Ugostitelji: Sve su nam zabranili, sva prava oduzeli; ZAUSTAVITE PALJBU, mi nismo neprijatelji! Ugostitelji: Sve su nam zabranili, sva prava oduzeli; ZAUSTAVITE PALJBU, mi nismo neprijatelji!
TweetEmailPrint ”Čudi ta degutantna količina dvostrukih kriterija”, velika je istina koju je premijer izrekao, ni ne sluteći koliko će se građana s njime složiti.... Ugostitelji: Sve su nam zabranili, sva prava oduzeli; ZAUSTAVITE PALJBU, mi nismo neprijatelji!


”Čudi ta degutantna količina dvostrukih kriterija”, velika je istina koju je premijer izrekao, ni ne sluteći koliko će se građana s njime složiti. Ugostiteljima su uskraćena osnovna prava: – pravo na rad, a bez argumentacije i statističkih podataka; pravo na protest jer je okupljanje zabranjeno, a protestno otvaranje kazneno djelo; pravo na obeštećenje, jer čak ni pokrivanjem dijela fiksnih troškova nije pokrivena većina ugostitelja, nisu pokriveni svi troškovi, a nisu pokrivena ni sva razdoblja zabrane rada;  a sada i osnovno demokratsko pravo – PRAVO NA SLOBODU IZRAŽAVANJA, gdje je molba očajnog poduzetnika protumačena kao ciljani napad, a bila je posljednja akcija obrane”, ističe Nacionalna udruga ugostitelja u priopćenju za medije

Nacionalna udruga ugostitelja poslala je medijima priopćenje povodom žestoke polemike te javnih napada na vlasnika riječkog kafića Three Monkeys, u kojem pozivaju na ‘obustavu paljbe, jer neprijatelja nema na vidiku’.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Teška artiljerija otvorena je nad vapajem izmorenih ugostitelja. Pred državom ne stoje neprijatelji. Posljednje pozicije struke čuvaju napaćeni ljudi koji mjesecima pokušavaju, unatoč nepredvidivosti i nedoslijednosti odluka, poštivati red, graditi mir i spašavati svoje i obitelji svojih djelatnika te istovremeno, sačuvati zdravlje nacije. Pod lavinom takvih emocija, teško je baš sve izjave formulirati koristeći ispravni registar.

Očekivano, obzirom da godinu dana živimo u demokraciji s krnjom primjenom ustavnih prava.

”Čudi me ta degutantna količina dvostrukih kriterija”, velika je istina koju je premijer izrekao, ni ne sluteći koliko će se građana s njime složiti.

Potpuno slučajno, ugostiteljima su uskraćena osnovna prava:

pravo na rad, a bez ikakve argumentacije i statističkih podataka

pravo na protest jer je okupljanje zabranjeno, a protestno otvaranje kazneno djelo

pravo na obeštećenje, jer čak ni pokrivanjem dijela fiksnih troškova nije pokrivena većina ugostitelja, nisu pokriveni svi troškovi, a nisu pokrivena ni sva razdoblja zabrane rada

– a sada i osnovno demokratsko pravo – PRAVO NA SLOBODU IZRAŽAVANJA, gdje je molba očajnog poduzetnika protumačena kao ciljani napad, a bila je posljednja akcija obrane.

Stvarnost je takva da je kompletan teret oporavka države prebačen na poslovanje struka za koje se očekuje skoro dizanje iz pepela, a sanacija je ponuđena isključivo putem kreditnih linija i podrazumijeva dodatna zaduživanja. Kada ogolimo Vladine istupe o izdašnim financijskim poklonima poduzetništvu, dolazimo do poražavajuće činjenice da su sve zahvaćene struke, koje u zadnjih 12 mjeseci, 5 mjeseci uopće nisu radile, a ostalo vrijeme posluju pod vrlo ograničenim uvjetima, u proračun uplatile više nego su kumulativno iz njega povukle. Posljedično, u sektoru koji je do jučer generirao 15 mlrd kuna prometa, sada je u blokadi 9000 poduzeća što čini preko 42% svih subjekata.

Iskreno vjerujemo da imamo zajednički cilj, a to je bolje sutra. Kako bismo do toga i došli, moramo osigurati sanaciju zahvaćenih struka kroz hitnu, plansku uskladu epidemioloških i ekonomskih mjera te uspostavu trajno održive porezne stope.

Sve zahvaćene struke su gotovo u potpunosti u malom domaćem vlasništvu, te je spas sektora koji su na koljenima zbog ograničenja rada uslijed rekviriranja u ime epidemiološke sigurnosti ključno pitanje od nacionalnog interesa i suvereniteta naše zemlje. Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su uzeli maha i u jeku najveće pandemije u povijesti čovječanstva sa dnevnog reda maknule važne teme o gospodarskom oporavku, spašavanju turističke godine, izgradnji boljeg društva, ekonomskom izbjeglištvu i stvaranju Hrvatske u kojoj mladi žele ostati. Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su, ispred vrijednosti koje želimo ostaviti našoj djeci, u fokus stavile linč izmorenog pojedinca.

Pozivamo na obustavu daljnje paljbe, nema neprijatelja na vidiku”, stoji u priopćenju Nacionalne udruge ugostitelja.

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a; preslika priopćenja Nacionalne udruge ugostitelja

Komentari