Na Trgu bana Jelačića, uz defile svih sudionika, svečano otvorene četvrte Hrvatske svjetske igre Na Trgu bana Jelačića, uz defile svih sudionika, svečano otvorene četvrte Hrvatske svjetske igre
TweetEmailPrint Igre je oko 22 sata otvorio premijer  Plenković, pozdravivši sve sudionike i goste. Prije toga, služena je Sveta misa u Zagrebačkoj katedrali, te je... Na Trgu bana Jelačića, uz defile svih sudionika, svečano otvorene četvrte Hrvatske svjetske igre


Igre je oko 22 sata otvorio premijer  Plenković, pozdravivši sve sudionike i goste. Prije toga, služena je Sveta misa u Zagrebačkoj katedrali, te je održan defile svih sudionika. Svrha Hrvatskih svjetskih igara je sportsko natjecanje, ali još više druženje pripadnika jednog naroda rasutog širom zemaljske kugle. Neki od sudionika su treća generacija Hrvata koji su se odselili, a mnogi su prvi puta u Hrvatskoj

Raskošnom svečanošću, koncertom brojnih izvođača koji su izvodili hrvatske domoljubne pjesme te modnom revijom djevojaka u haljinama s etno uzorkom na Trgu bana Jelačića večeras su i službeno otvorene četvrte Hrvatske svjetske igre.

Na tom amaterskom sportskom natjecanju, na kojemu sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta, natjecat će se i družiti 150 sudionika iz Hrvatske i više od 900 natjecatelja iz cijelog svijeta.

Prva svrha Hrvatskih svjetskih igara je sportsko natjecanje, ali još više druženje pripadnika jednog naroda rasutog širom zemaljske kugle. Zanimljivo je vidjeti naše ljude iz cijelog svijeta koji su došli u Zagreb, istaknuo je predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo

Valja napomenuti da su neki od sudionika Hrvatskih svjetskih igara treća generacija Hrvata koji su se odavno odselili, a mnogi su sada prvi puta u Hrvatskoj.

Svi govore hrvatski, neki malo ovako neki malo onako, ali se snalaze. To su njihovi roditelji odigrali ulogu ipak. Oni su svoju djecu, svoju unučad i treću generaciju približili svojoj postojbini Hrvatskoj, i to i je najvažnije što mi ovo preko Kongresa i s Državnim ueredom za Hrvate izvan Hrvatske organiziramo da se svi koji dolaze u Hrvatsku međusobno upoznaju. Oni su izuzetno oduševljeni ovdje, i prijemom i dočekom, naglasio je Sabljo.

Igre je oko 22 sata otvorio premijer Andrej Plenković, pozdravivši sve sudionike i goste, posebno Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH.

Prije toga, služena je Sveta misa u 19 sati u Zagrebačkoj katedrali, a potom je održan defile svih sudionika do Trga bana Jelačića i na Trgu, uz glazbu, druženje, te predstavljanje svih natjecatelja po državama iz kojih dolaze. Na Trgu su bili i brojni ministri Vlade RH, zastupnici Sabora, potom Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te drugi uzvanici i brojni građani.

Komentari