UGP: NAJGORI ministar u povijesti mora otići! Lovrinović: Pojma nemaju o ekonomiji pa upravljaju strahom UGP: NAJGORI ministar u povijesti mora otići! Lovrinović: Pojma nemaju o ekonomiji pa upravljaju strahom
'Ekonomija se raspada, A MINISTAR-KOJI NI DANA NIJE RADIO U PRIVATNOM SEKTORU-DOPUŠTA PROPADANJE!'

UGP: NAJGORI ministar u povijesti mora otići! Lovrinović: Pojma nemaju o ekonomiji pa upravljaju strahom

GospodarstvoHrvatskaIzdvojeno 2. prosinca 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Realna ekonomija se doslovno raspada, a posljedice ćemo tek vidjeti. Što bude gora ekonomska situacija, manipulacije korona krizom će biti veće i trajat... UGP: NAJGORI ministar u povijesti mora otići! Lovrinović: Pojma nemaju o ekonomiji pa upravljaju strahom


”Realna ekonomija se doslovno raspada, a posljedice ćemo tek vidjeti. Što bude gora ekonomska situacija, manipulacije korona krizom će biti veće i trajat će duže. Jednostavno rečeno, Hrvatska vlada je najnesposobnija u EU. Kad ne znaju upravljati ekonomijom uhvatili su se upravljanja strahom. Sve naše nevolje proizlaze iz goropadnog političkog sustava i izbornog zakona koji su iznjedrili nesposobne, sluganski i interesno orijentirane skupine na ključnim mjestima u državi. Stalne afere – sve gora od gore, neiskustvo većine ministara koji nikada ranije nisu ništa vodili niti stvarali te negativna selekcija i dalje će nas urušavati”, upozorava makroekonomist dr. Ivan Lovrinović, a sličnu poruku poslala je danas i Udruga Glas poduzetnika

Udruga Glas poduzetnika – čiji članovi već danima izražavaju veliko nezadovoljstvo, ogorčenje i gnjev zbog izostanka suvisle reakcije Vlade RH, a pogotovo ministra gospodarstva, na njihov pad u ponor uslijed novog lockdown-a -zatražila je danas hitno razrješenje ‘najgoreg ministra gospodarstva u povijesti RH – Tomislava Ćorića’.

Hrvoje Bujas, čelnik te Udruge, napokon je javno izrekao ono što gotovo svi u ‘realnom sektoru’ jako dobro vide i prepoznaju, no što rijetko javno ističu, a odnosi se na glavni razlog bolnog urušavanja hrvatskog gospodarstva:  ministar gospodarstva (kao i većina ostalih ministara) ni dana nije proveo radeći u privatnom sektoru! Zato i nema pojma kako gospodarstvo funkcionira i što je poduzetnicima nužno da bi opstali, istaknula je (ne doslovce tim riječima, ali u tom smislu) Udruga Glas poduzetnika. Ovdje prenosimo njihovo priopćenje:

Poduzetnike šokirale Ćorićeve izjave i postupci

“Smatramo da je nedopustivo da ministar Vlade Republike Hrvatske izbjegava preuzeti odgovornost, ponuditi konkretna rješenja i pokrenuti potrebne sustavne reforme koje bi omogućile opstanak malog i srednjeg poduzetništva.

Mnogobrojne poduzetnike u proteklim tjednima šokirale su izjave ministra Ćorića o stanju u našem gospodarstvu i o ozbiljnosti situacije. Iznenađeni smo izostankom konkretne pomoći i obeštećenja za djelatnosti koje se suočavaju s velikim padom prometa, a nisu formalno zatvorene. Moramo istaknuti i da Ministarstvo gospodarstva ignorira sve naše upite, molbe i prijedloge. Ministar Ćorić dopušta propadanje mikro, malih i srednjih tvrtki te se ponaša kao da se to njega ne tiče. U bezizlaznoj situaciji u kojoj su se našli mnogobrojni poduzetnici resorni ministar pokazao je neozbiljnost i nonšalantno ponašanje, a kap koja je prelila čašu je izjava “kako neće baš svi ugostitelji propasti bez izdašnije pomoći države kao što tvrde sami poduzetnici.“

Smatramo da je ponašanje ministra Ćorića u ovoj situaciji nedolično, a kao glavne probleme vidimo njegovu nespremnost na dijalog, nerazumijevanje problematike i nedostatak iskustva rada u privatnom sektoru. Imamo veoma neobičnu situaciju u kojoj jedan ministar gospodarstva nije ostvario niti jedan radni dan u privatnom sektoru. Uz to, dodajemo da je povezan uz mnogobrojne aktualne afere u kojima se otuđio novac hrvatskih poreznih obveznika.

U moru loših, ovaj je najgori!

