UDAR NA SLOBODU ”Vlasti bi i nakon pandemije mogle prikupljati i zloupotrijebiti vaše osobne podatke!” UDAR NA SLOBODU ”Vlasti bi i nakon pandemije mogle prikupljati i zloupotrijebiti vaše osobne podatke!”
TweetEmailPrint ”Već znaju što gledate na webu, kamo se vaš mobitel kreće, sad znaju kako vam kuca srce. Što će se dogoditi kada sve... UDAR NA SLOBODU ”Vlasti bi i nakon pandemije mogle prikupljati i zloupotrijebiti vaše osobne podatke!”


”Već znaju što gledate na webu, kamo se vaš mobitel kreće, sad znaju kako vam kuca srce. Što će se dogoditi kada sve te podatke provuku kroz sustav temeljen na umjetnoj inteligenciji?’, zapitao se najpoznatiji svjetski zviždač  Edward Snowden. Kazao je da će i za pet godina, kada koronavirus nestane, prikupljeni podatci još uvijek biti dostupni vlastima i tajnim službama

Najpoznatiji svjetski zviždač, Edward Snowden, bivši zaposlenik američke Nacionalne službe sigurnosti koji je 2013. otkrio veliki opseg nadziranja građana, upozorio je da bi pandemija koronavirusa vladama mogla dati još veće moći u prikupljanju podataka što bi moglo dovesti do ozbiljne erozije ljudskih prava.

Snowden, koji se nalazi u Rusiji, u ponedjeljak je putem videolinka dao intervju tijekom Dokumentarnog filmskog festivala u Kopenhagenu u kojem je istaknuo da bi proširene ovlasti koje vlade sada traže (ili već imaju) mogle ostati i dugo nakon što zaraza prođe te bi izravno utjecale na građanska prava (zašto Plenković i HDZ ne žele vremenski ograničiti zakonsku odredbu po kojoj bi mogli nadzirati mobitele svih hrvatskih građana?!).

”Već znaju što gledate na webu, kamo se vaš mobitel kreće, sad znaju kako vam kuca srce. Što će se dogoditi kada sve te podatke provuku kroz sustav temeljen na umjetnoj inteligenciji?’, zapitao se najpoznatiji svjetski zviždač.

Kazao je da će i za pet godina, kada koronavirus nestane, prikupljeni podatci još uvijek biti dostupni vlastima i tajnim službama.

U brojnim državama, među kojima je i Hrvatska, ubrzano razmatraju uvođenje novih metoda nadzora kako bi bolje razumjeli i suzbili širenje koronavirusa ili ih se već uvodi.

Više je europskih država (Italija, Njemačka, Velika Britanija i druge) već sklopilo dogovore s telekomima o korištenju anonimiziranih skupnih podataka za stvaranje virtualnih mapa kretanja ljudi. Izrael je svojim obavještajnim agencijama dao ovlasti za hakiranje mobitela bez sudskog naloga.

U Južnoj Koreji šalju SMS-ove upozorenja ljudima za koje se sumnja kako su bili u kontaktu sa zaraženima, s osobnim podacima kao što su dob i spol. U Singapuru koriste aplikaciju za pametne telefone kako bi pratili potencijalno zaražene osobe.

U Poljskoj građani u karanteni moraju preuzeti državnu aplikaciju koja od njih traži da s vremena na vrijeme pošalju selfie, a u Tajvanu su postavljene ‘elektroničke ograde’ koje policiju obavještavaju ako je osoba napustila karantenu, piše svjetski poznati Business Insider.

FOTO: Preslika videosnimke YouTube-a

 

 

Komentari