UGROŽENA NACIONALNA SIGURNOST: Osim dnevnica, pljačka i u javnoj nabavi Vlade?! UGROŽENA NACIONALNA SIGURNOST: Osim dnevnica, pljačka i u javnoj nabavi Vlade?!
LOVRINOVIĆ UPOZORAVA NA CVITANOVE OGROMNE PROPUSTE:

UGROŽENA NACIONALNA SIGURNOST: Osim dnevnica, pljačka i u javnoj nabavi Vlade?!

Hrvatska 8. ožujka 2017. Promise.hr

‘Problem s fiktivnim dnevnicama u Vladi je Državni ured za reviziju otkrio 17. listopada 2016. Iste nalaze predali su DORH-u dva dana kasnije. Trebalo... UGROŽENA NACIONALNA SIGURNOST: Osim dnevnica, pljačka i u javnoj nabavi Vlade?!

‘Problem s fiktivnim dnevnicama u Vladi je Državni ured za reviziju otkrio 17. listopada 2016. Iste nalaze predali su DORH-u dva dana kasnije. Trebalo je 110 dana da DORH pokrene istragu, no ni danas ne znamo tko sve čini lanac u tom kriminalnom djelu! Ima li DORH uopće resursa da to riješi? Ima li političke volje? Previše je pitanja ali je činjenica – da je nacionalna sigurnost ugrožena’, primjećuje čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku

Saborski zastupnik i poznati ekonomist dr. Ivan Lovrinović upozorio je Hrvatski sabor, ali i širu javnost, na činjenicu da je pljačka na fiktivnim dnevnicama u Vladi RH samo djelić sumnjivih i netransparentnih radnji u samom vrhu izvršne vlasti. Također je podsjetio da DORH već gotovo pola godine zna za malverzacije s dnevnicama u Vladi, ali da ništa nije poduzimao, sve dok cijela afera nije izbila u javnost (a i nakon toga se pošteno izblamirao).

Poznato je da je Državno odvjetništvo ovih dana doživjelo još jednu veliku pljusku: glavnoosumnjičeni Tomislav Saucha odradio je glavni dio istrage umjesto DORH-a, pa se Dinko Cvitan na press konferenciji mogao samo začuđeno češkati po glavi.

Sudeći po onome u što dr. Lovrinović upire prstom, glavni državni odvjetnik mogao bi se uskoro čuditi i češkati još i više.

”Danas sam u Saboru zatražio stanku da bih javnost upoznao s činjenicom da je problem s fiktivnim dnevnicama u Vladi RH u 2015. godine otkrio Državni ured za reviziju i 17. listopada 2016. objavio na svojim stranicama. Iste nalaze je revizija predala DORH-u dva dana kasnije.

Dakle, trebalo je 110 dana da DORH pokrene istragu. Ni danas ne znamo tko sve čini lanac u tom kriminalnom djelu?

Mora li za svaki takav problem premijer dovoditi glavnog državnog odvjetnika za ruku na press konferenciju da se stvari pokrenu? Ima li DORH uopće kapaciteta i drugih resursa da sve to riješi? Ima li političke volje? Previše je pitanja ali je jedna činjenica – da je nacionalna sigurnost ugrožena.

Danas sam ukazao i na dodatni problem u radu ureda Vlade RH, a to su javne nabave koje su u 2015. godine iznosile oko 18 milijuna kuna. Državna revizija je upozorila u svom izvještaju da su one bile netransparentne. Ured za opće poslove pri Vladi RH je krajem 2014. godine donio odluku vezanu za tzv. bagatelne javne nabave kojom je propisao da se nabave do 50 tisuća kuna mogu obavljati samo narudžbenicom, od 50-100 tisuća uz dvije, a od 100-200 tisuća kuna uz tri ponude. To su kriteriji i odluka suprotne zakonu o javnoj nabavi. U odluci se spominje da se pojedine nabave mogu izravno ugovarati i moraju biti izuzetak. Državna revizija je utvrdila da to nisu bili izuzeci već učestala pojava.

Zamislite, procedura javne nabave krši se u samoj Vladi RH. Zatražio sam javno da DORH osim dnevnica istraži i javnu nabavu u Vladi RH.

Ako se već čisti, neka onda bude generalka”, napisao je Lovrinović na svojem Facebook profilu.

 

Komentari