UGP smatra da Hrvatska može ponuditi mnogo kvalitetniju i kompetentniju osobu da vodi Ministarstvo gospodarstva. U moru loših prethodnika, poduzetnici se ne mogu sjetiti goreg ministra gospodarstva od ovog kojeg imamo danas.

Ovim putem apeliramo na Predsjednika i Potpredsjednika Vlade da ministra Ćorića hitno razriješe dužnosti i imenuju ministra gospodarstva koji će biti kompetentan za navedenu funkciju. Također, inzistiramo u ime svih poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj da idući ministar bude netko tko ima iskustva u privatnom sektoru. Smatramo da će jedino takva osoba moći shvatiti konkretne probleme poduzetnika te da će biti otvorena za dijalog i suradnju”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

A da su hrvatski poduzetnici s razlogom gnjevni i razočarani ponašanjem resornog ministra, ali i cijele Vlade RH, smatra i makroekonomist te profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dr. Ivan Lovrinović.

On tvrdi da je Hrvatska (nakon mjera koje su donijeli Stožer i Vlada, a uslijed pandemije) imala daleko najveći pad BDP-a u Europskoj uniji, ali da se o tom katastrofalnom podbačaju u Hrvatskoj uopće ne piše i ne govori.

”Hrvatski BDP je u trećem kvartalu pao u odnosu na isto vrijeme prošle godine 10%, što je najveći pad unutar Europske unije u kojoj je prosječan pad bio -4,3%.

Naravno, nećete to naći u medijima kao niti podatke kako su ostale članice EU prošle. Evo nekih izabranih zemalja i njihove stope pada BDP-a u trećem kvartalu: Njemačka (-4,1%), Poljska (-1,6%), Italija (-4,7%), Litva (-1,7%), Latvija (3,1%), Češka (-5,8%), Mađarska (-4,6%), Rumunjska (-6%), Portugal (-5,8%, Španjolska (-5,8%).
Dakle, Hrvatska najgora!
Zašto su svi ostali bolji od nas? Zato što imaju kvalitetniju ekonomsku politiku koja je pro-aktivna i njihove vlade imaju pametnije ciljeve i mjere. Hrvatska je platila ceh velike ovisnosti o turizmu koji je jako pao. Jednostavno rečeno, Hrvatska vlada je najnesposobnija.

‘I dalje guraju samoubilački projekt uvođenja eura’

Ovakve porazne rezultate Hrvatska vlada relativizira i koristi politički marketing, bolje rečeno propagandu, ističući da je i dalje stabilan tečaj i inflacija. S druge strane, sve ostalo je “u banani”.
Unatoč sve tome Plenković i Vujčić i dalje guraju projekt uvođenja eura, a realna ekonomija se doslovno raspada s posljedicama koje ćemo tek vidjeti na javni dug, deficit proračuna, nezaposlenost i životni standard.
Pad BDP-a u četvrtom kvartalu će biti još veći, a time dolaze i nove nevolje. Porast će obujam nenaplativih kredita banaka, broj blokiranih i ovrha te nezaposlenih.
Sadašnja vlada nema niti viziju, a kamoli konkretne mjere ublažavanja krize i zadržavanja kakvog-takvog rasta. Umjesto da krene u korjenite promjene i pokrene veće javne projekte Vlada ulazi u peti krug porezne reforme i time pokazuje da je čitavu ekonomsku politiku svela samo na poreznu.
Monetarno-kreditna politika je stavljena potpuno u kut i prepuštena HNB-u, koji i dalje potiskuje kunu i dopuštaj bankama da čerupaju građane.

Nesposobni i sluganski orijentirani na svim ključnim mjestima

A upravo HNB mora biti glavni oslonac i poluga spašavanja ekonomije, a to nikada nije bio, niti je sada.
Nema smisla dalje elaborirati alatima ekonomske struke jer sve naše nevolje proizlaze iz goropadnog političkog sustava i izbornog zakona koji su iznjedrili nesposobne, sluganski i interesno orijentirane skupine na ključnim mjestima u državi. Stalne afere – sve gora od gore, neiskustvo većine ministara koji nikada ranije nisu ništa vodili niti stvarali, te negativna selekcija i dalje će nas urušavati.
Znanja, rješenja i ljude imamo i za ovu krizu u zemlji, ali je to moguće provesti samo ako 100 tisuća građana izađe na Trg i tada odluči da promijeni Hrvatsku.
No, građanima očito nije još dosta svega i još su spremni patiti. Što bude gora ekonomska situacija, manipulacije korona krizom će biti veće i trajat će duže. Kad ne znaju upravljati ekonomijom uhvatili su se upravljanju strahom”, napisao je profesor Lovrinović na svom Facebook profilu prije nekoliko dana.

 

Komentari