Udruga Vidra: IMAMO DOKUMENTE da kriminalne skupine organizirano izvlače milijarde kroz sječu naših šuma Udruga Vidra: IMAMO DOKUMENTE da kriminalne skupine organizirano izvlače milijarde kroz sječu naših šuma
TweetEmailPrint ”Na osnovu dokumenata koje posjedujemo složili smo osnovni koncept organiziranog kriminala koji je vezan za šume od 2009. godine kada je Hrvatska s... Udruga Vidra: IMAMO DOKUMENTE da kriminalne skupine organizirano izvlače milijarde kroz sječu naših šuma


”Na osnovu dokumenata koje posjedujemo složili smo osnovni koncept organiziranog kriminala koji je vezan za šume od 2009. godine kada je Hrvatska s EU potpisala da ćemo dijelom zadovoljavati naše potrebe zelenom energijom. Tu su se neki jako dobro snašli. Kuda odlaze tolike količine drveta? U Hrvatskim šumama kažu da to nije prekomjerna sječa, a mi dokazujemo da jest”, naglasila je Vesna Grgić, čelnica braniteljske udruge VIDRA

Ispred sjedišta Hrvatskih šuma u Branimirovoj ulici u Zagrebu jučer je održan za hrvatske prilike poprilično veliki prosvjedni skup pod nazivom ‘Što ste sjekli – sjekli ste!, kojega su organizirali braniteljska udruga Vidra i forum Zeleni odred.

No, taj važan događaj, na kojem su izrečene vrlo ozbiljne optužbe o prekomjernoj sječi šuma i uništavanju ‘hrvatskih pluća’ te mogućem kriminalu enormnih razmjera vezanim uz nekontroliranu sječu, glavni hrvatski mediji jednostavno su prešutjeli!

A da se hrvatske šume uistinu čudno i vrlo brzo zadnjih godina prorjeđuju, da je sve više ogoljelih predjela na mjestima gdje je nakada bila šuma, mogao se uvjeriti gotovo svaki planinar ili izletnik koji već dulje vrijeme odlazi u prirodu – bilo na Medvednicu, u Samoborsko gorje ili negdje drugdje.

News Portal Teleskop, u opširnom je tekstu novinara Marinka Bobanovića izvijestio da su čelnice braniteljske udruge Vidra i foruma Zeleni odred Vesna Grgić i Gordana Pasanec na jučerašnjem prosvjedu optužile tri ministarstva – Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo rada i poduzetništva, kao i Hrvatskog operatera tržišne tržišne energije (HROTE), Hrvatsku komoru inženjera šumarstva ministarstva i čelništvo Hrvatskih šuma (HŠ) za brojne malverzacije, milijunske štete i devastaciju hrvatskih šuma na temelju, kako tvrde, dokaznog materijala dostavljenog od brojnih “insajdera” iz Hrvatskih šuma.

Uoči prosvjeda predsjednica Vidre i Zelenog odreda Vesna Grgić i članica Gordana Pasanec urudžbirale su, kako piše Teleskop, u Hrvatskim šumama pitanja na koja zahtijevaju odgovore i javno očitovanje u roku 24 sata.

Vesna Grgić istaknula je kako je braniteljska udruga Vidra “malo drukčija udruga”. “Idemo svojim putem. Radimo ono što smo radili ’91. – borimo se za Hrvatsku – sada. Zeleni odred, forum udruge Vidra, skočio je protiv kriminala, korupcije i svega što se događa s našim šumama. Posljednjih šest mjeseci intenzivno radimo na zaustavljanju ove strahote što se zbiva u Hrvatskoj. Cilj nam je da se to jednom prekine”, rekla je Grgić naglasivši kako je Zeleni odred u svojim istragama i potragama došao do “nevjerojatnih podataka koji navode na organiziranu kriminalnu skupinu koja organizirano vuče milijarde upravo na račun naših šuma”.

“Imamo nebrojene dokumente, ali mi s njima ne mašemo, mi djelujemo i dostavljamo dokumente nadležnim službama. Na osnovu svega toga složili smo osnovni koncept organiziranog kriminala koji je vezan za šume od 2009. godine kada je Hrvatska s Europskom unijom potpisala da ćemo jednim dijelom zadovoljavati naše potrebe tzv. zelenom energijom. Tu su se neki naši dečki jako dobro snašli. Shvatili da tu mogu zaraditi nevjerojatan novac. Kuda odlaze tolike količine drveta? Treba biti jasno što se radi s tim drvetom i zašto je potrebna tolika sječa. U Hrvatskim šumama kažu da to nije prekomjerna sječa, a mi dokazujemo da jest”, naglasila je Vesna Grgić.

Dodala je da je riječ o tzv. kogeneracijama, odnosno postrojenjima za proizvodnju toplinske i električne energije kojih ima nebrojeno.

“Ta postrojenja trebala bi raditi na biootpadu, a oni troše naše šume. Radi se o 115 operatera koji troše milijune kubika i ako nastave raditi idućih godina Hrvatska neće imati dovoljno šuma da se zadovolje njihove potrebe. Ono što je u svemu tome kriminal su 34 postrojenja koja ne rade godinama, ali samim potpisom s agencijama imaju pravo koristiti drvo kao da rade punom snagom. U četiri godine izvadila su drva u vrijednosti 85 milijuna eura!”, zaključila je Grgić

Cijeli tekst o prosvjedu ispred sjedišta Hrvatskih šuma te o detaljima koje su iznijeli aktivisti Zelenog odreda, odnosno braniteljske udruge Vidra možete pročitati OVDJE.

FOTO: FB stranica Zeleni odred – forum