U RH UŽIVAJU GAZITI SLABIJE, zato baku Anku gone jer prodaje peršin, a moćne ne diraju U RH UŽIVAJU GAZITI SLABIJE, zato baku Anku gone jer prodaje peršin, a moćne ne diraju
‘Nigdje na svijetu mali obrtnici ne MORAJU imati fiskalne blagajne! Ni u New Yorku, ni u Hong Kongu, ni u Berlinu, ni u Milanu... U RH UŽIVAJU GAZITI SLABIJE, zato baku Anku gone jer prodaje peršin, a moćne ne diraju

‘Nigdje na svijetu mali obrtnici ne MORAJU imati fiskalne blagajne! Ni u New Yorku, ni u Hong Kongu, ni u Berlinu, ni u Milanu ali u Hrvatskoj da! Da, znamo, blagajna je prazna, ali država nikako da nauči proizvoditi ZDRAV novac nego, kad pofali u jednom resoru, diže namete u drugom, obično ga uzima iz usta najbrojnijih tj. Najsiromašnijih’, primjećuju Blokirani

”Bivša argentinska predsjednica optužena za korupciju, blokirana joj imovina od 633 milijuna dolara! Ma koja blokada, koja korupcija, koja precjednica: To je da prostite – pi..in dim- u usporedbi sa 330.000 BLOKIRANIH Hrvata koji su vec platili 23 milijarde, blokirani su za još 43 milijarde, a obzirom da su Hrvati uvijek velikodušna gospoda, još džentlemenski svaki mjesec plate svojoj voljenoj državi pola milijarde kuna – nek’ se šefovima nađe za bakšiš.

SRETNA VAM I BERIĆETNA, 2017….”, napisali su gorko čelnici udruge i političke stranke Blokirani – deblokirajmo Hrvatsku, uoči Nove godine.

Osvrnuli su se pri tom i na još jednu u nizu nepovoljnih vijesti za mnoge takozvane obične građane, loše vijesti za male obrtnike koji sami, bez političke zaleđine i bez mogućnosti da i njih netko uhljebi, pokušavaju mukotrpnim radom zaraditi za život…

”Moram li ponoviti da nigdje na svijetu mali obrtnici, ne MORAJU imati fiskalne blagajne! Ni u New Yorku, ni u Hong Kongu, ni u Berlinu, ni u Milanu ali u Hrvatskoj da! Da, znamo, blagajna je prazna, ali hrvatska država nikako da nauči proizvoditi ZDRAV novac nego, kad ga pofali u jednom resoru, onda diže namete u drugom, obično ga uzima iz usta najbrojnijih tj. najsiromašnijih. Nema vezem, ionako ćemo svi mirno…”, napisali su administratori facebook stranice Blokiranih te potom podijelili dio teksta Luke Popova, objavljenog nedavno na jednom portalu.

“Najjnoviji udar na male poduzetnike, i to one najslabije i najugroženije: male obrtnike koji posluju gotovinom.

Da, država je odlučila zabiti posljednji čavao u lijesu zvanom “fiskalizacija” tako da je će od 1. srpnja 2017. godine (zakon zapravo stupa na snagu početkom 2017. godine, ali birokrati su u svojoj dobrohotnosti odlučili dati ljudima period prilagodbe) svi frizeri, postolari, krojači, prodavači medenjaka i licitarskih srdaca, autoelektričari i ostali ekstraprofitdžije morat će izdavati račune isključivo putem elektroničkog naplatnog uređaja.

Time se zauvijek ukida mogućnost izdavanja računa preko tiskanog bloka koji se mogao kupiti u Narodnim novinama, ispuniti kemijskom olovkom i ovjeriti žigom. Umjesto toga, svaki mali obrtnik morat će nabaviti skupi elektronički uređaj koji će Velikom Bratu omogućiti da od trenutka transakcije do informacije o tome da je transakcija obavljena prođe tek onoliko vremena koliko električnom impulsu treba da dođe od obrtničke radnje do državnog ureda za iznudu.

Birokrate pri tome nije briga koliko će male obrtnike, koji ionako jedva dišu pod teretom suludih regulativa i svih fiskalnih i parafiskalnih nameta i čiji se računi u prosjeku kreću između 10 kn i 50 kn, koštati nabava skupe opreme. Nije ih briga što mnogi od tih obrtnika u svojim radnjama nemaju instaliran internet, jer si ga ne mogu priuštiti. Nije ih briga ni to što mnogi od njih prodaju na štandovima koji nemaju pristup utičnici za punjač mobilnih fiskalnih blagajni.

Nije ih briga ni to što mnogi od tih obrtnika naprosto ne znaju rukovati sofisticiranim elektroničkim uređajima i aplikacijama, i što će umjesto da svoje vrijeme posvete onome u čemu su dobri i gdje mogu stvoriti novu vrijednost, morati gubiti sate i sate na stjecanje vještina koja služe samo tome da zadovolje prohtjeve nezasitne birokratske nemani.

Nije ih briga ni to što će ove mjere dovesti do toga da će svatko tko je imalo spretniji svoje poslovanje i osobne račune preseliti izvan dosega hrvatskih inspektora, što će na kraju opet dovesti do toga da sav teret skupe države snose najranjiviji članovi društva. Dok do toga dođe, u foteljama na Markovom trgu ionako će sjediti netko drugi…”, prenijeli su Blokirani dio teksta s portala Index te potom ponudili i svoj komentar.

”Opet dvostruki aršini, FINU nećemo tražiti račun; opće poznate dilere drogom prijavljene kao domaćice nećemo tražiti da uvedu fiskalizaciju ali ćemo babu Anku, koja prodaje peršin na crno opalit fiskalizacijom ili ćemo ju prekršajno kazniti i sve zato jer većina u Hrvatskoj u stvari uživa gaziti slabije od sebe. Dobar psihijatar bi imao što reći na hrvatsku kolektivnu svijest.”, zaključuju Blokirani.

Ne bez povoda.

Komentari