska iskoristiti svoje pravo na samoobranu. To znači da Turska ovih dana, po svemu sudeći, ulazi u otvoreni rat u Siriji, a to – gotovo sigurno – znači i rat Turske protiv Rusije i Irana, koje su saveznice sirijskog predsjednika Al Assada u borbi protiv ISIL-a (kojega Turska podržava).

Poznato je da je Turska već pozvala saveznike da pokrenu veliku zajedničku kopnenu operaciju u Siriji protiv sirijskog režima i Rusije. Tome su se SAD i NATO isprva usprotivili jer bi to značilo izravan sukob NATO-a s Rusijom i Iranom. No, sada Erdogan ima i povod da prisili SAD i NATO da ga podrže i da mu se pridruže – teroristički čin u Ankari, desetine nedužnih žrtava u atentatu za kojeg Turska optužuje sirijske Kurde.

Turski novinar Hassan Tahrawi, s kojim je razgovarao novinar Večernjeg lista u Ankari, čudi se kako je uopće moguće da se takav teroristički napad dogodi u jednoj od najsigurnijih zona u tom gradu. Naime, napad se dogodio u centru Ankare, samo nekoliko stotina metara od sjedišta Glavnog vojnog stožera, zgrade parlamenta i ureda premijera, a eksplozija je odjeknula kada se održavao sigurnosni sastanak na visokoj razini u predsjedničkoj palači.

– Nije jasno kako se mogao dogoditi takav napad i na tom mjestu te u to vrijeme? Ne želim vjerovati da iza tog čina stoji zapravo Turska, koja traži bilo kakav izgovor za ulazak u Siriju, ali sve naznake idu u tom smjeru – naglasio je Tahrawi čudeći se kako je moguće da sigurnosna služba Turske, samo desetak minuta nakon napada, već raspolaže identitetom počinitelja, a istraga još nije ni počela.rat u turskoj

I predsjednik najveće stranke sirijskih Kurda, PYD, Saleh Muslim zanijekao je bilo kakvu umiješanost svog vojnog krila  u napad izveden u Ankari, ističući kako su te optužbe usmjerene na pokušaj da Turska intervenira u Siriji. Isto tako, i Rusija je uvjerena kako sirijski Kurdi nemaju veze s terorističkim napadom u Ankari te da je to sve dobro smišljen scenarij Turske kako bi imala opravdanje za ulazak u Siriju.

U isto vrijeme portal Infowors piše da bi Treći svjetski rat mogao početi već ovaj mjesec, navodeći da se 350.000 vojnika, 20.000 tenkova, 2.450 ratnih aviona, i 460 vojnih helikoptere okuplja u sjevernoj Saudijsko j Arabiji zbog velike vojne vježbe pod nazivom ‘Sjeverna grmljavina’.

Prema službenim izvorima, trupe čine vojnici Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Jordana, Bahraina, Sudana, Kuvajta, Maroka, Pakistana, Tunisa, Omana, Katara, Malesije i drugih nacija. Ova vježba će trajati 18 dana i za to vrijeme će biti zatvoren zračni prostor iznad sjeverne Saudijske Arabije. Bit će to najveća vojna vježba u povijest ove regije i dolazi točno usred glasina da se Saudijska Arabija i Turska pripremaju za masivnu kopnenu invaziju na Siriju.

Ako bi skupljali trupe za kopnenu invaziju, točno tako bi to učinili, primjećuju analitičari.

Vlade nikada javno ne priznaju da trupe formiraju zbog invazije, tako da je vojna vježba česta isprika za ovakve velike akcije. I ako se vježbe koriste kao isprika za masovno skupljanje trupa u blizini sjeverne granice Saudijske Arabije, onda invaziju trebamo očekivati u roku slijedećih par tjedana! Ako se to dogodi, trebamo očekivati da koalicija iz Arabije projuri kroz zapadni Irak i uđu u Siriju s juga, s tim da je vjerojatno da bi se Turska uključila u invaziju sa sjevera. Cilj bi bio srušiti Assadov režim prije nego Rusija, Iran i Hezbollah mogu reagirati, piše portal Infowors.

U zadnjih nekoliko godina, Saudijska Arabije, Turska i njihovi saveznici opskrbljivali su sunitske pobunjenike u Siriji, računajući da će oni biti u stanju sami srušiti Assadov režim.

Jasno je, dakle, da ISIL nikada nije trebao izgubiti u Siriji. Saudijska Arabija i njezine saveznice davale su goleme količine novca ISIL-u i stotine milijuna dolara vrijedna ISIL-ova nafta prevožena je do Turske, odakle je prodavana u druge dijelove svijeta.

Pripardnici najbrojniijeg sunitskog naroda htjeli su da ISIL i drugi sunitski pobunjenici sruše Assadov režim. Kasnije su Saudijska Arabija i njezine saveznice htjele pretvoriti Siriju u čistu sunitsku državu.

No, Rusija, Iran i Hezbollah uključili su se u namjeri da pomognu Assadu da ostane na vlasti. Snažni ruski avio udari posve su okrenuli stanje na ratišu te su sada sunitski pobunjenici na rubu poraza.

Alepo je svojedobno bio najveći grad u Siriji, a sunitski pobunjenici kontroliraju ga – od 2012. godine. No, rusku zračni udari omogućili su sirijskim, iranskim i Hezbolah trupama da okruže grad, koji bi uskoro mogao pasti opet u ruke sirijske vlade.

Ako se to dogodi, rat će, u suštini, biti gotov. Saudijska Arabija, Turska i njihovi saveznici uložili su puno vremena, novca i truda u svrgavanje Assada i oni neće odustati tek tako.

Ako bi rat sada završio, oslabljeni Assadov režim bi opstao na vlasti, a Iran i Hezbolah bili bi najdominantije sile u Siriji u godinama koje dolaze. I nakon Assadove smrti, Iran i Hezbolah bi pokušali pretvoriti Siriju u Šiitsku državu. To je ono što Saudijska Arabija i Turska žele izbjeći pod svaku cijenu. Zato sada razmišljaju o nečemu što je bilo apsolutno nezamislivo – o masovnoj kopnenoj invaziji na Siriju!

No, ako Saudijska Arabija, Turska i njihovi saveznici krenu, riskiraju ulazak u otvoreni rat s Rusijom, Iranom te Hezbolahom!, piše portal Infowors.

Zbog svega navedenog, Rusija je alarmirala i stavila u pripravnost sve svoje snage za rat s Turskom… To znači da su ruske snage trenutno u najvišem stupnju pripravnosti…


SAD: U ovim trenucima stojimo uz Tursku

Nakon što je u atentatu autobombom u srijedu navečer na vojni konvoj u središtu Ankare ubijeno najmanje 28 osoba i ranjena 61, oglasio se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. ‘Turska će iskoristiti svoje pravo na samoobranu u bilo koje doba, u bilo koje vrijeme i u bilo kojoj prigodi’, rekao je u priopćenju Recep Tayyip Erdogan i najavio odmazdu počiniteljima

Turski predsjednik Tyyip Erdogan odmah nakon napada u srijedu navečer okupio je čelnike vojnih i sigurnosnih službi kako bi dogovorili plan kako će se suočiti s napadom i najavio odmazdu. Kazao je da su odlučni odgovoriti na svaki ovakav napad izvana i iznutra.

‘Turska nikad nije pokleknula pred nasiljem i nikad neće!’ rekao je i dodao da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkazao radni posjet Azerbajdžanu u četvrtak, dok je nešto prije premijer Ahmet Davutoglu otkazao put u Bruxelles.

Odmah je bez konkretnih dokaza kao krivac označena Kurdska radnička partija (PKK), a već u četvrtak ujutro zrakoplovi turske vojske počeli su bombardirati ciljeve te organizacije u Iraku, a na jugoistoku Turske u blizini  grada Diyarbakira s većinskim kurdskim stanovništvom napadnut je vojni konvoj pri čemu je poginulo sedam ljudi, a mnogi su ozlijeđeni. Turska policija identificirala je Sirijca koji je nedavno ušao u Tursku kao izbjeglica i navodno je blizak kurdskoj miliciji kao počinitelja atentata autobombom u kojem je poginulo 28 osoba, izvijestili su u četvrtak mediji.

SAD je osudio napad, a glasnogovornik Nacionalnog sigurnosnog vijeća Ned Price prenio je stav te države: ‘U ovim trenucima stojimo uz Tursku, svojeg NATO saveznika i našeg važnog partnera’. Napade u Turskoj osudio je i glavni tajnik za obranu SAD-a Ash Carter koji je osudio kukavički napad na autobuse koji su prevozili tursko vojno osoblje. ‘Mi stojimo uz naše turske saveznike u trenutku ovog užasnog terorističkog napada koji je samo osnažio našu odlučnost da još snažnije surađujemo u borbi protiv terorizma’, kazao je Carter. Osude napada stižu sa svih strana svijeta.

Plan kaže: Kreće TOTALNI RAT u Europi, do 2020. ISIL kani ubiti pola milijuna ljudi

POČELO JE: ‘Svjetski rat će grunuti čim ISIL krene na Izrael, sve je dio plana iz 19. stoljeća’

POZADINA ZAOŠTRAVANA: ‘Treći svjetski rat se rasplamsava, u pozadini su bankari, cilj je Novi poredak’

Komentari